Anita fik søvnapp fra arbejdet: "Nu sover jeg bedre og mere"

Anita Oien er ansat i Dong Energy, hvor de ansatte er blevet tilbudt hjælp til at falde i søvn. Hun har været glad for initiativet.  (Foto: Privatfoto. )

Søvn er det nye sort. Ansatte, der gaber og har sorte rande under øjnene, får chefer til at gribe ind, fastslår to eksperter.

Kender du til lange nætter, hvor du vender og drejer dig i sengen, fordi du ikke kan falde i søvn?

Mens du bliver mere og mere frustreret, går timerne og tidspunktet, hvor dit vækkeur ringer, nærmer sig.     

Danskerne til cheferne: Bliv ude af vores soveværelse

Hvis du gør, er du ikke den eneste. Langt de fleste danskere får for lidt søvn i forhold til deres behov, pointerer søvnekspert Mikael Rasmussen.   

En af dem, der har været plaget af søvnløshed, er den 29-årige Anita Oien, som arbejder i energiselskabet Dong Energy.

Derfor bruger hun nu hver aften mindst ti minutter på at gøre sine øjne klar til at sove.

Det indebærer nul fjernsynskigning eller surfing på smartphonen og andre elektroniske tablets, fortæller hun.

Rådet har hun fået fra en såkaldt søvnapp, som hendes arbejde har tilbudt hende og hendes godt 6.500 kollegaer i Dong Energy.

- Da jeg først kom i gang med at bruge den her app, fik jeg mere energi, fordi jeg sover bedre og mere om natten, siger hun til Avisen.dk.

Flere satser på søvnen 

Når Dong sætter fokus på personalets søvn, er selskabet del af en ny trend, forklarer Mikael Rasmussen, der udover at være søvnekspert, underviser indenfor psykisk arbejdsmiljø.

- Det er noget helt nyt, at man på arbejdspladser også begynder at interessere sig for de ansattes søvn, siger han.

Den betragtning har Frans Bévort også gjort sig. Han er phd, adjunkt og forsker i human resource management (HRM) på Copenhagen Business School, .

- Virksomheder har længe beskæftiget sig med trivsel ved at fokusere på motion og ernæring. Nu er den tredje bølge muligvis søvn, og så er arbejdsgiveren også til stede når vi sover, forklarer han.

Tendens breder sig

Chefernes indtog i soveværelset vil kun blive mere udbredt.

- I USA har virksomhederne mere og mere fokus på søvnhjælp. Men vi vil også se mere til det i Danmark, for der er penge i det her skidt, pointerer Mikael Rasmussen.

Det hænger blandt andet sammen med, at folk, der sover for lidt, har flere sygedage og er mindre friske og produktive, forklarer han. 

Svært ved at sove 

Hos Dong Energy er app'en kun en lille del af et større søvninitiativ, fortæller selskabets HR-direktør Hanne Blume.

Initiativet blev blandt andet sat i søen, fordi en undersøgelse blandt Dong Energys personale viste, at 40 procent af deltagerne selv syntes, at de sov for lidt eller for dårligt

- Folk skal sikres nogle åndehuller, og der er søvn en vigtig komponent. Vi kan jo se, folk er "på" eller online hele døgnet. Der er en ekstrem intensiv kommunikation både i arbejds- og privatlivet, siger hun.

Det er fornuftigt, at søvnappen ikke står alene, påpeger psykolog og arbejdsmiljøforsker Karen Albertsen fra konsulentfirmaet Team Arbejdsliv.

- Hvis mange medarbejdere sover dårligt, må man først prøve at finde ud af, hvad skyldes. Er det for eksempel stress, der gør, de ikke kan sove, skal man tage fat på de ting, der stresser dem, siger hun.

Måler ledernes søvn

I alt har 1200 medarbejdere fra Dong Energy hentet app'en ned. Og der er sammenlagt brugt 600 timer på den.

Den giver gode råd om søvn og indeholder øvelsesprogrammer eksempelvis i mindfulness. Men den er ikke et kontrolapparat, forsikrer HR-direktøren Hanne Blume.

- Vi holder ikke øje med, hvor meget medarbejderne sover. Det er kun blandt lederne, at vi har lavet undersøgelser, hvor vi har tracket deres søvn, siger hun.

I kølvandet på arbejdspladsens fokus på søvn, er flere medarbejdere dog blevet så optaget af deres søvn, at de selv har anskaffet sig søvnmålere, så de kan føre regnskab med, hvor meget de sover, fortæller Hanne Blume.

Medarbejdernes nye interesse er godt givet ud, mener søvnforsker Mikael Rasmussen.

- Søvnen er den største individuelle trivselsfaktor, du overhovedet kan arbejde med. Hvis den ikke fungerer, er der ikke andet, der fungerer i dit liv, fastslår han.

Arbejdet er i forvejen flyttet ind

Det kan være svært entydigt at finde grænsen for, hvor meget en arbejdsplads må blande sig i personalets privatliv, mener psykolog og arbejdsmiljøforsker Karen Albertsen fra konsulentfirmaet Team Arbejdsliv.

Den balancegang er man opmærksom på i Dong Energy, fortæller HR-direktøren Hanne Blume.

- Men arbejdspladsen er jo i forvejen med hjemme i privaten. Vi er der jo i forvejen, for medarbejderne arbejder og tjekker mails om aftenen. Derfor har vi et ansvar for at sikre, at de kan få en god balance i deres liv, siger hun.

Ikke raketvidenskab

Medarbejderen Anita Oien har ikke følt, at søvn-initiativet er blevet presset ned over hovedet på hende, forklarer hun. Tværtimod har det været en hjælpende hånd.

- Før havde jeg ikke faste rammer eller vaner. Nogle gange gik jeg meget tidligt i seng og andre gange meget sent, siger hun og reflekterer et øjeblik, før hun fortsætter:

- Når jeg siger det højt, kan jeg godt høre, at det ikke er raketvidenskab, men jeg havde brug for at tænke over at få en mere stabil søvnrytme.