Belgisk morder og voldtægtsmand dør om en uge

En voldtægtsforbryder i belgisk fængsel har fået ja til at få hjælp til at dø.
En voldtægtsforbryder, der har siddet 30 år i et belgisk fængsel, har fået myndighedernes ja til at få dødshjælp. Han skal dø søndag den 11. januar.
En voldtægtsforbryder, der har siddet 30 år i et belgisk fængsel, har fået myndighedernes ja til at få dødshjælp. Han skal dø søndag den 11. januar. Foto: DAVID ADEMAS/PHOTOPQR/OUEST FRANCE

Den 11. januar, næste søndag, får Frank Van Den Bleeken hjælp til at dø i et fængsel i Brügge i Belgien.

Avisen De Morgen skriver, at manden, der har tilbragt de seneste 30 år i fængsel for gentagne voldtægtsforbrydelser samt en voldtægt efterfulgt af mord, efter eget ønske får hjælp til at sove ind.

- Han vil få dødshjælp, siger en talskvinde for justitsministeriet til avisen, der fastsætter datoen for det officielle medlidenhedsdrab til den 11. januar.

- Nu er tiden kommet.

Van Den Bleeken har i årevis anmodet om statens hjælp til at afslutte sit liv. Årsagen er ifølge mandens forsvarer, Jos Vander Velpen, "ubærlige" psykiske lidelser.

Belgien legaliserede i 2002 dødshjælp. Frem til 2013 er der foretaget 1807 sådanne medlidenhedsdrab i Belgien.

Skrappe betingelser skal være opfyldt, hvis sådan et drab skal have grønt lys.

En forudsætning er, at patienten, altså personen, der skal dø, er ved sine fulde fem og bevidst om sagen. Patienten skal frivilligt og velovervejet have fremsat anmodning om at dø flere gange.

Van Den Bleeken regner sig for at være en plage for samfundet, og han har afvist at komme i betragtning til en benådning.

Men omvendt mener han, at forholdene i fængslet er umenneskelige, har han har forklaret i et interview med belgiske medier.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.