Bavarian afslutter svært år i plus med udsigt til stort minus

Bavarian Nordic producerer vacciner til at behandle cancer og forebygge infektionssygdomme. Det danske selskab venter stort underskud i år. (Foto: Foto: Betina Garcia/Scanpix)

Bavarian Nordic fik overskud på 302 millioner i år. I år ventes tilsvarende stort underskud.

Medicinalselskabet Bavarian Nordic har fremlagt sit regnskab for 2017, der bød på en stor skuffelse for selskabets kræftvaccine Prostvac.

Selskabet har dog alligevel præsteret et overskud før skat, der med flere længder slår de seneste års resultater.

Bavarian Nordic fik et resultat før skat på 302 millioner kroner mod 39 millioner kroner i 2016. Omsætningen steg til knap 1,4 milliarder kroner mod lige over en milliard i 2016. Det viser selskabets regnskab.

- 2017 vil sikkert mest blive husket for det fejlslagne resultat for Prostvac, der ikke kunne vise en forbedret overlevelse for patienter med prostatakræft, siger topchef i Bavarian Nordic Paul Chaplin.

- Vi har dog opbygget en robust virksomhed med flere værdiskabende projekter, der har bidraget til et solidt fremskridt over året, lyder det i en kommentar til regnskabet.

Billedet ser noget anderledes ud, når det handler om det ventede overskud i 2018 for Bavarian Nordic, som udvikler og sælger vacciner til at behandle cancer og forebygge infektionssygdomme.

Udsigten for 2018 lyder på underskud på driftsindtjeningen på 385 millioner kroner. Store udgifter til udvikling kommer til at koste, lyder det.

Selskabet fik sidste år en væsentlig kontrakt fra den amerikanske regering på frysetørret koppevaccine, den såkaldte Imvamune.

Det er dog ikke noget, der viser sig på bundlinjen hos det danske selskab de første par år.

Ifølge Paul Chaplin vil den fulde værdi af kontrakten formentligt først kunne realiseres i 2012, når vaccinerne er pakket og klar til at sende afsted.

Investorerne tager umiddelbart ikke så godt mod regnskabet. Efter en times handel på fondsbørsen i København falder aktien 8,4 procent til 228 kroner.

Ifølge senioranalytiker Søren Løntoft Hansen fra Sydbank er regnskabet for 2017 som forventet.

Men forventningerne til 2018 og det varslede underskud skuffer.

- 2018-prognosen er lidt til den svage side, siger han til Ritzau Finans.

/ritzau/