Barcelonas borgmester advarer mod løsrivelse

Demonstranter bevæbnet med spanske flag var søndag på gaden i Barcelona for at vise deres modstand mod catalansk løsrivelse fra det øvrige Spanien. (Foto: Foto: Eric Gaillard/Reuters)

Catalonien og det øvrige Spanien venter med tilbageholdt åndedræt inden en varslet tale tirsdag aften.

Borgmesteren i Barcelona, Ada Colau, beder nu præsidenten i Catalonien om at droppe enhver tanke om at udråbe selvstændighed for den nordøstlige spanske region.

Den catalanske præsident, Carles Puigdemont, ventes at tale tirsdag klokken 18 i det regionale parlament.

Både i Spanien og store dele af den øvrige verden vil opmærksomheden være rettet mod, om han udråber catalansk selvstændighed.

Men en ensidig catalansk uafhængighedserklæring vil bringe sammenhængen i samfundet i fare, mener Barcelonas borgmester, som opfordrer alle til at afmontere den sprængfarlige politiske situation.

Resultatet af den omstridte folkeafstemning om uafhængighed, som spansk politi gik ind og afbrød 1. oktober, "kan ikke være et grønt lys til at proklamere uafhængighed", siger Ada Colau.

Derimod er det en mulighed for at indlede dialog og mægling i krisen, som hun betegner som "den mest alvorlige institutionelle krise siden genetableringen af demokratiet i Spanien".

Regeringen i Madrid har erklæret folkeafstemningen om uafhængighed ugyldig og ulovlig.

Den regionale regering har tidligere sagt, at 90 procent af de catalanere, der deltog i folkeafstemningen, har stemt ja til uafhængighed.

Men valgdeltagelsen var lav, kun 43 procent.

I et interview søndag antydede Puigdemont, at regionen vil erklære selvstændighed, hvis regeringen i Madrid afviser dialog.

- Vi har sagt ja til så mange muligheder for mægling, sagde den catalanske præsident i et tv-interview søndag.

- Dagene går, og hvis den spanske stat ikke kommer med et positivt svar, vil vi gå videre med det, vi har taget hul på.

/ritzau/AFP