Anmelder roser ny film: Kan få klassikerstatus

Den nye film "Blade Runner 2049" har fået en overvejende varm modtagelse af de danske filmanmeldere. Politiken mener, at den er for alvorlig, mens de hos Jyllands-Posten mener, at filmen kan blive til en filmklassiker. (Foto: Foto: Mary Turner/arkiv/Reuters)

Danske filmanmeldere har taget godt imod den nye film "Blade Runner 2049" med mindst fire ud af seks stjerner.

Den nye film "Blade Runner 2049" af filminstruktør Denis Villeneuve er stilren, stringent og kan potentielt få klassikerstatus.

Sådan lyder beskeden fra Jyllands-Postens anmelder Frederik Asschenfeldt Vandrup, der giver "Blade Runner 2049" fem ud af seks stjerner.

- Der lånes temaer i præcist afmålte doser fra store klassiske fortællinger fra Pinocchio til Bibelen, som her fremstår som en ny, helstøbt enhed, skriver han i Jyllands-Posten torsdag.

Det er den 13-dobbelte Oscar-nominerede fotograf Roger Deakins, der står bag fotograferingen. De flotte billeder tager undervejs næsten opmærksomheden fra fortællingen, mener Jyllands-Postens anmelder.

Berlingske er også begejstret.

Publikum får fuld smæk for skillingerne på billedsiden, "hvor en blanding af computergenererede billeder og fysiske modeller udmaler vor fremtid, så man aldrig skulle ønske sig morgendagens komme", skriver filmredaktør Kristian Lindberg.

Det samme gælder lydsiden, hvor komponisterne har skabt "bragende magi" ifølge anmelderen, som giver fem ud af seks stjerner.

Politikens filmanmelder Kim Skotte er mere lunken over for den nye film, som han mener er tung. Han giver den fire ud af seks stjerner,

Ifølge Kim Skotte har instruktør Denis Villeneuve taget opgaven for alvorligt.

Kun setdesignet i filmen er virkelig fantastisk, mener han. Han efterlyser en mere underholdende fortælling og legende elementer.

- Det handler undervejs vældig meget om følelser og deres autenticitet, men det kniber gevaldigt for Villeneuves replikantfilm at vække mine, skriver han i Politiken torsdag.

Filmen, der også bare kaldes "Blade Runner 2", er en fortsættelse af filmen "Blade Runner" fra 1982.

Informations Christian Monggaard ser filmen som en værdig efterfølger til Ridley Scotts 35 år gamle klassiker. Men et mesterværk er der ikke tale om.

- Filmen er ikke lige så uovertruffen en teknisk triumf eller visuelt original som "Blade Runner", skriver han.

- Men de smukke billeder, troværdige effekter og ekspressive lydspor sørger for at placere publikum midt i denne regnvåde, neonoplyste, støvede, golde, radioaktive verden, tilføjer han.

/ritzau/