ANALYSE: Her er Mette Frederiksens ministerhold

Henter afspiller ...
Mange nye ansigter kan være i spil til ministerposterne. Foto: Mads Claus Rasmussen, Asger Ladefoged, Niels Ahlmann Olesen og Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix/arkiv

Mattias Tesfaye, Pernille Rosenkrantz-Theil og Peter Hummelgaard debuterer sandsynligvis som ministre, hvis Mette Frederiksen efter et valg får mulighed for at danne en socialdemokratisk étparti-regering.

ANALYSE: Hvis Socialdemokratiet vinder næste folketingsvalg og får parlamentarisk støtte til at danne en etparti-regering, skal partiformand Mette Frederiksen lægge en svær ministerkabale.

Her skal både være plads til erfarne ministre og unge talenter, og så skal balancen være i orden i forhold til partiets venstre- og højrefløj samt antallet af kvinder i regeringen.

En række kendte ansigter, der var med i Helle Thorning-Schmidts regering, vil uden tvivl være gengangere på Mette Frederiksens ministerhold. Det gælder Henrik Sass-Larsen, Nicolai Wammen, Nick Hækkerup, Morten Bødskov, Magnus Heunicke, Mogens Jensen, Astrid Krag og Benny Engelbrecht.  

Men ministerholdet vil også tælle en stribe debutanter. Integrationsordfører Mattias Tesfaye, socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil, skatteordfører Jesper Petersen og EU-ordfører Peter Hummelgaard kan ifølge flere centrale S-kilder godt finde det pæne tøj frem og gøre klar til at blive præsenteret for dronning Margrethe, hvis ellers folketingsvalget går godt for partiet.

Mange boblere 

Boblere til ministerposter er også energi- og klimaordfører Jens Joel, børneordfører Ane Halsboe Jørgensen, retsordfører Trine Bramsen og boligordfører Kaare Dybvad.

Formand for Folketingets skatteudvalg og bæredygtighedsordfører Lea Wermelin samt fødevareordfører Simon Kollerup kan eventuelt også være at finde i en ny etpartiregering.

Avisen.dk har talt med en række socialdemokratiske folketingsmedlemmer, og på baggrund af de samtaler, har vi sat den etpartiregering, der måske skal tage over efter Lars Løkkes VLAK-regering.

Mette mangler kvinder 

En af Mette Frederiksens mange udfordringer er at få flere kvinder på holdet. Det socialdemokratiske bagland vil ryste på hovedet over en regering, hvor kun hver tredje er kvinde. Både Christine Antorini og Kirsten Brosbøll er ude af dansk politik efter et valg, og begge var ellers selvskrevne på regeringsholdet. Og kun få forestiller sig et comeback til Mette Gjerskov efter, at hun har brudt partilinjen.  

Mette Frederiksen kan vælge at hente en kvindelig borgmester ind i regeringen. Og der er en vrimmel af borgmestre at tage af. Marie Stærke i Køge, Joy Mogensen i Roskilde, Birgit Hansen i Frederikshavn, Christina K. Hansen i Holbæk, Winni Grosbøll på Bornholm, Ulla Astmann i Region Nordjylland og Sophie Hæstorp i Region Hovedstaden.

Men, men, men … Kvinderne er bydronninger, og partiformanden gambler ved at flytte en populær kommunal stemmesluger. Man risikerer at miste en borgmesterpost ved næste valg.

Derfor kan Mette Frederiksen også vælge at udnævne uddannelsesordfører Mette Reissmann, der også er kendt som vært på TV3-programmet Luksusfælden. Eller undervisningsordfører Annette Lind. 

Her er et bud på Mettes ministerliste:  

Finansminister: Henrik Sass Larsen. I dag er han gruppeformand, Mette Frederiksens højre hånd og ideologisk indpisker. Flere socialdemokrater er bekymrede for, om Sass er den rigtige til den centrale finansministerpost. De henviser blandt andet til den tidligere minister Karl Hjortnæs’s karakteristik af Henrik Sass, hvor han klandres for mangel på flid og format. Den beskrivelse rammer ifølge flere plet. De kalder det problematisk, hvis en finansminister ikke fordomsfrit kan samarbejde med sit parlamentariske grundlag.   

Udenrigsminister: Nicolai Wammen. Alternativt Nick Hækkerup. Som tidligere europaminister og forsvarsminister er Wammen selvskrevet til posten, og hierakiet i S-toppen tilsiger også, at han skal være Anders Samuelsens afløser. Men det kan også være vigtigt at have ham på hjemmefronten og sætte ham ind i indenrigs- og økonomiministeriet. Fra sin tid som Aarhus-borgmester har Wammen indgående kendskab til kommunaløkonomi, hvilket vil være et plus.  

Erhvervsminister: Morten Bødskov. Den tidligere justitsminister er i dag formand for Folketingets Erhvervsudvalg og har gode relationer i dansk erhvervsliv. Mette Frederiksen får brug for hans erfaringer og netværk på en central ministerpost.

Indenrigs- og økonomiminister: Nick Hækkerup. Alternativt Nicolai Wammen. Nick Hækkerup kan være i spil til flere poster. Med en solid politisk erfaring vil han kunne udfylde rollen som indenrigs- og økonomiminister. 

Justitsminister: Trine Bramsen. Den nuværende retsordfører skal belønnes for at have været myreflittig på retsområdet og være en light-udgave af Inger Støjberg på udlændingeområdet. Men hun skal ikke have Støjbergs ministerium, fordi partiet gerne vil signalere, at integration opprioriteres. Alternativt kan Nick Hækkerup, der er uddannet jurist, få posten.   

Socialminister: Pernille Rosenkrantz-Theil. Partiers socialordfører er dygtig og troværdig til at profilere S-mækesager om at bekæmpe social ulighed og negativ social arv. 

Beskæftigelsesminister: Peter Hummelgaard. Alternativt den nuværende beskæftigelsesordfører Leif Lahn. Den tidligere DSU-formand Peter Hummelgaard har været social-dumping-ordfører og har indgående kendskab til arbejdsmarkedet og gode kontakter i fagbevægelsen.    

Undervisningsminister: Mattias Tesfaye. Alternativt Ane Halsboe-Jørgensen. Som erhvervsuddannelsesordfører og mureruddannet brænder Tesfaye for erhvervsuddannelser, og har også stort kendskab til folkeskolen. Uddannelse er nøglen til integration, og den dimension vil partiet gerne have mere fokus på, hvilket Tesfaye også kan.  

Sundhedsminister: Astrid Krag. Alternativt kan S-formanden hive en borgmester ind på posten og bruge Astrid Krag et andet sted på holdet.

Skatteminister: Jesper Petersen. Han er skatteordfører i dag og har styr på området. Ministeriet kræver en stor arbejdskapacitet og viden om alle skandalesagerne for at kunne fortsætte oprydningen. Det vurderes Jesper Petersen at kunne levere.   

Forsvarsminister: Dan Jørgensen. Alternativt Magnus Heunicke.     

Energi- og klimaminister: Jens Joel. Hvad angår ministererfaring er han grøn, men efter flere år som klima- og energiordfører er han den naturlige arvtager til det ministerium, som hans store forbillede Svend Auken også sad i.    

Uddannelses- og forskningsminister: Mette Reissmann. Alternativt Kaare Dybvad.

Udlændinge – og integrationsminister: Mattias Tesfaye. Hvis han ikke bliver undervisningsminister, bliver han integrationsminister.      

Kulturminister: Mogens Jensen. Han har ministererfaring og er partiets kulturordfører. Ingen andre kandidater til den post.   

Miljø- og fødevareminister: Lea Wermelin. Alternativt Simon Kollerup. Det bornholmske folketingsmedlem er bæredygtighedsordfører og sidder i Folketingets Miljø- og fødevareudvalg som næstformand.   

Udviklingsminister: Ane Halsboe-Jørgensen. I dag formand for Folketingets Udenrigsudvalg. Alternativt Magnus Heunicke eller Lea Wermelin.  

Transport- og boligminister: Kaare Dybvad.  Alternativt Benny Engelbrecht eller Magnus Heunicke

Formand for Folketinget: Henrik Dam Kristensen. Minister-veteranen kan sætte sig i formandsstolen i Folketinget, hvis det parlamentariske grundlag for en S-regering er rød blok. Hvis Mette Frederiksen danner regering på et mandat fra Dansk Folkeparti, kan en del af aftalen være, at Pia Kjærsgaard fortsætter

EU-Kommissær: Dan Jørgensen eller Nick Hækkerup.    

De centrale nøgleposter som gruppeformand og politisk ordfører skal også besættes, og her kan både Leif Lahn, Magnus Heunicke og Benny Engelbrecht være i spil. 

Hvordan ressort-områder som fiskeri-, ligestilling-,  nordisk samarbejde og kirkeområdet fordeles er uafklaret, og derfor ikke med i ministerlisten. 

Pengesedler og mønter
Nyheder

Datoen er klar:

Her kan du få dine

feriepenge

Tommy Kenter og Janne Hiort
Kendte

Tommy Kenter

er blevet gift

Ambulance med udrykning
Krimi

84-årig død i bilulykke

Brand i kæmpe affaldsberg
Nyheder

Brand i Roskilde kan

vare flere måneder

Havørn på himlen
Dyreliv

Fire havørne fundet døde:

Frygter forgiftning

Mugshot af Mark Chapman
Nyheder

Lennons drabsmand undskylder

Britt Bendixen i TV-studiet
Underholdning

Britt Bendixen gør comeback:

Jeg er på toppen

Strandede grindehvaler på Tasmaniens vestkyst
Dyreliv

270 strandede hvaler
kæmper for livet 

Hugo Drax i Moonraker
Kendte

Ikonisk Bond-skurk død

Utydelige skilte i tåge
Nyheder

DMI advarer:

Farligt vejr

Satellitbillede af atomanlæg i Nordkorea
Nyheder

Nordkoreas atomprogram

vækker bekymring 

retten i Sønderborg set udefra
Krimi

39-årig delte sine

overgreb på 5-årig

på nettet

Kø til coronatest foran CASA Arena i Horsens
Corona

Kæmpe kø: Flere må

gå hjem uden test

Død elefant set fra luften
Dyreliv

Mystisk massedød

blandt elefanter

er opklaret 

Det skotske ægtepar Colin og Christine Weir skåler i champagne efter at have vundet 1,3 milliarder i lotto i 2011.
Helt vildt

Vandt i Lotto:

Fyrede 325 millioner

af på otte år 

Portrætfoto af dronning Margrethe
Kongelige

Kongehuset afslører

nyt portræt af dronningen

"Hold afstand"-skilt på gaden i dansk by
Corona

Corona-detektiver

skal bryde smittekæder

En kvinde med små røde trusser ligger ovenpå en mand
Sex og samliv

Her er danskernes

foretrukne sexstillinger

Person med handsker håndterer en coronatest
Corona

418 nye smittede

- antallet af indlagte

stiger 

En grøn avokado holdes imellem hænderne
Nyheder

Du gror eksotiske planter forgæves

I forgrunden ser man politiets fotovogn med måleudstyr i baggrunden kommer en bil susende.
Krimi

Fartfjols: Kørte i fotofælde

fire gange - med vilje

Et askebæger med to skoder i fotograferet tæt på
Nyheder

Salg af smuglersmøger

eksploderet

Fire brune malkekøer græsser i et grønt område med træer i baggrunden.
Dyreliv

Vil bekæmpe

ko-bøvser

med virus

Modellen Cecilie Haugaard med langt mørkt hår og en sort blondekjole ved siden af sin mand musikeren Christopher der er klædt i smoking. Hun smiler og kigger direkte ind i kameraet.
Kendte

Venter første barn sammen

nærbillede af eks-politikeren Pia Allerslev med halstørklæde og vind i håret.
Corona

Pia Allerslev smittet: 

Undrer sig over forløb

Inger Støjberg fotograferet på Christiansborg på billedet taler hun med alvorlig mine.
Nyheder

Inger Støjberg: Sexismesnak

er ved at gå over gevind

Anita Lindblom
Kendte

Svensk Sånt er livet-sangerinde er død - 82 år

En hammer der er hugget ned i noget glas, som splintre omkring hovedet på hammeren.
Krimi

Kvinde slået flere gange

i hovedet med hammer 

Folk med paraplyer og vintertøj går med ryggen til ned af en gade.
Nyheder

Øv! Regn og vind

kvæler sensommersolen

En hospitalsstue, hvor to læger eller sygesplejersker står ved en hospitalsseng med engangskitler, hårnet, handsker og masker på.
Corona

Flere alvorligt syge

patienter overlever

Ulrik Wilbek og Susanne Munk
Kendte

Ulrik Wilbek om

sin rædselsuge:

Min kone blev lagt i koma

Fartkamera i bil
Krimi

Pas på farten:

Politiet øger indsatsen

i den kommende uge

Børn bag pigtråd
Nyheder

Græsk opsang:

Danmark bør tage

imod migranter

Danske Banks hovedsæde i København
Nyheder

Narkohandler og

våbensmugler

brugte Danske Bank

Nicki Bille forlader byretten i København
Nyheder

Nicki Bille fængslet

Skilt på hegn om coronaregler
Nyheder

Er din kommune på listen?

Bekymrende smittetal

i 63 kommuner

Politibil i nærbillede
Krimi

Voldtægt på

kollegieværelse:

Ung mand sigtet

Færge ved ø
Nyheder

Færge med 280 ombord

gået på grund ved Åland

Billede af en mosegris under jorden
Dyreliv

Her er haveejernes

SKRÆK

Mand ved pool bliver vækket af bjørn
Nyheder

Vild video:

Faldt i søvn ved poolen

– vækket af bjørn

Redningskøretøjer i mørke
Krimi

15-årig dræbt i

knallertulykke 

Indgang til Københavns Byret
Nyheder

Turist amok med

saks i København

En Arla-tankvogn er kørt ind i en bil.
Krimi

Voldsom ulykke

Lastbil og personbil

i frontalt sammenstød

En skyskraber med et slags hul i toppen
Helt vildt

Kæmpe skyskraber

ligner en fakkel

En kvinde med tørklæde opererer på et hospital
Film og TV

Dansk film

modtager Emmy-pris

Det danske Challengerfly parkeret i en hangar
Nyheder

Rusland raser:

Dansk fly ind i russisk zone

Portrætbillede af Brad Pitt
Kendte

Afsløring:

Sådan blev Brad Pitt

optaget i Scientology

Flag på halvt ved Det Hvide Hus
Nyheder

Brev med giftstof

sendt til Det Hvide Hus

Chuck Feeney portræt
Helt vildt

Milliardær bankerot:

Har foræret 50

milliarder væk

Mette Frederiksen i profil på mørk baggrund
Nyheder

Mette F. kaprer populær

Instagram-konto

Skilt i Jomfru Ane Gade
Corona

SF og DF efterlyser

klarere coronaregler

Kristian Thulesen Dahl portræt med mørkt slips.
Nyheder

Thulesen erkender:

Min rolle har været

til diskussion

Politibiler bag afspærring
Krimi

Blodig havefest i USA:

To døde og 14 sårede

Skilt til østre landsret
Nyheder

Cirkusartist brækkede

nakken:

Kæmper for erstatning

Mand med fingre i guillotine
Nyheder

Vild straf til teenagere:

Fire fingre skal amputeres

Det amerikanske flag med skovbrandene i Califorinien i bagggrunden
Nyheder

Røg fra skovbrande

på USA's vestkyst

kan ses i New York

Portrærbillede af Stine Bramsen
Kendte

Stine Bramsen:

Jeg har mistet

halvandet års løn

Sygepeljeske tester en mand med åben mund
Corona

Ny rekord:

589 er smittet

med covid-19 det seneste døgn

En lille prik viser en mand på vej op ad facaden på en skyskraber
Helt vildt

Kig ikke ned

Klatrer uden line

op ad skyskraber

Billede af Ruth Bader Ginsburg
Nyheder

Højesteretsdommer

er død af kræft:

Det betyder det

Seks unge kvinder i hatte med en kæmpe krokodille bag dem
Helt vildt

Se video:

Kæmpe-krokodille

sætter skræk i livet

på veninder

Nærbillede af solen
Nyheder

Den globale opvarmning

får måske en

tiltrængt pause

Kristian Thulesen Dahl med Morten Messeschmidt i baggrunden
Nyheder

Kupplaner i

Dansk Folkeparti

Et blåt blink på en brandbil
Krimi

Ung knallertkører

dræbt

Stakkevis af indbundne bøger
Bøger

Sjældne bøger stjålet:

Fundet under gulv i

Rumænien

Søren Krag Andersen jubler over sejr
Sport

Søren Kragh tager sin anden etapesejr i Touren

Dykker i vandet med vrag i baggrunden.
Nyheder

Vildt fund ved Lalandia

Mette Frederiksen portræt på pressemøde
Corona

Overblik: Her er de

nye restriktioner

Grædende pige på seng
Krimi

Far fængslet:

Forgreb sig på

mindreårig datter

Jacob Ellemann taler til Venstres landsmøde
Nyheder

Flere partier aflyser landsmøde

den norske millardær Tom Hagens hus i Lørenskog ved Oslo
Krimi

Nu kan Tom Hagen
flytte hjem

Kø til test for corona
Corona

Ny rekord:

454 smittede det

seneste døgn

En scene fra filmen Forrest Gump med Tom Hanks i hovedrollen
Film og TV

Forrest Gumps "far"

er død

Prins Joachim ankommer til første arbejdsdag som forsvarsattaché i Paris
Kongelige

Prins Joachim på

første arbejdsdag:

Jeg har det godt

Busstationen i Svendborg
Krimi

Mand død efter

ulykke på busterminal

Københavns Byret i København
Krimi

Buschauffør kørte

30 millioner kroner

til Makedonien

Hans Kristian Skibby på talerstolen i Folketinget
Krimi

Folketingsmedlem

slået med knytnæve

kaffekop med kaffe på underkop med teske
Mad og drikke

Salget boomer: Spar

tusindvis af kroner

på ny kaffemaskine

Statsminister Mette Frederiksen gestikuler fra talerstol
Corona

Indkalder til nyt

pressemøde om corona

iset bilrude med påskriften minusgrader
Nyheder

Sæsonens første

nattefrost kickstarter

lun og solrig weekend