Arrig fagboss: "Thorning, du lader 35.000 ledige i stikken"
Helle Thorning-Schmidt (S) lancerede i sin nytårstale planerne om et nyt dagpengesystem, hvor færre falder ud. Her varmer hun op til valgkamp med en tur i Bilka i Ishøj. FOTO: Scanpix/Niels Ahlmann Olesen
Regeringens dagpengekommission løser ikke problemet for de mange ledige, som allerede har mistet deres dagpenge, lyder kritik efter nye tal om livet på den anden side af dagpengegrænsen.

Det er uansvarligt, at regeringen sidder på hænderne, mens 35.000 ledige nu hverken har job eller dagpenge.

Sådan lyder kritikken fra fagforbundet FOA efter Avisen.dk's omtale af den aktuelle forsørgelsesstatus for ledige, der har opbrugt retten til dagpenge fra januar 2013 til oktober 2014.

Læs også: Kun hver fjerde får job efter dagpengestop

Den nye opgørelse viser, at kun omtrent hver fjerde ledig er kommet i arbejde efter overgangen til den halverede dagpengeperiode.

Helle Thorning-Schmidt (S) har tidligere fremrykket datoen for, hvornår dagpengekommission skal komme med deres anbefalinger til et nyt dagpengesystem et år frem til september. Men en løsning på problemet kan ikke vente til efteråret, mener FOA.

- Vi har en kæmpegruppe af mennesker, der ikke kan komme i arbejde. Vi ved, at mange snart opbruger deres ret til midlertidige ydelser. Regeringen lader dem i stikken, når de afviser at tage stilling til problemet før dagpengekommissionen afslutter sit arbejde til efteråret – på den anden side af valget, siger næstformand Mona Striib.

4.700 har ingen indtægt

Samlet har næsten 48.0000 mistet retten til dagpenge fra januar 2013 til oktober 2014 - heriblandt 4.000 medlemmer af FOA, som blandt andet organiserer plejepersonale og rengøringsfolk.

13.000 er kommet i job, mens 35.000 altså er havnet på enten kontanthjælp eller den såkaldte arbejdsmarkedsydelse, som regeringen har indført som en midlertidig redningsplanke.

Læs også: Inger: At blive desperat skaffer mig ikke job

Det vækker især harme i FOA, at 4.700 personer ifølge opgørelsen står helt uden job eller nogen form for offentlig forsørgelse.

- Det er et kæmpemæssigt problem. Bag de tal står familier uden indtægt og børn, der må gå for lud og koldt vand. Det er uhørt, siger Mona Striib.

Dagpengeproblemet har været en øm tå for den socialdemokratisk ledede regering, hvor Radikale har været garant for at rulle den reform tilbage, som de vedtog sammen med Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti i 2010.

Læs også: Thorning i nytårstale: Vi skal have et nyt dagpengesystem

Også A-Kassernes Samvirke påpeger, at regeringens planer om en dagpengereform ikke hjælper de 35.000, som nu hverken har job eller dagpenge.

- Det her er et akut problem, som kræver aktive tilbud om opkvalificering, jobtilbud og at vi får brudt isen, så arbejdsgiverne begynder at tage positivt imod de her mennesker, siger direktør Verner Sand Kirk.

S: Hold ud et par år mere

Socialdemokraternes politiske ordfører Ole Hækkerup erkender, at situationen er alvorlig.

- Det kalder på to ting. At vi skal få endnu flere i arbejde i Danmark, og at det er godt, at vi har rettet op på Dansk Folkepartis dagpengereform ved for eksempel at lave arbejdsmarkedsydelse og uddannelsesydelse, siger han.

Ole Hækkerup påpeger, at beskæftigelsen er steget med 40.000 i det seneste halvandet år.

- Hvis vi kan holde den kurs i et par år endnu, er vi ved at være i en situation, hvor vi har fået så stor beskæftigelse, at der begynder at være job til flere og flere, siger han.

Sådan klarer de sig uden dagpenge

47.843 har mistet retten til dagpenge fra januar 2013 til oktober 2014.

 

 • I job - 27 pct.
 • Arbejdsmarkedsydelse - 22 pct.
 • Kontanthjælp/uddannelseshjælp - 14 pct.
 • Hverken job eller ydelse - 10 pct.
 • Sygedagpenge - 6 pct.
 • Seniorjob - 6 pct.
 • Efterløn - 5 pct.
 • SU - 4 pct.
 • Genoptjent dagpengeret - 3 pct.
 • Jobrotation - 1 pct.
 • Folkepension - 1 pct.
 • Udvandret - 1 pct.

 

Kilde: Jobindsats.dk/Udregninger af Michel Klos fra AK Samvirke