Beskæftigelsen sætter vild rekord: Så mange er nu i arbejde

Ifølge brancheorganisationen Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg, gør det opsvinget mere langtidsholdbart, at arbejdsstyrken i disse år stiger lige så meget som beskæftigelsen. (Foto: Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Scanpix Ritzau/arkiv)

Første kvartal 2018 sætter ny rekord for lønmodtagerbeskæftigelse på det danske arbejdsmarked.

Aldrig før har beskæftigelsen blandt lønmodtagere på det danske arbejdsmarked været så høj, som i januar, februar og marts i år.

Antallet af lønmodtagere var i første kvartal 2018 det højeste nogensinde. Det skriver Danmarks Statistik.

Det hidtil højeste niveau var i andet kvartal 2008. Men første kvartal i år slår det kvartal med 11.400 lønmodtagere, oplyser statistikbanken.

Fremgangen er bredt funderet. I otte ud af 19 brancher er antallet af lønmodtagere mere end fem procent højere end i andet kvartal 2008

Det sker efter en periode med stigende beskæftigelse. Antallet af lønmodtagere steg med 13.500 fra fjerde kvartal 2017 til første kvartal 2018. Det svarer til en stigning på 0,5 procent.

Beskæftigelsen satte månedsrekord først i januar og siden igen i februar.

I første kvartal havde 2.731.500 personer et lønmodtagerjob.

Tallet er et gennemsnit over de tre måneder i kvartalet.

Det bygger på oplysninger fra Skat og medregner 16-64-årige personer, som er offentligt eller privat ansat, og som bor i Danmark.

Statistikken går tilbage til første kvartal 2008, men ifølge Danmarks Statistik har beskæftigelsen for lønmodtagere sandsynligvis aldrig været højere end i den aktuelle opgørelse.

Ifølge brancheorganisationen Dansk Byggeri gør det opsvinget mere langtidsholdbart, at arbejdsstyrken i disse år stiger lige så meget som beskæftigelsen.

Og netop stigende befolkningstal er medvirkende årsag til rekorden, der altså ifølge Dansk Byggeri ikke kun kan tilskrives gang i økonomien.

- De aktuelle cirka 2.732.000 lønmodtagere udgør godt 70 procent af den samlede 16-64-årige befolkning, skriver cheføkonom Bo Sandberg i en kommentar.

- Så i den måling er der fortsat et nøk op til den højeste beskæftigelsesfrekvens nogensinde, som var 71,9 procent af de 16-64-årige i februar 2008, siger Bo Sandberg.

/ritzau/