Asiatisk boom hjælper landbrug til største overskud i årevis
Prognoserne indikerer, at dansk landbrug i år har udsigt til et overskud før ejerløn på 7,7 milliarder kroner.

Danske landmænd kan se frem til at klare sig bedre i år end sidste år. Mens sektoren fik et dundrende underskud på 3,2 milliarder kroner i 2016, så er der udsigt til et overskud på 3,6 mia. kroner. Det skriver Finans.

Tallene fremgår af nye prognoser, som Landbrugets Rådgivningscenter, Seges, offentliggør torsdag. Og det er stigende efterspørgsel i Asien, der er med til at presse priserne i vejret til gavn for de danske landmænd.

- Landmændenes indtjening stiger, fordi priserne på mælk og svinekød drives i vejret af en stærk efterspørgsel fra især Asien anført af Kina.

- Prisstigningerne forstærkes af, at landbrugsproduktionen i mange lande har været faldende efter en årrække med lave priser, som har tvunget mange landmænd til at lukke, siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges, til Finans.

Overskuddet er opgjort efter, at landmændene har trukket deres egen løn ud af bedrifterne. 3,6 milliarder kroner vil være det største overskud i mange år.

Prognoserne indikerer, at landbruget har udsigt til et overskud før ejerløn på hele 7,7 milliarder kroner.

Klaus Kaiser understreger, at det ventede overskud kommer, efter mange år med krise i landbruget, hvor mange bedrifter har stor gæld.

Det har også kunne mærkes i de lokale pengeinstitutter.

- For 12 måneder siden så økonomien frygtelig ud på mange bedrifter. Jeg havde landbrugskunder, som simpelthen gav op, fordi de ikke kunne se vej ud af krisen, siger Claus E. Petersen, direktør i Den Jyske Sparekasse og formand for Lokale Pengeinstitutter, til Finans.

/ritzau/