Apple forhindrer børn i at bruge mors penge
Apple retter i indstillingerne og forhindrer børn i at bruge flere tusinde på dyre spil-køb. Foto: Colourbox/free
Apple retter standardindstillinger, så børn forhindres i at købe ind i spil på mobilen eller iPad'en.

It-giganten Apple retter ind og ændrer standardindstillingerne på spil, hvor det er muligt efterfølgende at købe ind. Aftalen skal forhindre børn i at foretage dyre køb i onlinespil.

Det er Apple og EU-Kommissionen, der har lavet aftalen om at ændre standardindstillinger i spillene, der downloades som apps med mulighed for såkaldte in-app køb, oplyser Forbrugerombudsmanden.

Og det er faktisk på grund af af klager fra danske forældre, at Forbrugerombudsmanden tog sagen om børns dyre tilkøb i spil op på EU-plan.

I de danske sager havde børnene købt in-apps for op mod 25.000 kroner i spil uden at vide, at de brugte rigtige penge til at købe for. Typisk har børnene troet, at de handlede for spillepenge, da der især har været tale om gratis børnespil.

Efterfølgende opdagede forældrene så, at der var trukket store beløb fra det betalingskort, som de havde knyttet til iTunes-kontoen.

Apple har betalt pengene tilbage i de fleste af de 84 klagesager, som Forbrugerombudsmanden har behandlet. Alt i alt drejer det sig om et samlet beløb på mere end 400.000 kroner.

Men med aftalen har Apple nu indvilliget i at ændre standardindstillingerne for betaling, så brugerne selv skal vælge, om der skal indtastes kode ved hvert køb, eller om det skal være muligt at købe uden indtastning af kode.

Samtidig vil man ikke længere bruge ordet "gratis" på download-knappen, hvis det er spil, der indeholder mulighed for in-app køb.

Allerede i juli gik Google med til at ændre standardindstillingerne på sine spilplatforme og at tydeliggøre, om spillet var gratis, eller om der var mulighed for tilkøb i spillene, oplyser Forbrugerombudsmanden.

/ritzau/