Bertel Haarder: "En sorgens dag"
Betel Haarder udtrykker sin frustration på Facebook. Grænsekontrollen knuser drømmen om en genetablering af Slesvig, mener han.  Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix/Arkiv
"Nu var vi lige sluppet fri af grænsekontrol, og så sker dette," skriver Bertel Haarder på Facebook efter regeringen netop har indført midlertidig grænsekontrol.

Kultur - og kirkeminister Bertel Haarder (V) begræder Løkkes grænsekontrol.

Kort efter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved et pressemøde klokken 12 i dag fastslog, at der nu indføres midlertidig kontrol ved den tyske grænse, kom Bertel Haarder med en noget melankolsk reaktion på Facebook.

På sin Facebookside udnævner Bertel Haarder dagen i dag som "en sorgens dag", og han skriver blandt andet at indførelse af grænsekontrol vil forvandle Nord- og Sydslesvig til udkanter, og at drømmen om et grænseoverskridende Ørestad nu ligger i grus til skade for både Skåne og København.

Og de nære følelser for området ved den dansk-tyske grænse har spor tilbage til barndommen.

71-årige Bertel Haarder er født og opvokset ved Flensborg Fjord, som er en del af grænsen mellem Danmark og Tyskland. Han beklager nu på Facebook, at "drømmen om genetablering af det gamle rige Slesvig med Flensborg som kraftcenter vil fortone sig" med grænsekontrollen.

En sorgens dag. Nu var vi lige sluppet fri af grænsekontrol, og så sker dette. Drømmene om en grænseoverskridende Ø...

Opslået af Bertel Haarder på 4. januar 2016

Kulturministeren glæder sig dog over, at regeringens beslutning ikke er ligeså vidtgående som den svenske pendant.

- Heldigvis er den danske stikprøvekontrol indtil videre "blødere" end den svenske, skriver han.

Den danske justitsminister, Søren Pind, giver ifølge Ritzau sin ministerkollega ret i udlægningen af situationen.

- Vinteren kommer. Men det skal nu nok gå, skriver han på sin Facebook-profil med henvisning til den amerikanske tv-serie Game of Thrones, hvor "Winter is Coming" optræder som et populært slogan.

Lars Løkke Rasmussen forklarede på pressemødet i dag, at det er nødvendigt at indføre en midlertidig grænsekontrol for at opretholde "god ro og orden".

I første omgang varer den midlertidige grænsekontrol i 10 dage med mulighed for forlængelse.