Au pair hos modekonge: Jeg føler mig udnyttet
Jeg fandt mig i for meget og blev udnyttet. Det fortæller Joyce, der var au pair for modekongen Bjørn Bruun og modellen Ivona Bruun. De to er netop blevet dømt for, at Joyce arbejdede ulovligt for dem.
Jeg har i nogle situationer været alt for godtroende og flink, og det er blevet udnyttet, fortæller Joyce, som gennem flere år var au pair for et velstillet par på Østerbro i København.
Jeg har i nogle situationer været alt for godtroende og flink, og det er blevet udnyttet, fortæller Joyce, som gennem flere år var au pair for et velstillet par på Østerbro i København. Foto: Privat.

- Årene hos familien Bruun var egentlig ikke dårlige. Men jeg fandt mig i for meget, og det udnyttede de. Vi filippinere siger sjældent nej, og det er en svaghed. 

Det fortæller 33-årige Joyce. Hun arbejdede i flere år i perioden 2008 til 2014 som au pair for modekongen Bjørn Bruun og modellen Ivona Bruun.

I første omgang arbejdede hun lovligt for dem. I anden omgang var det ulovligt, hvilket parret lige er blevet idømt en bøde på til sammen 300.000 kroner for.

Blev presset på arbejde

Joyce har indvilget i at give sin version af forløbet. Hendes fulde navn er redaktionen bekendt, men hun ønsker det ikke frem af frygt for, at det senere kan give hende problemer. 

Hun fortæller på en Skype-forbindelse fra Filippinerne om, hvordan det var for hende at arbejde i familien Bruuns hjem. En 330 kvadratmeter stor lejlighed på Østerbro i København. 

- Jeg var meget glad for parrets to børn, og jeg savner dem. Vi havde mange gode timer sammen.

- Hvad, jeg ikke brød mig om, var blandt andet, at Ivona (Bruun, red.)  pressede mig til at arbejde mere, end jeg ønskede.

- For eksempel kunne jeg have planlagt en weekend, hvor jeg ville tage til Aarhus og besøge min danske kæreste. Men så fik jeg at vide fredag aften eller lørdag formiddag, at parret også skulle ud lørdag aften, og at jeg skulle være hjemme til at babysitte.

- Når de så kom hjem om natten klokken 1-2-3-stykker, så skulle jeg hjem til mit værelse. Og de gav mig ingen penge til en taxi, så jeg kunne komme sikkert hjem, fortæller Joyce.

Hun fortæller også, at hun blev kaldt på arbejde, selv om hun var syg, eller det passede rigtigt dårligt.

- Da min far døde, blev jeg meget ked af det og sørgede. Men det stoppede ikke Ivona Bruun i at bede mig om at komme på arbejde 1. januar i stedet for som planlagt 5. januar, beretter Joyce.

Avisen.dk har været telefonisk i kontakt med Ivona og Bjørn Bruun, men de siger begge, at de ikke ønsker at udtale sig. De har begge afgivet forklaringer i retten og er blandt andet ikke enige med Joyces udlægning af, hvor mange timer hun arbejdede for dem.

Ingen ferie på ferieøen Ibiza

Joyce fortæller, at hun blev inviteret med på ferie på den spanske ø Ibiza. Her skulle de bo i familiens store feriehus.

En aften på Ibiza stod jeg alene med syv børn.
Joyce, tidligere au pair for Bjørn og Ivona Bruun.

- Jeg glædede mig til ferien og til at se noget af Ibiza. Men det blev ikke nogen ferie for mig. For dernede skulle jeg om aftenen i en del tilfælde ikke alene være barnepige for parrets to børn. Jeg skulle også passe vennernes børn. En aften på Ibiza stod jeg alene med syv børn.

- Derudover skulle jeg gøre rent og lave mad, så jeg fik ikke set noget af Ibiza, siger hun.

Ikke meget overskud

Joyce fortæller, at hun i de første år fik 4.000 kroner om måneden i løn. En stor del af dette beløb ville de fleste filippinske au pairer sende hjem til familien. Men Joyce kunne ikke sende mange penge hjem – for eksempel til medicin til sin hjertesyge far. Hun fortæller, at hun skulle bruge penge på logi i København.

- Jeg boede forskellige steder i København, for familien Bruun ønskede ikke, at jeg boede hos dem. Typisk måtte jeg betale 2.500 kroner om måneden for at leje et værelse. Så det blev kun 500 til 1.000 kroner, jeg kunne sende hjem om måneden, når jeg havde betalt leje, buskort og mad.

At bo hos familien er vigtigt, for det er et uomgængeligt krav, hvis man skal have en au pair fra Filippinerne lovligt. Ivona Bruun er da også i retten kommet med en anden forklaring end Joyces.

Ivona Bruun har forklaret, at mens Joyce arbejdede for dem lovligt, da sov Joyce "de fleste" nætter i lejligheden, "men i weekenden sov hun nogen gange andre steder."

Fortvivlet

I sommeren 2014 er Joyce fortvivlet. Hun er klar over, at hun er i Danmark illegalt, og at hun risikerer et indrejseforbud, hvis hun bliver opdaget ved udrejse. Hun har samtidig mistet meget af tilliden til parret Bruun.

- Jeg følte mig fastlåst. Jeg kunne ikke få nye venner af frygt for, at de ville gå til myndighederne. Og jeg var bange for at køre med toget, hvis der skulle dukke politimænd op og bede om papirer, fortæller Joyce.

Hun har en dansk kæreste, som på det tidspunkt har kendt hende i flere år. Kæresten Rune Lau Aabling bekræfter, at Joyce havde det skidt i 2014.

- Når hun besøger mig i foråret 2014, vågner hun nogle gange om natten med panikanfald. Hun er virkelig på sammenbruddets rand og bliver helt tyndhåret, fortæller Rune Lau Aabling og fortsætter:

- Nu er det nok, tænker jeg en dag. Så starter jeg bilen og kører fra Aarhus til København. Jeg henter Joyce og hendes tøj og tager hende med hjem til mig i Aarhus.

Går selv til politiet

Senere i 2014 kontakter de politiet, fordi de gerne vil have alt på det rene. Joyce får så efter lang tid at vide, at hun skal forlade Danmark. Som 'straf' for at have arbejdet her illegalt, får hun indrejseforbud i to år. I april 2015 flyver hun tilbage til Filippinerne. 

Joyce og Rune Lau Aabling lægger ikke skjul på, hvad fremtidsdrømmen er. 

- Jeg vil gerne være sammen med Rune. Og jeg vil gerne, før jeg bliver 40 år, have stiftet en familie, have et job og et lille hjem, fortæller Joyce. 

Det danske indrejseforbud mod hende gælder frem til maj i år.

Siger for sjældent nej

Omkring otte ud af ti af de cirka 3.000 au pairer i Danmark er fra Filippinerne. På den baggrund møder Joyce nogle gange andre kvinder, som overvejer at blive au pairer i Danmark eller et andet EU-land. 

- Jeg siger til dem, at der intet er galt i at tro på andre mennesker og i at være søde over for andre. Men de skal være klar over, at nogle gange vil andre mennesker udnytte, at vi filippinere ikke siger nej. Jeg har i nogle situationer været alt for godtroende og flink.  

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.