Barsk hverdag undersøges: Tusinder af socialpædagoger skal rapportere om vold

Nyt forskningsprojekt skal sætte fokus på, hvilke helbredsmæssige konsekvenser, socialpædagoger rammes af, når de udsættes for vold på jobbet.  (Foto: Foto: Modelfoto/Scanpix)

Socialpædagogerne får ofte tæsk, når de går på arbejde. Nu sætter et nyt stort forskningsprojekt fokus på problemet.

Hvor mange slag og spark på ens job skal der til, før man bliver syg af det?

Det spørgsmål stiller socialpædagogerne sig selv i et nyt stort forskningsprojekt.

Socialpædagoger er den faggruppe, der rammest mest af vold på jobbet. Og derfor får næsten 15.000 socialpædagoger nu mulighed for at deltage i en omfattende undersøgelse ”Vold i hverdagen”.

Socialpædagogernes formand hilser det nye projekt velkommen. 

Sygdom efter vold

Tidligere undersøgelser har ofte set på risikofaktorer af vold. Men i det nye projekt er fokus rettet mod de helbredsmæssige konsekvenser af vold.

Det forklarer psykolog og ph.d.-studerende Jesper Pihl-Thingvad fra Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik på Odense Universitets Hospital. Han er en af forskerne bag projektet.

Og undersøgelsen er helt på sin plads, fastslår socialpædagogernes formand, Benny Andersen.

"Vold på arbejdspladsen er både uacceptabelt og dybt skadeligt. Derfor er vi glade for at kunne hjælpe forskerne med at kortlægge omstændighederne omkring vold, så vi kan arbejde endnu mere målrettet på at forebygge," skriver han i et svar til Avisen.dk.

Hårdt ramt

Som Avisen.dk for nyligt kunne fortælle, er hele 40 procent af socialpædagogerne blevet udsat for fysisk vold på deres arbejdsplads de seneste 12 måneder. Det viste en undersøgelse fra Socialpædagogernes Landsforbund.

Blandt dem, der arbejder på døgntilbud for børn og unge, er det mere end tre ud af fem.

Og Avisen.dk fortæller i dag om en tidligere socialpædagog, der har udviklet PTSD efter et overfald på hans job. 

I dag er volden blevet en så naturlig del af hverdagen, at mange ikke ser små slag, bid og krads som vold.

Det oplever psykolog Jesper Pihl-Thingvad også i sit arbejde på Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik på Odense Universitets Hospital.

- Folk kan godt svare nej til at være blevet udsat for vold og efterfølgende svare ja til, at de er blevet bidt i skulderen, sparket over skinnebenet eller slået på kroppen, siger han.

Det nye projekt skal forsøge at indfange et reelt billede af alle voldsepisoder. Derfor vil socialpædagogerne hver måned igennem et helt år blive spurgt til hændelser med forskellige typer af vold og trusler.

Projektet tæt på start 

Bag projektet er der blandt andet forskere fra Det Nationale Center for Psykotraumatologi, Institut for Psykologi på KU og det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

De første medlemmer vil modtage spørgeskemaer i den anden uge af maj.

Fakta om projekt 'Vold i hverdagen'

Projektet gennemføres over et år med udgangspunkt i godt 11.000 socialpædagoger. 

Projektet er støttet af Arbejdsmiljøforskningsfonden og laves af Jesper Pihl-Thingvad, der er ansat som psykolog på Arbejds-og Miljømedicinsk Klinik, OUH.

Projektet gennemføres i samarbejde med Det Nationale Center for Psykotraumatologi, det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Institut for Psykologi på KU samt Socialpædagogerne.

Kilde: Socialpædagogernes Landsforbund