Arbejdsløse X Factor-Morten: Det er psykisk hårdt

For Morten Nørgaard var fire måneder som arbejdsløs en psykisk hård tid, der skabte selvdestruktive tanker. X-Factor var lige, hvad han havde brug for.
26-årige Morten Nørgaard blev overrasket over, hvor meget det egentlig påvirkede ham at blive arbejdsløs.
26-årige Morten Nørgaard blev overrasket over, hvor meget det egentlig påvirkede ham at blive arbejdsløs. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix

Danmark faldt pladask for Morten Nørgaard, der med sin følsomme stemme og sit  generte, ydmyge væsen lynhurtigt blev seer-favorit i årets X-Factor, der i aften byder på årets første live-show.

Selv har han ikke lagt skjul på, at han ikke altid har haft det lige let.

Særligt de sidste fire måneder, hvor 26-årige Morten har været arbejdsløs, var et hårdt slag for selvtilliden.

- Det med ikke at have noget at stå op til hver dag er virkelig hårdt psykisk, og tankerne flyver bare rundt oppe i hovedet på én. For mig er det ikke så godt at have så meget tid, og jeg savnede også at komme ud og bevæge mig, siger Morten Nørgaard til Avisen.dk om perioden lige efter, at han blev fritstillet som automatiktekniker.

Jobbet bestod i at vedligeholde og få maskiner og systemer på en fabrik op at køre, som hvad han selv kalder en slags ‘fabriks-elektriker’. Det er en erhvervsuddannelse som er meget teknisk, men som han blev bidt af med det samme, fortæller Morten Nørgaard, der håber, at han en dag kan få muligheden for at prøve kræfter med faget igen.

Efter at være blevet fritstillet søgte han de to obligatoriske job om ugen og flere til, og derfor var det også hårdt at få nej gang på gang. Morten Nørgaard oplevede at få mere og mere selvdestruktive tanker, og at han langsomt begyndte at tvivle på sig selv.

- Jeg blev overrasket over, hvor meget det egentlig påvirkede mig at blive arbejdsløs. Det var en boble, jeg fik kastet mig selv ind i, hvor jeg bare sad og spillede computer hjemme i Odder, siger han.

Der skulle ske noget nyt

Familien og særligt søstrene Maya og Mathilde mærkede forandringen i broren, og at det var tid til at prøve noget nyt. Derfor meldte de ham til X Factor.

- De kunne nok mærke på mig, at jeg ikke var helt glad. Det har været bedre for mit liv at få muligheden for at opleve X Factor. Og min familie støtter mig i alt, hvad jeg gør, siger Morten Nørgaard.

Og måske er netop hans ærlige fremtoning faldet i god jord hos X Factor-seerne. I hvert fald har støtten til Morten Nørgaard været overvældende på de sociale medier, og da han til five-chair challenge i sidste uge gik i stå og måtte synge resten a cappella, tikkede de søde beskeder ind.

- Folk skriver til mig, at jeg er sej, og sådan noget er virkelig fedt. Jeg kan mærke, at X Factor allerede har hjulpet på min selvtillid. Man er nødt til at åbne lidt op jo, siger Morten Nørgaard.

I dag har han meldt sig midlertidigt ud af jobcentret for at kunne fokusere fuldt ud på X Factor.

- Måske ser jeg det lidt som en virksomhedspraktik, griner han.

- Jeg er bare glad for at have noget at lave, som jeg godt kan lide, og bedre selvtillid er nok heller ikke en dårlig ting at have med mig, når jeg skal til at søge job igen, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.