Administration 

Bekymret mor: "Mine drenge får anfald - men ingen hjælper"

Maria Jørgensen har ADHD og gør derfor forskellige ting, der hjælper med at få hverdagen mere i system. Hun har blandt andet i fællesskab med sine børn hængt en tegning op, som illustrerer, hvor man skal være, når man skal sove. (Foto: Foto: Privat)

Maria Jørgensen har en stærk mistanke om, at begge hendes sønner har ADHD, men hun kan ikke få dem udredt.

Tre sekunder. Mere skal der ikke til, før familiefreden bliver revet itu hos 36-årige Maria Jørgensen, der bor sammen med sine to drenge på fem og seks år i et 140 kvadratmeter hus i en mindre by udenfor Odense.

- Det kan gå fra nul til 100, så står du med et barn, der råber, skriger, spytter og kaster med tingene. Og du kan intet sige eller gøre, siger Maria Jørgensen.

Den situation står hun i et par gange om ugen.

Ofte kommer udbruddene, hvis hendes ældste søn på seks år ikke får sin vilje. Et snørebånd, der skal bindes, eller en tegnefilm, der skal pauses, kan udløse drengens frustration. Det fortæller Maria Jørgensen, der tidligere har været afdelingsleder og arbejder som salgsassistent.

Hun kender selv til ikke at have fuld kontrol over sine impulser. Hun har ADHD og har tidligere lidt af stress og depression.

I dag har hun mistanke om, at hendes to sønner også har ADHD - muligvis kombineret med andre diagnoser. Derfor kæmper hun for at få dem udredt, så de kan få den rigtige hjælp og eventuelt nødvendige medicin.

Men selvom de bliver diagnosticeret med ADHD, er det ikke sikkert, at de kan få medicin for det. Som Avisen.dk skriver i dag, er Fyn og særligt Odense nemlig et af de steder, hvor man på landsplan er mest påpasselig med at udskrive medicin mod ADHD til børn og unge.

Det betyder, at der i Odense kun gives ADHD-medicin til omkring 0,4 procent af de 6 til 16- årige. Det viser en ny undersøgelse som Bureau 2000 har lavet for fagforbundet FOA.

Mindre medicin på Fyn

Professor og forskningsleder på Børne- og Ungdomspsykiatri Odense, Niels Bilenberg, bekræfter, at man i psykiatrien i Odense altid har været mere restriktiv end andre steder i landet med at udskrive ADHD-medicin.

- Jeg har selv i mange år været med til at sætte overliggeren for, hvornår vi medicinerer for ADHD, og den er måske højere end andre steder. Det giver en selvforstærkende effekt, for så bliver de praktiserende læger på Fyn, og dem der ellers henviser, mindre tilbøjelige til at tænke ADHD som det første, siger han.

Når man er tilbageholdende med at udskrive ADHD-medicin til de fynske børn og unge, er det fordi, det i mange tilfælde er hensigtsmæssigt at starte med alternativer til medicin, påpeger Niels Bilenberg.

De fleste drenge har krudt i røven, og alle børn får af og til anfald. Den slags formaninger lægger Maria Jørgensen ofte øre til. Men Maria Jørgensens læge afviser, at der er grund til at få en psykiater til at se på hendes to drenge.

- Dem, der mener, at mine drenges adfærd lyder almindeligt, aner ikke, hvad de snakker om. De har jo ikke set, hvordan det er hjemme hos os i hverdagen, siger hun.

"For få får den rette hjælp"

Birgit Jensen, der er kognitiv terapeut og bestyrelsesmedlem i foreningen ADHD-Fyn, mener, at der er for få, som diagnosticeres med ADHD fra psykiatrien i Odense.

- I dag bliver alt for mange fynske børn og unge svigtet, fordi de ikke bliver udredt, siger hun. 
Det er blandt andet problematisk, fordi forskning viser, at ubehandlet ADHD kan føre til stress, angst og depression, påpeger hun.

Ifølge Maria Jørgensen er det da også en sej kamp at få nogle til at se på drengenes adfærd. Selv er hun ikke i tvivl om, at noget er galt.

- Min ældste dreng er meget højlydt og søger konstant min opmærksomhed. Og den yngste kan ikke sidde stille på en stol. Han kan ikke fokusere, bliver afledt af ingenting og kan ikke koncentrere sig i mere end ti minutter, fortæller hun.

Hun kommer i tanke om deres sidste biografbesøg.

- Min yngste brugte seks biografsæder og var overalt på stolene. Han gør det ikke for at være uartig, for han tænker ikke engang over det. Heldigvis var der ikke så mange andre gæster i salen den dag, siger hun.

Heller ikke om aftenerne kan den femårige dreng falde til ro. I lang tid sov han kun gennemsnitligt otte timer om natten, fortæller Maria Jørgensen.

Diagnose hjalp

Da Maria Jørgensen fik sine drenge, forstod hun ikke, hvorfor hun havde så store udfordringer med at være mor, forklarer hun.

- Det var enormt hårdt for mig at blive mor, for jeg havde ikke det overskud, der skulle til for at klare en hverdag med børn, siger hun.

Følelsen af afmagt tog til, efter Maria Jørgensen blev skilt, da den yngste var to år. I dag er drengene på skift hos forældrene en uge ad gangen. Derfor hjalp det hende, da hun blev klar over, at en af del af hendes personlighed var ADHD, forklarer hun.

- Efter jeg har fået min diagnose og medicin, er jeg blevet meget mere bevist om mine egne og børns udfordringer og kæmper i hverdagen for at give dem den bedste start på livet, siger hun.

Hun har stadig svært ved at sætte grænser. Den ene dag må man sove i mors seng og spise pålægschokolade til morgenmad. Næste dag er begge dele strengt forbudt, fortæller hun.

- Jeg kan ikke holde fast i regler, og derfor kan børnene ikke finde ud af, hvad de må. Hjemme ved mig er der som udgangspunkt ikke rigtig noget, der har konsekvenser.

Savner sparring

Da hendes ældste dreng gik i børnehave, savnede hun, at personalet i højere grad indbød til dialog om sønnens vanskeligheder.

- Man valgte bare at fortælle mig, at han var meget besværlig uden at være villig til at arbejde med ham, siger hun.

I skolen har de voksne dog bemærket drengens særlige behov og har derfor lagt op til et samarbejde om, hvordan hjem og skole bedst hjælper ham, fortæller hun.

Maria Jørgensen understreger, at hun ikke vil fralægge sig sit eget ansvar som mor.

I hendes optik er den største forhindring, at drengene ikke kan få stillet en eventuel diagnose, så de voksne omkring dem ved, hvordan de bedst skal håndteres.

Ingen vil lege

2 til 3 procent af alle skolebørn i Danmark har ADHD, fremgår det af ADHD-foreningens hjemmeside. Og det er ikke altid nemt at begå sig, når man har udfordringer med hyperaktivitet og opmærksomhed.

Børn med ADHD har nemlig 50 gange lavere mulighed for at have en god ven, oplyser foreningen.

Maria Jørgensens ældste søn har gået i skole under et halvt år, men han har allerede haft nederlag i skolen, mener Maria Jørgensen.

- Han får anfald og kan ikke følge med i timerne. Det går udover hans selvværd, for han er meget bevidst om, at hans klassekammerater kan mere end ham. Der er heller ingen, der vil lege med ham, fordi han er træls, siger hun.

For hende er det en daglig bekymring, hvordan sønnerne skal klare sig. Hun håber, at de fremtidigt kan få noget mere hjælp til de udfordringer, hun oplever, de har.

En smilende mand foran Guinness-skilt
Kendte

Ølkonge i

milliarddyr skilsmisse

Nærbillede af en lille sorthåret mand med skægstubbe
Kendte

Umut Sarkaya:

Opsiger alle

En politibil og en adspærring
Krimi

Tragedie:

20-årig kørte familien i møde på cykel – blev dræbt

Folk på isen på en svensk sø i solskin
Krimi

Yderligere to mænd går

gennem isen og omkommer

Nogle kvinder og mænd i et rum med EU-flag for enden af et bord
Corona

Mette F. skal til Israel

på vaccine-research

To franske bulldogs.
Kendte

Lady Gagas hunde indleveret

efter dramatisk røveri

Et gammelt maleri
Helt vildt

Van Gogh-maleri

under hammeren

En smilende Lise Rønne
Film og TV

Lise Rønnes store aften:

Glemte vi var på live

Jakob Ellemann-Jensen bliver interviewet
Corona

Ellemann vil åbne til maj 

overvågningsbilleder af røveren
Krimi

Ansat slået i ansigtet -

kender du gerningsmanden?

illustration af coronavirus
Nyheder

Sydafrikansk variant i udbrud - alle bør testes

billede af tabletter
Sundhed

Disse kosttilskud

indebærer en risiko

billede af Bubber
Kendte

Bubber

scorer

millioner

billede indefra nedrivningsklart hus
Livsstil

Værsgo: Håndværkertilbud

til tocifret millionbeløb

billede af prins harry
Kongelige

Prins Harry langer ud: De ødelagde mit mentale helbred

Nyheder

Tårnhøjt smittetal

lukker to skoler

billede fra filmen Hjertelandet
TV/Streaming

Ny filmskat kan

streames

kvit og frit

Inger Støjberg med sammenbidt udtryk
Nyheder

Støjberg rykker sammen

med Dansk Folkeparti

billede af politibil
Krimi

Trafikskænderi
endte
med knivstikkeri

billede af Thomas Blachman
Film og TV

Blachman: Oh Land skal vinde årets X Factor

kvinde får vaccination med et stik i skulderen
Corona

Nyt studie: Vaccinen

er hamrende effektiv

skuespilleren Mads Mikkelsen holder sig for det ene øje
Kendte

Mads Mikkelsen

runder millionen 

x factor deltager nicoline kristensen smiler
Underholdning

X Factor-darling:

Stort at være favorit

bertel haarder iført jakke og slips
Nyheder

Dagens afstemning:

Kommer du til at

savne Bertel Haarder? 

dronning elizabeth i pink outfit
Kongelige

Dronningen langer ud

efter vaccine-nægtere:

Tænk på andre  

mette frederiksen og pressen til pressemøde foran øksnehallen i København
Nyheder

Mette F: Danmark er

meget mere åben i maj

felix smith og kæresten marie smiler til kameraet
Kendte

Felix og kæresten

flytter fra hinanden 

df-politikeren Morten Messerschmidt sidder med fingeren under hagen
Nyheder

Medie: Messerschmidt

skjulte dokumenter

i svindelsag

bertel haarder sidder i folketingssalen
Nyheder

Slut for Bertel Haarder:

- Jeg har aftjent min

værnepligt 

gult skilt viser vej til vaccinecenter
Corona

Generalprøve: 35.000

vaccineres fredag

to amerikanske politikere sidder og taler ved pressemøde
Nyheder

Skal undersøges

for sexkrænkelser

båd ligger på tilfrosset sø
Krimi

Gik gennem isen: 
Fire mænd omkom

En blå og hvid malet skål
Helt vildt

Købt for 200 kroner

loppemarked kan

sælges for millioner

Frank Jensen under pressemødet, hvor han trak sig som overborgmester
Nyheder

Krænkede 12 gange:

Jeg er lettet

En masse redningsfolk både ambulance og brandmænd i mørket lyst op af blåt udrykningslys.
Krimi

Frygtelig ulykke:

Klemt ihjel under traktor

Pascal Soriot med tilbagestøget mørkt hår iført jakkesæt, skjorte og slips.
Corona

Vaccine-boss: Alle

arbejder i døgndrift

Et stort skib fotograferet ude på havet. I forgrunden er en form for busk, så man kan fornemme at det store skib ikke er langt fra land.
Dyreliv

Tusindvis af dyr

fanget på skib

i flere måneder

Lady Gaga synder til Joe Bidens indsættelse.
Kendte

Gagas hunde kidnappet

- hundelufter skudt

Et toilet med opslået bræt.
Nyheder

Her vil de teste

spildevandet

for virus 

Nærbillede af Nicklas Bendtner der ser "hård" ud.
Kendte

Bendtner i nyt

klammeri med loven

Nærbillede af Morten Østergaard med en meget alvorlig mine.
Nyheder

Morten Østergaard:

Helt færdig med politik

interiør i rumkøretøj fotograferet på mars
Helt vildt

Danske tegninger

fotograferet på Mars

Mette Frederiksen giver hånd til en af Godhavns-børnene.
Nyheder

Godhavns-børn får erstatning:

300.000 kroner hver

Davids Foster og konen Katharine McPhee poserer
Kendte

71-årig stjerne

far for sjette gang

ske med sorte peberkorn ligger på et bord
Mad og drikke

Tilbagekalder

kosttilskud

hund kigger ind ad åben dør
Nyheder

Dagens afstemning:

Låser du døren? 

billedcollage med protrætter af skuespillerne Jens Jørn Spottag, Kirsten Olesen og Paw Henriksen
Sundhed

Kendte står frem:

Vi er også ramt

af sygdommen

nøgle sidder i dør
Livsstil

Derfor skal du låse døren

når du er hjemme 

Krimi

Frifundet for drab

på radiovært 

person vaccineres med sprøjte i overarmen
Corona

Lover snarlig vaccine

til svage borgere

tre deltagere i x factor poserer for kameraet
Underholdning

Her er vinderen

af X Factor

bil i brand
Krimi

Bydel hærges

af bilbrande 

skuespilleren Kelsey Grammer poserer
Film og TV

Frasier

vender tilbage

vaccineglas fra virksomheden moderna står på et bord
Corona

Tester vaccine mod

sydafrikansk variant

Lise Nørgaard portræt.
Kendte

Lise Nørgaard flytter på plejehjem

Mette Frederiksen på pressemøde
Nyheder

Statsministeren: Sexisme er ikke et meget stort problem i S

Christopher og Cecilie på deres bryllupsdag
Kendte

Babylykke: Christopher er blevet far

Wolt-bud på knallert
Mad og drikke

Wolt-bude strejker

Andrea Elisabeth Rudolph portræt
Sundhed

Andrea Elisabeth Rudolph:

Jeg har fået brystkræft

Kvinde med plasthandsker rengør en ting.
Sex og samliv

Dømt i retten:

Mand skal betale

kone for husarbejde

Nyheder

Kokain for mange milliarder beslaglagt

Mand på loft med Pokemon-kort
Helt vildt

Fandt Pokemon-kort til en halv million på loftet

Indgang til Københavns Byret
Krimi

74-årig kvinde skal 12 år i fængsel

Pressemøde på Christiansborg
Nyheder

Genåbning:

Se hele planen her

En faldskærm med en rover i.
Helt vildt

Hemmelig kode i

Mars-faldskærmen

Det kongelige teater på Kongens Nytorv
Corona

Disse brancher blødte 

mest under corona

Tre hovedrolleindehavere fra "Dollars"
Nostalgi

Alexis fra Dollars

får nu sin hævn

Billede af Alexandra med skyline i baggrunden
Kongelige

Her skal 

Alexandra bo

En smilende Wammen
Nyheder

Genåbningen styrker

økonomien med milliarder

Mette F og Jakob E. kigger surt på hinanden
Nyheder

Kold luft mellem 

S og V efter

sammenbrud

Sport

Tiger Woods er vågen

efter lang operation

Portræt af to middelaldrende kvinder
Kendte

Hillary Clinton bliver

krimiforfatter

Et kæmpe fiskefartøj
Krimi

Storfisker beskyldes for fusk

med fiskekvoter

tv-værten Lise Rønne i profil
Underholdning

Lise Rønne: Derfor 

blev det et "ja"

Sport

Tiger Woods i

voldsom bilulykke

Fødder og rullende indkøbskurve i en Fakta-butik.
Nyheder

"Pisseligeglade" unge

slår lejr i Fakta

en masse læger og sygeplejersker iført værnemidler står om en hospitalsseng.
Nyheder

Professor: Genåbningen

kan blive til tredje bølge

Nærbillede af Gérard Depardieu der især kendes på en meget stor næse.
Kendte

Hollywood-stjerne:

Sigtet for voldtægt

Billedet af Thomas Helmig og hans søn på stadion under kampen. Der er næsten ingen andre tilskuere til stede.
Sport

Helmig-bommert

får konsekvenser

Politiets logo formodentlig fra kølerhjelmen af en bil.
Nyheder

Bil stoppet:

14-årig sad bag rattet