Anklager kræver flere års fængsel og millionbøde i Atea-sag
Anklagemyndigheden kræver hårde straffe til de anklagede i den store bestikkelsessag, hvor tidligere ansatte i it-selskabet Atea og Region Sjælland er anklaget for bestikkelse. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix

Anklagemyndigheden vil have, at retten lægger en hård linje med lange fængselsstraffe over for de syv anklagede i den store bestikkelsessag kaldet Atea-sagen.

Det sker mandag i Retten i Glostrup. Her er i alt syv tidligere ansatte i Region Sjælland og it-selskabet Atea er anklaget for bestikkelse og underslæb af særligt grov beskaffenhed. Alle anklagede nægter sig skyldige.

- Vi har næppe set en sag af samme omfang før i Danmark. Ikke mindst på grund af systematikken i overtrædelserne, sagde anklager Jørn Thostrup, før han fremlagde anklagemyndighedens strafkrav.

- De systematiske og samfundsskadelige forhold taler for hårde straffe. Der er behov for, at retten markerer, at dette her er en særdeles skadelig form for kriminalitet.

Anklagemyndigheden kræver en straf på 2,5 års ubetinget fængsel til en tidligere it-driftschef i Region Sjælland, 1,5 års ubetinget fængsel til en tidligere it-direktør i regionen og 10 måneders fængsel til en anden tidligere it-direktør.

Ateas tidligere koncernchef, administrerende direktør og salgschef kræves idømt 1,5 års ubetinget fængsel. For en tidligere salgsdirektør kræves et år og tre måneders fængsel.

Derudover kræves der en bøde til Atea på 60 millioner kroner.

- Der er ikke retspraksis, der ligner denne her sag. Derfor skal retten finde et passende niveau for bøden.

- Det er min holdning, at bøden til Atea skal afspejle det hårde strafniveau, der er foreslået til de anklagede.

- Det er en særligt samfundsskadelig kriminalitet. Og det skal afspejles i den bøde, der udstikkes, sagde Jørn Thostrup om den foreslåede bødestørrelse.

Den store bestikkelsessag er beskrevet som en af danmarkshistoriens største. Den begyndte i 2014, da Ateas nytiltrådte direktør blev gjort opmærksom på den særlige konto 2840 i selskabet.

På den blev overført 1,5 procent af pengene fra salg og kontrakter til Region Sjælland.

Kontoen blev dog, uden regionens vidende, samtidig brugt til at betale for en lang række overdådige rejser og middage med flere af Ateas tidligere topfolk og blandt andre Region Sjællands tidligere it-direktør og it-chef.

Der var tale om middage på nogle af Danmarks dyreste restauranter og luksuriøse rejser til steder som Las Vegas og Dubai. Det er gennem flere år løbet op i flere hundrede tusinde kroner.

Anklagemyndigheden mener, at der var tale om bestikkelse af de offentligt ansatte. Det skulle angiveligt være foregået for at "fastholde og udbygge" regionens samarbejde med Atea. Og samtidigt underslæb, da pengene til ture og middage var regionens.

/ritzau/