ANC: Zuma skal væk fra præsidentpost - tvivl om tidspunkt

Sydafrikas kommende præsident, Cyril Ramaphosa, er ny leder af ANC. ANC har bebudet, at Ramaphosa vil holde en tv-tale om nationens tilstand. (Foto: Foto: Rodger Bosch/AFP)

"Zuma siger, at han ikke skal nogen steder og ikke her gjort noget forkert," siger ANC-kilde.

Sydafrikas regeringsparti, ANC, beder Jacob Zuma træde tilbage fra præsidentposten, siger repræsentanter for partiet på en pressekonference.

Ace Magashule, som er generalsekretær for ANC, siger, at ANC ønsker at se Cyril Ramaphosa som Sydafrikas præsident.

Han siger, at det forventes, at sagen omkring Zumas tilbagetræden bliver ordnet hurtigt. Han forventer et svar fra Zuma onsdag.

Han siger, at Zuma tidligere er gået med til at træde tilbage, men derefter har bedt om en tidsfrist på adskillige måneder.

ANC har bebudet, at Ramaphosa vil holde en tv-tale om nationens tilstand.

Dette kan være et tegn på, at en større politisk magtkamp omkring præsidentskiftet er på vej, da Zuma øjensynligt trodser en direkte ordre fra det regerende ANC-parti om at træde tilbage.

De magtfulde 107 medlemmer af partiets nationale eksekutivkomité, NEC, har holdt møde i 13 timer i et hotel uden for Pretoria, hvor de tidligt tirsdag besluttede at fjerne Zuma fra sin post.

Ramaphosa og Ace Magashule overdrog anmodningen til Zuma om at træde tilbage tirsdag.

- Men Zuma var meget arrogant. Han sagde, at han ikke skal nogen steder og ikke har gjort noget forkert, siger en unavngiven ANC-kilde til avisen The Mail and Guardian.

- Zuma sagde, at han vil svare igen, hvis ANC offentliggør kravet til ham, siger kilden.

Mandag aften udtalte andre unavngivne kilder, at Jacob Zuma har fået en frist på 48 timer til frivilligt at træde tilbage som landets statsoverhoved. Sker det ikke, vil han blive afsat.

Den 75-årige Zuma har siden 2009 været Sydafrikas præsident. Han har som følge af en korruptionsskandale været under et massivt pres i længere tid.

/ritzau/AFP