Bestyrelsesformand fik fire millioner FØR første arbejdsdag

Flemming Besenbacher var i 2017 indstillet til "Årets dansker". En kåring som Berlingske foretager. Her skal de nominerede have "sat sig særligt ambitiøse mål og nået dem. Mål som vel at mærke er til gavn for andre end vedkommende selv". "Årets dansker" blev i øvrigt fodboldspilleren Nadia Nadim. (Foto: Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix (arkiv))

Carlsbergfondets bestyrelse gav formand Flemming Besenbacher over fire millioner kroner i pension, før han tiltrådte.

Opdateret den 13/6-2018, klokken 16.30: Nogle oplysninger i artiklen er blevet præciseret efter den første publicering.

Højst usædvanligt fik Carlsbergfondets formand, Flemming Besenbacher, over fire millioner kroner forud i pension i 2011.

Det skriver Berlingske.

Avisen har fået aktindsigt i en række dokumenter, og her fremgår det, at Erhvervsstyrelsen er gået med til, at Flemming Besenbacher beholder sin pension.

Det er dog afgørende for styrelsen, at Carlsbergfondet ændrer den usædvanlige ordning for kommende formænd, som således løbende må spare pensionen op.

Flemming Besenbacher blev valgt ind i Carlsbergfondets bestyrelse i 2005 og tiltrådte dobbeltjobbet som formand for fonden og Carlsberg i januar 2012.

I slutningen af 2011 arrangerede Carlsbergfondets bestyrelse den attraktive pensionsordning for den nye formand, skriver Berlingske.

Carlsbergfondet indbetalte over fire millioner kroner på Flemming Besenbachers personlige konto hos pensionsselskabet PFA, inden han var tiltrådt. Ordningen kommer oven i de godt tre millioner kroner, som Flemming Besenbacher får for sit dobbelte formandsjob.

Ekspert: Ekstraordinært

I det hele taget er det sjældent, at der følger en pensionsordning med en formandspost, siger aktuar i rådgivningsfirmaet Fpension, Søren Andersen.

Han kalder ordningen ekstraordinær og kan ikke komme i tanke om andre bestyrelsesmedlemmer eller -formænd, som har en pensionsordning.

Han mener desuden, at det er problematisk, at de fire millioner kroner indbetales til bestyrelsesformanden forud for tiltrædelsen:

- Det er ikke i sig selv odiøst, at bestyrelsesformanden får en pensionsordning, men det er odiøst, at bestyrelsesformanden får alle pengene up front. Ingen siger jo, at han fortsætter som bestyrelsesformand frem til de 70 år, og hvis han stopper to år efter sin tiltrædelse, er det en usædvanligt lukrativ ordning. Pensionsordninger er kreditorbeskyttede, så ingen kan komme og bede ham aflevere det igen, siger Søren Andersen til Berlingske.