Ambulance-kaos: Bios' fremtid i Syddanmark er usikker
Region Syddanmark arbejder angiveligt på at finde en måde at forhindre, at Bios kommer til stå for ambulancer.
"Vi er meget overraskede over, at der alligevel er huller på trods af den meget grundige gennemgang af vagtplanen," lyder det regionsrådsformand i Syddanmark, Stephanie Lose (V).
"Vi er meget overraskede over, at der alligevel er huller på trods af den meget grundige gennemgang af vagtplanen," lyder det regionsrådsformand i Syddanmark, Stephanie Lose (V). Foto: Scanpix

Det er ikke længere sandsynligt, at det hollandske ambulanceselskab Bios kommer i gang med at køre ambulancer i Region Syddanmark fra 1. september.

Fyens Stiftstidende erfarer, at regionen nu vil ud af en tiårig kontrakt med Bios, som skulle have overtaget ambulancekørslen om fire dage.

At regionen har mistet tilliden til Bios, skyldes at det i løbet af torsdagen er kommet frem, at Bios kort før driftsstart er langt fra at kunne fylde vagtplanen med reddere for september måned.

Ifølge Fyens Stiftstidendes oplysninger mangler Bios at besætte over hver femte vagt.

Fredag klokken 15 er regionsrådets 41 medlemmer indkaldt til ekstraordinært møde af regionsrådsformand Stephanie Lose (V).

Og indtil da arbejder regionens embedsfolk med sundhedsdirektør Jens Elkjær i spidsen på højtryk for at undersøge, hvilke juridiske og økonomiske konsekvenser det får, hvis regionen bryder kontrakten med Bios, skriver Fyens Stiftstidende.

Kammeradvokaten er angiveligt involveret i rådgivningen, og analysen er, at regionen nu kan sandsynliggøre, at Bios i begyndelsen af august misinformerede regionen og tilbageholdt oplysninger om den reelle vagtsituation.

Regionen undersøger også, hvordan der inden natten til tirsdag kan etableres et alternativt ambulanceberedskab.

Regionsrådsformand Stephanie Lose ville tidligere torsdag ikke længere garantere, at det bliver den hollandske ambulance-operatør, der kommer til at stå for ambulancedriften i store dele af Syddanmark.

Hun oplyste, at Bios' hullede vagtplan ikke svarer til den plan, som regionen fik præsenteret og godkendte. Om sagen sagde hun, at det "ser alvorligt ud"

- Alene det, at der er huller, er alvorligt, sagde hun ifølge Fyens.dk

For blot en uge siden forsikrede regionen ellers i et brev til sundhedsminister Sophie Løhde (V), at vagtplanen hang sammen.

Men Stephanie Lose afviser, at regionen har misinformeret ministeren. Og hun understreger, at først onsdag aften fik regionen grund til at betvivle vagtplanen for september.

For at få styr på fakta i sagen, foretager regionen sammen med Bios en haste-kulegravning af vagtplanerne. Redegørelsen skal ligge klar til regionsrådets møde fredag.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.