Allerslev vil stå på stemmesedlen selv om hun trækker sig

Anna Mee Allerslev vil trække sig, skriver hun på Facebook. (Foto: Foto: Sofie Mathiassen/Scanpix)

Uanset om borgmester Anna Mee Allerslev vælger at trække sig eller ej, vil hun fortsat være på stemmesedlen.

Den radikale integrations- og beskæftigelsesborgmester i København, Anna Mee Allerslev, vil trække sig, skriver hun i et opslag på Facebook.

Det fremgår ikke klart, om hun trækker sig fra borgmesterposten, som spidskandidat eller begge dele.

Men uanset hvad vil københavnerne stadig kunne stemme på politikeren, fordi det ifølge loven ikke er muligt for en kandidat at trække sig fra kandidatlisten, når først den er indleveret.

Det fortæller forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalist højskole og kommunal- og valgforsker Roger Buch.

- Bordet fanger, fordi man har indleveret kandidatlisterne, og hun har også skrevet under på den. Så det er bindende, siger Roger Buch.

- Hun kan godt stoppe med at føre valgkamp, hvis hun trækker sig, men hun vil stadig stå på stemmesedlen og vil stadig kunne blive valgt.

Kandidatlisterne til regions- og kommunalvalget 21. november er for længst indleveret. Det blev de senest klokken 12.00 9. oktober. Det vil sige 43 dage før valgdagen.

- En kandidat kan ikke trække sit tilsagn om at virke som kandidat tilbage, efter at kandidatlisten er indleveret til valgbestyrelsen, står der i Lov om kommunale og regionale valg.

Anna Mee Allerslev er også tvunget til at indtræde i Københavns Borgerrepræsentation, hvis hun bliver valgt.

Der er dog enkelte smutveje væk fra posten som kommunalpolitiker. Blandt andet hvis det ikke kan kombineres med private job, familielivet eller af helbredsmæssige årsager.

- Men den ultimative smutvej er at flytte ud af kommunen. Det kan man gøre i en kort periode og så flytte tilbage. Det er den sikre vej, hvis man ikke har lyst at modtage valg, siger Roger Buch.

Man burde give folk mulighed for at træde ud, mener Roger Buch.

- Hvis der er politikere, som ikke vil længere, er det noget pjat, at man skal strikke proforma begrundelser sammen om, at helbredet eller familien ikke kan holde til det, siger han.

/ritzau/