Alarm i byggebranchen: Mindre firmaer kan ikke skaffe arbejdskraft

- Det vigtigt, at man gør noget ekstra for at fastholde den arbejdskraft, man har, siger Dansk Byggeri. (Foto: Modelfoto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix/arkiv)

Det er ikke alle arbejdsgivere, der har opdaget, at de skal gøre sig lækre over for lønmodtagerne, siger LO-formand.

Der er pres på bygge- og anlægsbranchen i Østjylland. Det betyder, at mindre virksomheder har problemer med at rekruttere arbejdskraft.

Det skriver Horsens Folkeblad.

Til avisen fortæller tømrermester Preben Skov fra Lund, nordvest for Horsens, at han må sige nej til at tage opgaver ind af den simple grund, at han ikke kan skaffe medarbejdere.

- Ordrebogen er fuld indtil september 2019, og mængden af arbejde at få er nærmest ubegrænset. Vi kunne arbejde i døgndrift, siger Preben Skov.

Preben Skov beskæftiger tre tømrere, men er ikke ene om, at kunne bruge flere hænder.

Ifølge avisen viser tal fra Danmarks Statistik, at flere end hver tredje byggevirksomhed i Region Midtjylland i 1. kvartal i år manglede arbejdskraft. På landsplan var det hver fjerde byggevirksomhed.

Det er "sælgers marked"

Ifølge formand for LO Horsens og Hedensted, Hans A. Sørensen, at problemet med at skaffe arbejdskraft er et vilkår i forhold til arbejdskraftens fri bevægelighed - arbejdskraften søger derhen, hvor der er de bedste vilkår, mener han:

- Det gør ikke noget, at vi for en gangs skyld står i en situation, hvor det er arbejdsgiverne, der skal gøre sig lækre over for lønmodtagerne. Jeg synes så ikke, at alle arbejdsgivere har opdaget det endnu i forhold til løn- og arbejdsvilkår, konstaterer han.

LO-formanden får støtte fra Dansk Byggeri, hvor cheføkonom Bo Sandbergs siger, at det er "sælgers marked".

- Når der er meget travlt og vanskeligheder med at finde de rette medarbejdere, er det vigtigt, at man gør noget ekstra for at fastholde den arbejdskraft, man har.

I Østjylland var der i 1. kvartal 2018 cirka 23.600 beskæftigede lønmodtagere inden for byggeriet, viser tal fra Dansk Byggeri.