Ansatte risikerer fyreseddel, hvis de går på Facebook: "Det har ikke en disse med censur at gøre"

- Jeg er bestemt ikke imod sociale medier, siger Andy Østergaard fra Skamstrup Maskinstation. Her får det konsekvenser for de ansatte, hvis de er på Facebook eller Tinder i arbejdstiden. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / Iris)

Der skal pløjes lidt mere og postes lidt mindre på Facebook, mener Andy Østergaard, som er daglig leder af Skamstrup Maskinstation, der har indført forbud mod sociale medier i arbejdstiden.

På Skamstrup Maskinstation ved Varde gider man ikke, at medarbejdere sidder på Tinder eller Facebook, når de kører traktor ude på landets marker. 

Derfor har virksomheden indført en personalepolitik, hvor medarbejderes ansættelse tages op til overvejelse, hvis de fanges i at være på sociale medier i arbejdstiden tre gange. 

Første gang får de en mundtlig advarsel, anden gang er den skriftlig, og tredje gang falder hammeren. Ifølge kørselsleder Andy Østergaard er mobilen et arbejdsredskab, og derfor skal den ikke bruges til tant og fjas.

- Mobilen er til intern snak, tidsregistrering og til at tale med kunder. Den skal ikke være til Facebook, Tinder, Snapchat eller hvad fanden, de nu laver, siger han til Avisen.dk.

Selvom Andy Østergaard ikke selv har Facebook, understreger han dog, at det ikke er fordi firmaet lever i stenalderen. 

- Jeg er bestemt ikke imod sociale medier. Overhovedet ikke! Vi har haft stor gavn af at bruge dem til promovering, efterlysninger og hvervning af nye medarbejdere. Vi skal bare lære de unge mennesker, hvordan de skal benyttes i arbejdstiden, siger han om de nye regler, der er blevet skrevet ind i personalehåndbogen, som ansatte skriver under på, at de vil følge.

Vil ikke fremstå som idioter

Den nye politik omkring sociale medier i firmaet betyder ligeledes, at ansatte skal sende videoer forbi chefen, før de bliver lagt ud:

- Man må gerne stemple ud og lave en lille video ude på marken, hvis det er højt solskin, men den video skal lige forbi mig, hvor jeg har en mand siddende til at godkende det. For vi laver jo også dumheder en gang imellem. Det gør alle. Men man behøver ikke udstille sig selv på de sociale medier, siger Andy Østergaard, der understreger, at kontrollen er indført for at beskytte firmaet:

- Der er folk, som sidder og snager og leder efter billeder, hvor de kan smide negative kommentarer. 

Det lyder som censur, når I tjekker videoer, før de bliver lagt ud. Er det ikke censur?

- Det har vi ikke tænkt over. Vi vil pleje vores eget image. Det har ikke en disse med censur at gøre. Vi kan jo ikke nægte dem at gøre tingene, men vi kan jo spørge dem, om de synes det er klogt at gøre det i forhold til virksomheden og deres eget omdømme.

Kollegaer skal melde

Andy Østergaard erkender, at det kan være svært at håndhæve den nye politik, der er skrevet ind i personalehåndbogen.

Han har dog fuld tillid til, at medarbejderne vil håndhæve det og tager en alvorssnak med kollegaer, som de ser like og kommenterer ting på Facebook, når de burde knokle løs ude på markerne.

Det er nu ikke fordi, at Andy Østergaard har oplevet uheldige episoder iblandt sine 30 kollegaer, som han beskriver som "en familie". 

Men i en tid hvor sociale medier fylder mere og mere, mener han, at det kan reflektere tilbage på firmaet, hvis deres ansatte lægger ting op, der strider imod firmaets værdier:

- Jeg har jo ikke en loyal medarbejder i virksomheden, hvis han vil udstille os som idioter. Når de siger ja til at blive ansat, står det jo sort på hvidt i personalehåndbogen. Så de ved jo godt, hvad de går ind til.

Det har ikke været muligt at tale med de ansatte på Skamstrup Maskinstation, der har fået de nye regler pålagt. Andy Østergaard påpeger med et glimt i øjet, at de arbejder og derfor ikke har tid til at tale i telefon.