Anittas hemmelige opskrift: Har fået nye medlemmer i rekordfart

Tillidsrepræsentant Anitta Sørensen afholdt 1:1-møder med 101 kolleger. Samtalerne har givet stærke relationer, bedre arbejdsmiljø og 34 nye medlemmer til Fødevareforbundet NNF. (Foto: Foto: Privat.)

Organisering handler ikke om at proppe medlemskab af en fagforening ned i halsen på folk, men om at lytte til sine kolleger og tage dem alvorligt, mener tillidsrepræsentant Anitta Sørensen.

Mere end 100 samtaler på tomandshånd med kolleger og en åben telefon døgnet rundt, hvis der er problemer. 

Det har givet pote for Anitta Sørensen, der er tillidsrepræsentant hos fødevareproducenten Hilton Foods. 

- I de halvandet år, hvor jeg har været tillidsrepræsentant, er der kommet 34 nye medlemmer af Fødevareforbundet NNF på min arbejdsplads. Det er megagodt, siger hun og tæller op, at de i dag kun er et par stykker fra at runde 100 NNF-medlemmer på arbejdspladsen. 

Anitta Sørensen er en af de faglige stemmer i en ny bog 'Deltagereffekten', der handler om at organisere og skabe handlekraftige fællesskaber på arbejdspladsen.

Bogen udkommer fredag og er et inspirationskatalog til de mere end 40.000 tillidsrepræsentanter i LO- og FTF-forbund rundt om i Danmark. 

Bogen bliver også et opslagsværk for Anitta Sørensen, pointerer hun. Også selvom hun allerede er i fuld sving på den østjyske fødevarefabrik, der producerer kød til Coop.

Nærvær og øjenhøjde

Anitta Sørensen er uddannet butiksslagter og arbejder sammen med folk, der er uddannet kreaturslagtere, procesoperatører og meget andet. 

Der er mere end 150 produktionsmedarbejdere på toholdsskift på Hilton Foods, som Anitta Sørensen repræsenterer. Kort efter hun blev valgt som tillidsrepræsentant i foråret 2017, kom hun et fagligt kursus med titlen »Fællesskab og organisering«. 

Lyt med, når vores nye format A4 Lyd sætter spot på organisering i fagbevægelsen. Hør podcasten, der er lavet i samarbejde mellem A4 og Deltager Danmark, og som er sponseret af LO, her:

!!! WARNING. Embedded content with key=Podcast not found. Check spelling !!!

 

Da Anitta Sørensen kom tilbage på arbejdspladsen i Østjylland var der en plan: Hun ville holde møder med alle medarbejderne. Det blev til 101 samtaler under fire øjne. Uden at proppe medlemskab af en fagforening ned i halsen på folk.

- Jeg tog samtalerne for at komme ind under huden på folk, skabe nogle relationer og vise nærvær og øjenhøjde. Samtalerne var også en kæmpe chance for mig for at komme tæt på alle mine kolleger og skabe tillid, fortæller hun.

Anitta Sørensen beretter, at snakkene betød, at der blev skabt nogle stærke bånd, opbygget fortrolighed, og at sammenholdet på hele arbejdspladsen blev styrket.

Før var der mange, der slet ikke var medlemmer af noget som helst, mens andre var medlemmer af »de gule og det faglige hus«. Nu kan mange af dem se, at en fagforening har en nytteværdi.
Anitta Sørensen, tillidsrepræsentant.

Under samtalerne stillede hun spørgsmål til alle om, hvad der fungerede godt og mindre godt i firmaet. Bagefter præsenterede hun topledelsen for, hvad der rørte sig blandt medarbejderne, og hvad de ønskede ændret.

Bustur til Tyskland

- Ledelsen har bakket op hele vejen og givet mig tiden til samtalerne. Og de har også handlet på nogle af de ændringsforslag, der var. Blandt andet har vi i dag mange flere aktiviteter for medarbejderne, som ledelsen understøtter, siger hun og henviser blandt andet til, at firmaet en gang ugentligt betaler lejen af en sportshal til indendørs fodbold for de ansatte.

Mange af kollegerne efterlyste hygge-arrangementer udenfor arbejdstiden. Og det har personaleforeningen med hjælp fra ledelsen gjort noget ved. 

- Senere i november skal vi også på bustur til Tyskland. Vi lejer en bus, og så får vi morgenmad sammen her på Hilton Foods, inden vi kører. Vi skal også på et event-center i Horsens for at blive rystet sammen, beretter hun. 

Men understøtter ledelsen det?

- Det kan du dæleme bande på, at de gør. Ledelsen er også interesseret i, at personalet bliver rystet sammen og har det godt, for er det rart at være på en arbejdsplads, yder man også lidt mere, siger Anitta Sørensen. 

Fra gule forretninger til OK-foreninger 

Tillidsrepræsentantens snakke med kollegerne og diverse aktiviteter på Hilton Foods har skabt nye fællesskaber og en opmærksomhed omkring værdien af at stå sammen, pointerer hun.  

- Før var der mange, der slet ikke var medlemmer af noget som helst, mens andre var medlemmer af »de gule og det faglige hus«. Nu kan mange af dem se, at en fagforening har en nytteværdi, og at vi har et fagligt fællesskab på arbejdspladsen, siger hun.

Anitta Sørensen arbejder på at være en meget synlig tillidsrepræsentant. Kollegerne har hendes mobilnummer med besked om, at de kan ringe døgnet rundt og bruge hende til alt. 

På rette hylde

- De kan også se en mening med det lige pludselig at være omfattet af en LO-overenskomst. Vi har et fællesskab, som vi også kan bruge i dårlige tider, hvor det måske ikke går så godt for os, siger hun.

Hvordan har du det med at være tillidsrepræsentant?

- Jeg er 50 år, og det er kommet lidt bag på mig, at der faktisk skulle gå så mange år, før jeg kom på den rette hylde arbejdsmæssigt. Jeg brænder for det, og jeg vil gøre så meget for mine kolleger og for at vores arbejdsklima er godt. Og jeg sidder på livets vigtigste post, hvor jeg kan gøre en forskel, siger hun.

Uden ledelsens opbakning havde det været sværere at få succes som tillidsrepræsentant, mener Anita Sørensen. Udover at give hende tid til at passe tillidsmandsjobbet, har hun også fået eget kontor, så hun kan tale privat med kollegerne.

Da jeg havde de der 101 samtaler, kom jeg overhovedet ikke ind på fagforeningerne. Det drejede sig ikke om, at jeg skulle hverve mine kolleger. Målet med snakkene var at knytte nogle bånd.
Anitta Sørensen, tillidsrepræsentant.

- Her i firmaet kan min ledelse og jeg også være enige om, at vi er uenige. Men vi er lige gode venner af den grund og må så finde en løsning på problemet. For når man skal være så mange timer på det der forbandede arbejde, og det gælder både ledelse og medarbejdere, så kan man lige så godt få noget godt ud af det og sammen finde på løsninger, fastslår hun.

- Da jeg havde de der 101 samtaler, kom jeg overhovedet ikke ind på fagforeningerne. Det drejede sig ikke om, at jeg skulle hverve mine kolleger. Målet med snakkene var at knytte nogle bånd. Jeg nævnte ikke noget som helst om fagforeningen, siger hun.

Efterfølgende kom mange og ville vide noget om Fødevareforbundet NNF, og hvad det var en størrelse. Så kunne hun berette, at akkurat som det er vigtigt at forsikre sig med hus og bil, er det også vigtigt at forsikre sig i forhold til løn- og arbejdsvilkår.

Fødselsdagssang

Pludselig gik det stærkt, og folk begyndte at melde sig ind.

- Jeg har ikke vredet armen om på nogen, griner hun.

- Men jeg er nok også typen, der går virkelig højt op i, at mine kolleger har det godt. Hvis de beder mig om at gøre noget, så gør jeg det. I disse tider, hvor virksomhederne er så store og folk får alt på mail og telefon, tror jeg også, at det er vigtigt at være nærværende og i øjenhøjde med kollegerne, siger hun.

Udover at løse problemer med løn- og arbejdsforhold, tvister, sygdomssnakke og meget andet, så sørger hun også for at huske fødselsdagene. 

- Hvis der er rund fødselsdag, sørger jeg for flag i kantinen, og at der bliver sunget fødselsdagssang, siger hun.

 

Nicki Bille forlader byretten i København
Nyheder

Nicki Bille fængslet

Indgang til Københavns Byret
Nyheder

Turist amok med

saks i København

Billede af en mosegris under jorden
Dyreliv

Her er haveejernes

SKRÆK

En skyskraber med et slags hul i toppen
Helt vildt

Kæmpe skyskraber

ligner en fakkel

En kæmpe sving-karrusel i blå.
Krimi

Mand dræbt i verdens

højeste sving-karrusel

En Arla-tankvogn er kørt ind i en bil.
Krimi

Voldsom ulykke

Lastbil og personbil

i frontalt sammenstød

Det danske Challengerfly parkeret i en hangar
Nyheder

Rusland raser:

Dansk fly ind i russisk zone

Portrætbillede af Brad Pitt
Kendte

Afsløring:

Sådan blev Brad Pitt

optaget i Scientology

En kvinde med tørklæde opererer på et hospital
Film og TV

Dansk film

modtager Emmy-pris

Chuck Feeney portræt
Helt vildt

Milliardær bankerot:

Har foræret 50

milliarder væk

Flag på halvt ved Det Hvide Hus
Nyheder

Brev med giftstof

sendt til Det Hvide Hus

Skilt i Jomfru Ane Gade
Corona

SF og DF efterlyser

klarere coronaregler

Kristian Thulesen Dahl portræt med mørkt slips.
Nyheder

Thulesen erkender:

Min rolle har været

til diskussion

Mette Frederiksen i profil på mørk baggrund
Nyheder

Mette F. kaprer populær

Instagram-konto

Skilt til østre landsret
Nyheder

Cirkusartist brækkede

nakken:

Kæmper for erstatning

Mand med fingre i guillotine
Nyheder

Vild straf til teenagere:

Fire fingre skal amputeres

Politibiler bag afspærring
Krimi

Blodig havefest i USA:

To døde og 14 sårede

Sygepeljeske tester en mand med åben mund
Corona

Ny rekord:

589 er smittet

med covid-19 det seneste døgn

En lille prik viser en mand på vej op ad facaden på en skyskraber
Helt vildt

Kig ikke ned

Klatrer uden line

op ad skyskraber

Portrærbillede af Stine Bramsen
Kendte

Stine Bramsen:

Jeg har mistet

halvandet års løn

Seks unge kvinder i hatte med en kæmpe krokodille bag dem
Helt vildt

Se video:

Kæmpe-krokodille

sætter skræk i livet

på veninder

Nærbillede af solen
Nyheder

Den globale opvarmning

får måske en

tiltrængt pause

Billede af Ruth Bader Ginsburg
Nyheder

Højesteretsdommer

er død af kræft:

Det betyder det

Et blåt blink på en brandbil
Krimi

Ung knallertkører

dræbt

Stakkevis af indbundne bøger
Bøger

Sjældne bøger stjålet:

Fundet under gulv i

Rumænien

Kristian Thulesen Dahl med Morten Messeschmidt i baggrunden
Nyheder

Kupplaner i

Dansk Folkeparti

Dykker i vandet med vrag i baggrunden.
Nyheder

Vildt fund ved Lalandia

Mette Frederiksen portræt på pressemøde
Corona

Overblik: Her er de

nye restriktioner

Søren Krag Andersen jubler over sejr
Sport

Søren Kragh tager sin anden etapesejr i Touren

Jacob Ellemann taler til Venstres landsmøde
Nyheder

Flere partier aflyser landsmøde

Grædende pige på seng
Krimi

Far fængslet:

Forgreb sig på

mindreårig datter

Kø til test for corona
Corona

Ny rekord:

454 smittede det

seneste døgn

den norske millardær Tom Hagens hus i Lørenskog ved Oslo
Krimi

Nu kan Tom Hagen
flytte hjem

Prins Joachim ankommer til første arbejdsdag som forsvarsattaché i Paris
Kongelige

Prins Joachim på

første arbejdsdag:

Jeg har det godt

En scene fra filmen Forrest Gump med Tom Hanks i hovedrollen
Film og TV

Forrest Gumps "far"

er død

Københavns Byret i København
Krimi

Buschauffør kørte

30 millioner kroner

til Makedonien

Busstationen i Svendborg
Krimi

Mand død efter

ulykke på busterminal

kaffekop med kaffe på underkop med teske
Mad og drikke

Salget boomer: Spar

tusindvis af kroner

på ny kaffemaskine

Statsminister Mette Frederiksen gestikuler fra talerstol
Corona

Indkalder til nyt

pressemøde om corona

Hans Kristian Skibby på talerstolen i Folketinget
Krimi

Folketingsmedlem

slået med knytnæve

Sygeplejerske forbereder en vaccination
Corona

Hver femte er i tvivl:

Så mange danskere

vil lade sig vaccinere

En betuttet Jeppe Kofod foran en mikrofon
Nyheder

Jeppe Kofod:

UNDSKYLD

iset bilrude med påskriften minusgrader
Nyheder

Sæsonens første

nattefrost kickstarter

lun og solrig weekend

Blå blink fra udrykning
Krimi

Ung mand

dræbt på gaden 

Små testglas i en stor bunke
Corona

To millioner danskere

får tilbud om test

for antistoffer

Portrætbillede af Jakob Ellemann-Jensen
Nyheder

Ellemann-Jensen:

- Jeg er øm og lidt groggy

 

Prinsesse Benedikte i pink frakke og hat stiger ud af en Audi A8
Kongelige

Prinsesse Benedikte

knokler mest i

kongehuset

En hest og et grynet videobillede af en person om natten
Krimi

Hest død efter brutal

mishandling

Kasper Dolberg tager sig til næsen på grønsværen
Sport

Dolberg er smittet

med coronavirus

To politibiler holder ude foran en opgang i et mindre socialt boligbyggeri i røde mursten
Krimi

Familietragedie:

Kvinde dræbt i Randers

Den tidligere landsholdsspiller i håndbold Susanne Munk Wilbek med en mikrofon i hånden
Nyheder

Susanne Munk Wilbek

opereret i hjernen 

En uniformsklædt mand snakker med en bilist ved færgelejet i Hirtshals.
Corona

Norge:

Karantænekrav for alle danskere

Tre folk i heldragter håndterer et lig i en ligpose
Corona

Covid-19 ude af

kontrol i Indien

Portræt af tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V)
Nyheder

Redaktør: Claus Hjort

kan stå til fængsel

efter interview

Engelsk ægtepar sidder i sofaen
Helt vildt

Forlod konen og

giftede sig med

svigermor

Prinsesse Marie drikker et glas vand
Kongelige

Prinsesse Marie i

kamp mod madspild 

Person holder en mobiltelefon med lotto-app
Helt vildt

Blev fyret under corona: 
Vandt en million 

Den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj
Nyheder

Putin-kritiker blev

forgiftet via vandflaske

på hotel

flaske med cannabisolie
Sundhed

Patienter og forskere:

Stop forsøg med

cannabis

USA's præsident Donald Trump peger
Corona

Trump modsiger

sundhedschef: 

- Han var forvirret

gågade med mennesker på gaden og på cafeer
Corona

Nu rykker mundbind

ind på barer og cafeer

Siden på en politibil med påkskriften "POLITI"
Krimi

Skaldet mand uden

fortænder antaster

13-årig pige 

Et iturevet amerikansk flag
Nyheder

Stormen Sally

hærgede USA

Vatpind i mund på patient
Corona

49 fik forkerte svar

på coronatests

Dronning Elizabeth i grøn dragt
Kongelige

Om et år er det slut:

Dronningen afsættes

Skelet af Tyrranosaurus Rex
Dyreliv

Køb din egen dinosaur:     

T-Rex på tilbud

Pernille Vermund portræt
Nyheder

Pernille Vermund:

Ministeren bør gå af

Københavns overborgmester Frank Jensen ved et coronapressemøde i september 2020
Nyheder

Fock efter sexchikane: 

Frank Jensen ikke værdig

som overborgmester

Kaj og Andrea  Hanne Villumsen og Kjeld Nørgaard
Film og TV

Kaj og Andrea vender tilbage

Tre politibetjente på vej ombord på fly
Helt vildt

Fly tvunget til nødlanding:

Kvinde fødte i 10

kilometers højde

3d-model af Corona-virus
Corona

Embedsmand:

Alle i USA kan nok

vaccine inden april

Østre Landsret skilt på murstensvæg
Krimi

Dræbt på grund af et kys:

Her er dommen

Gult coronaskilt på gaden i Malmø
Corona

Svenske coronatal

er nu blandt

Europas laveste

TV-værten petra Nagel og kæresten Asbjørn Munk
Kendte

Populær TV2-vært

i babylykke

Restaurantskibet Grønsund i Københavns Havn ligger på siden efter at have taget vand ind
Nyheder

Færge synker

i Københavns Havn

et nærbillede af en abe - som aben selv har taget med en mobiltelefon
Helt vildt

Monkey Business:

Finder abe-selfies

på sin stjålne telefon

Et billede af Dirch Passers Allé på Frederiksberg
Krimi

14-årig og 16-årig

anholdt for skuddrab 

Den amerikanske præsident Donald Trump
Nyheder

Trump: Vi har

en coronavaccine

inden for fire uger

Det amerikanske flag med skovbrandene i Califorinien i bagggrunden
Nyheder

Røg fra skovbrande

på USA's vestkyst

kan ses i New York

Prins Joachim med militærhue og militærskjorte han smiler
Nyheder

Prins Joachim klar til job

efter blodprop