Både S og R håber på bred aftale om finanslov

Gode uddannelser og værdig pleje vil Socialdemokratiet kæmpe for i forhandlinger om finansloven for 2018.
Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, ankommer til sættemøde om finansloven i Finansministeret.
Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, ankommer til sættemøde om finansloven i Finansministeret. Foto: Jens Astrup/Scanpix

Styrket velfærd.

Det står øverst på Socialdemokratiets ønskeliste, når de forhandler den kommende finanslov med regeringen, siger den politiske ordfører Nicolai Wammen.

- Vi ønsker at styrke vores sundhedsvæsen, at give mere værdig ældrepleje og gode uddannelser til vores børn og unge.

- Bliver der penge tilovers til skattelettelser, så skal det være til dem, der har de mindste indkomster og ikke 600.000 kroner i skattelettelser årligt til dem, der i forvejen tjener allermest, siger socialdemokraten.

Nicolai Wammen håber på et bredt finanslovforlig. For det er det bedste for Danmark, understreger han.

- Vores opfordring til finansministeren er at sikre, at det ikke bliver blokpolitik.

- Jeg er meget bekymret for, at regeringen vælger at lave en smal aftale i stedet for at få en bred aftale til gavn for Danmark, siger han.

Regeringens udspil kan ikke sikre gode og værdige forhold på skoler, uddannelser og sygehuse for landets borgere, lyder det.

Så Socialdemokratiet går til forhandlingsbordet med forhåbninger om at dreje regeringen i en anden retning, hvor velfærd står øverst på listen af emner, der skal diskuteres.

- Der kommer flere børn og ældre de kommende år. Og det forslag, regeringen er kommet med, tager simpelthen ikke højde for det.

- Hvis man skal give de historisk store skattelettelser, som regeringen lægger op til, så vil det gå ud over vores velfærd, og det synes vi er en rigtig dårlig idé, lyder det.

Med fremstrakt hånd går De Radikales leder, Morten Østergaard, til forhandlingsbordet med regeringen.

- Vi håber på at kunne lave nogle brede aftaler ikke mindst om skat på arbejde og om erhvervslivets vækstvilkår.

- Hvis ikke regeringen rækker ud efter os på den anden side af midten, så vil de aftaler kun have en meget kort levetid, siger den radikale leder.

Morten Østergaard ser frem til forhandlingerne. Og her har De Radikale et hovedbudskab med.

- Det afgørende for os er, at få stoppet de massive besparelser på uddannelse. Vi er nødt til at stoppe med at save i den gren, vores børn sidder på.

Men De Radikale savner også, at regeringen sætter mangel på arbejdskraft på dagsordenen.

- Det er det, der martrer virksomhederne. Det er det, der gør, at ældrecentrene ikke kan få de hænder, de har brug for. Det fylder ikke noget i regeringens finanslovsudspil, siger Morten Østergaard.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.