Alarmerende tal: Her bliver der anmeldt flest arbejdsskader
LM Wind Powers ligger nummer to på listen over virksomheder, der har anmeldt flest arbejdsskader. Arkivfoto: Morten Germund/Scanpix
Nye tal viser på hvilke danske virksomheder, de ansatte anmelder flest arbejdsskader.

For første gang nogensinde kan Fagbladet 3F nu dokumentere, at der findes en række danske virksomheder, hvor antallet af arbejdsskader er alarmerende højt.

Tallene er fremskaffet gennem aktindsigt i data for samtlige anmeldte arbejdsskader fra 2012-14 hos alle danske virksomheder. En systematisk gennemgang af virksomhedernes anmeldte arbejdsskader tegner et dystert billede.

- Nogle virksomheder har gevaldige problemer med sikkerheden, konstaterer Kirsten Jørgensen. Hun er lektor emeritus ved Danmarks Tekniske Universitet og forsker i arbejdsmiljø.

Og det har store omkostninger for medarbejderne.

- Der er nogle, der bliver invaliderede og bliver fuldstændig uarbejdsdygtige. Og de fleste får smerter og økonomiske tab, så det har absolut konsekvenser, når folk får en arbejdsskade, forklarer Kirsten Jørgensen.

Hilton Foods er den virksomhed med flest anmeldelser, mens LM Wind Power er nummer to. Her er der anmeldt tre gange så mange arbejdsskader som på andre virksomheder i gennemsnit. Det kan der ifølge professor Peter Hasle fra Aalborg Universitet være en grund til.

- Nogle virksomheder vil sikkert have flere arbejdsskader, men der kan også være nogle, som er gode til at få anmeldt arbejdsskaderne, siger han.

Ifølge Kirsten Jørgensen kan problemerne skyldes, at cheferne ikke prioriterer sikkerheden for de ansatte:

- I de her virksomheder er der stort fokus på produktionen. Men det, de mangler at indse, er, at det kan betale sig at undgå arbejdsulykker.

Både Hilton Foods og LM Wind Powers forklarer deres placering på listen med, at de anmelder alle ulykker - fra de helt små til de store alvorlige ulykker.

Bjarne Tost, HR-manager hos Hilton Foods skriver i en mail til Fagbladet 3F:

'Vores holdning til indberetninger til Arbejdstilsynet er klar, hellere en for meget end en for lidt. Dette betyder at vi i alle årene har foretaget anmeldelser, som ikke er ulykker i forhold til Arbejdstilsynets definition af en ulykke.'

Han tilføjer, at virksomheden 'arbejder målrettet på at undgå enhver skade på vores medarbejdere'.

LM Wind Power giver ikke meget for de tal, som Fagbladet 3F præsenterer.

- Opgørelsen forskruer bevidst billedet, siger Richard Bevan, VP Global Operations hos LM Wind Power og tilføjer, at virksomheden har "høje standarder for sikkerhed og arbejdsmiljø". Han peger også på, at fabrikken har fået den grønne krone-smiley fra Arbejdstilsynet. Den angiver, at virksomheden lever op til arbejdsmiljøreglerne.