Afviste asylansøgere går i skjul og får ny chance

En regel i det europæiske asylsystem gør det muligt for personer, der har fået afvist asyl i et land, at søge i et nyt, hvis de først går i skjul i 18 måneder. Den mulighed gør flere brug af, skriver Politiken. (Arkivfoto). (Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix)

Afviste asylansøgere kan søge igen i nyt land, hvis de først gemmer sig i 18 måneder. Den plan har flere.

De seneste tre år er flere end 3500 afviste asylansøgere i Danmark forsvundet og efterlyst af politi.

Det viser en aktindsigt hos Rigspolitiet, skriver Politiken.

En del af de forsvundne ansøgere har opdaget en regel i det europæiske asylsystem, som gør det muligt at søge asyl i et andet land, hvis de går i skjul i 18 måneder.

Avisen har talt med 16 personer, der har fået afvist asyl i Danmark, og som efterfølgende er forsvundet fra det danske system.

Også kilder i Danmark, som har kontakt til afviste asylansøgere, der er gået under jorden, har avisen talt med.

Mange af de afviste asylansøgere er ifølge Politiken i Tyskland og i Frankrig, hvor de venter i skjul, indtil de får en ny chance for at søge om asyl.

Den finte går dog imod hensigten med det europæiske asylsystem, mener juraprofessor Thomas Gammeltoft-Hansen fra Københavns Universitet.

- Det viser jo, at alt det, som asylsystemet blev sat i verden for at forhindre, nemlig asylshopping - at den samme person kan prøve lykken i mere end ét land - er man ikke nået i mål med, siger han til Politiken.

For nogle af de afviste asylansøgere lykkes det at få asyl i et andet land, oplyser flere af dem til avisen.

Også Thomas Gammeltoft-Hansen har set det i forbindelse med sin forskning, og selv om han ikke kan sige, hvor stort problemet er, vurderer han, at det er voksende.

Formålet med det europæiske asylsystem, der kaldes Dublin-forordningen, er, at ét land skal være ansvarligt for en persons asylsag.

Lykkes det ikke at sende en afvist asylansøger hjem, kan vedkommende søge i et nyt land efter halvandet år. Det skal sikre, at en asylansøger ikke havner i et spil mellem to lande, hvor ingen vil tage ansvar for personen.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) kalder asylsystemet for fejlslagent.

- Jeg synes, at den her 18-måneders-regel er forkert, og at den bør fjernes, siger han til avisen.

/ritzau/