Arbejdsmiljøet for kokke- og tjenerelever er benhårdt. Arbejdsdage på op til 12 timer, skældud og chikane, manglende tillæg, forkert løn og ingen fridage er langt fra usædvanligt, skriver Fagbladet 3F.
Det viser en ny undersøgelse, som arbejdsgiverforeningen Horesta og fagforbundet 3F har gennemført. Undersøgelsen gennemgår 60 sager om uenigheder mellem elev og praktikplads.
Otte elever er blevet interviewet i undersøgelsen, og i disse samtaler kommer det tydeligt frem, at arbejdsmiljøet er meget barskt.
Det fremgår endvidere af undersøgelsen, at sagerne har store konsekvenser for eleverne: Afbrudte uddannelser, tab af selvtillid og psykologhjælp er bare nogle af eftervirkningerne, fremgår det af undersøgelsen.
Bo Christensen, der er forhandlingssekretær i 3F Privat Service, Hotel og Restauration, er overrasket.
- Sagerne tager ekstremt hårdt på eleverne. Også meget mere end vi havde regnet med. De unge bliver rodløse, har svært ved at komme videre og vælge ny retning i livet. Det tager hårdt på dem, siger Bo Christensen.
Frafaldet på tjener- og gastronomuddannelsen er større end på andre erhvervsuddannelser. I 2014 var frafaldet for gastronomer 41 procent og 39 procent for tjenerne. 3F og Horesta vil nu i samarbejde sætte ind med en handlingsplan for at forbedre forholdene på lærepladserne.
- Det skal være trendy at behandle elever godt, så de bliver glade for at være i branchen. Vi skal gøre os attraktive, for vi har brug for flere dygtige unge mennesker i erhvervet, siger Marianne Kragh, uddannelseschef i Horesta.