Beredskabsdirektørs svar til politikerne: Vi kan ikke spare på løn til frivillige

Det bliver svært at spare på beredskabet i Sønderjylland, når det er baseret på frivillig arbejdskraft, lyder det fra beredskabsdirektøren.
Venstre, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og De Radikale aftalte sidste år besparelser på beredskabet på 75 millioner kroner på landsplan.
Venstre, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og De Radikale aftalte sidste år besparelser på beredskabet på 75 millioner kroner på landsplan. Foto: Claus Bech/Scanpix/arkiv

Det er svært at spare mere på det sønderjyske beredskab, når en stor del af det kører på frivillig arbejdskraft. Det skriver DR Syd.

Besparelserne på beredskabet, som Venstre, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og De Radikale aftalte sidste år, lyder på 75 millioner kroner på landsplan i 2016, og beløbet vil stige til 100 millioner kroner i 2017.

Men det bliver en udfordring at gennemføre besparelser i Sønderjylland, hvor 28 ud af de 32 brandværn i Haderslev, Tønder og Aabenraa kommuner er baseret på frivillig arbejdskraft.

- Vi kan jo ikke spare på lønudgifter. En frivillig brandmand får hverken betaling for at stå til rådighed eller for at tage ud til en udrykning, siger Jarl Vagn Hansen, der er beredskabsdirektør i Brand og Redning Sønderjylland.

- I resten af landet kan man skrue på, om man vil sende seks eller otte mand ud til en brand og på den måde høste en besparelse. Men den knap har vi ikke at skrue på, siger Jarl Vagn Hansen.

De mange frivillige i de sønderjyske beredskaber rykker for eksempel ud til gårdbrande og vandmasser, som oversvømmer veje og huse.

I det nye tværkommunale beredskab i Aabenraa, Haderslev og Tønder skal der næste år spares to millioner kroner på administrative omkostninger. Og det bliver en udfordring, mener Jarl Vagn Hansen.

- Man kan måske godt sidde på Christiansborg og mene, at en station bare kan dække et større område. Men når man ikke får løn for sit arbejde, så er det svært at komme ovenfra og sige, at folk skal køre meget længere. Det kræver en anden tilgang, når folk ikke får penge for deres arbejde, siger Jarl Vagn Hansen.

Formanden for Teknik og Miljøudvalget i Kommunernes Landsforening, Jørn Pedersen, siger, at han vil forsøge at lægge pres på regering for at få stoppet besparelserne på de kommunale beredskaber.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.