Betjent til køreprøver: Du er lækker - du består
En 60-årig politibetjent, der stod for køreprøver, er blevet dømt for at tale krænkende til kvinder under flere køreprøver. Det har Vestre Landsret afgjort. Foto: Henning Bagger/arkiv/Scanpix
Det var blufærdighedskrænkelse og stillingsmisbrug, da en politimand under køreprøver talte frækt til kvinder.

En 60-årig mandlig politibetjent er idømt 30 dages betinget fængsel for at have krænket en række kvinder i forbindelse med køreprøver. Han skal ligeledes have misbrugt sin stilling.

Det har Vestre Landsret afgjort torsdag. Dommen er en delvis stadfæstelse af byrettens dom.

I landsretten blev han ligesom i byretten fundet skyldig i stillingsmisbrug og blufærdighedskrænkelser ved at have snakket frækt til fire yngre kvinder under køreprøver.

Han fortalte blandt andet en kvinde: "Du skal nok bestå, du er for lækker til at dumpe", og til en anden sagde han: "Vi kan køre et sted hen, som jeg kender, og så kan jeg lade dig bestå uden at køre, hvis du gør noget for mig."

I et andet forhold var han anklaget for at have misbrugt sin stilling ved at tale upassende til 11 kvinder. Landsretten fandt også talen upassende, men der var ikke tale om stillingsmisbrug mod de 11 kvinder.

Derfor blev han frifundet for det forhold.

Til nogle af de 11 kvinder skal han blandt andet have rost kvindernes smil og øjne samt sagt, at han var vild med piger med lyst hår.

Selv om anklagemyndigheden ikke mente, at disse udtalelser var krænkende for blufærdigheden, ville senioranklager Christina Schou gerne have haft ham dømt for misbrug af sin stilling for snakken til de 11 kvinder.

- Det er nogle forhold, hvor han også er kommet med nogle udtalelser, men vi mener ikke, at de er så grove, at de krænker blufærdigheden.

- Vi mener dog alligevel, at det er udtalelser, som man ikke bør høre på, når man går til køreprøve, siger hun.

Selv om han blev frifundet i et forhold, er Vestre Landsret kommet frem til samme straf som byretten på 30 dages betinget fængsel. Han slipper dog for 40 timers samfundstjeneste, som Retten i Randers ellers havde idømt ham.

Det skyldes, at retten har lagt vægt på de følger, som sagen har haft for den 60-årige politibetjent.

/ritzau/