Afsløring får konsekvenser: Chauffør-koncern på sort liste

DEKRAs danske koncerndirektør Peter Laursen kan nu se frem til uanmeldte besøg som led i myndighedernes skærpede kvalitetstilsyn. (Foto: Foto: Mathias Løvgren Bojesen/Ritzau Scanpix)

DEKRA ryger på den sorte liste efter afsløringer i Avisen.dk af urent trav på chauffør-uddannelser. Myndighederne kommer på uanmeldte kontrolbesøg over hele landet.

Undervisning uden lærere, fri før tiden og elever der ikke modtog den undervisning, de skulle. I en lang række artikler har Avisen.dk afsløret, at forholdene ikke har været i orden på chauffør-uddannelserne hos den tysk-ejede koncern DEKRA, hvor man kan tage kørekort til bus og lastbil.

- Det er bl.a. med afsæt i de mange afsløringer i Avisen.dk, at vi nu tager fat med et skærpet kvalitetstilsyn. Der har været nogle kritiske kommentarer, som har fået os til at hæve øjenbrynene, siger Jørgen Brogaard Nielsen, fuldmægtig i Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK).

Styrelsen, der hører under Undervisningsministeriet, vil i den kommende tid komme på uanmeldte kontrolbesøg på DEKRA over hele landet.

- Der har været rejst kritik af, at vi har været på for få kontrolbesøg. Nu skal vi have et billede af, hvordan det reelt forholder sig derude, siger Jørgen Brogaard Nielsen.

Udover kontrolbesøgene skal DEKRA indsende kritiske evalueringer fra eleverne til styrelsen.

Kørte med tomme vogne

En af de elever, der har har taget stort kørekort hos DEKRA, er Mohammad Habib Khan fra Brøndby. Han var rystet over, at en stor del af undervisningen i teori foregik uden man kunne tale med en lærer:

- Vi fik bare en bærbar og blev sat over i hjørnet. Over halvdelen dumpede til eksamen, siger han.

Mohammad Habib Khan bestod selv eksamen, men det skyldes, at han havde en god ven, som kunne hjælpe ham igennem. Han peger også på problemer med selve køre-undervisningen:

- To gange skal man køre med vægt i vognene, men vi blev bare sat til at køre tomme vogne. Det er slet ikke det samme, siger Mohammas Habib Khan.

En anden elev, John Wittenhoff, oplevede aldrig, at der var tavle-undervisning efter frokost på DEKRA-kurserne.

- Fra klokken 12 kunne vi bare sidde med benene oppe på bordet indtil 15.24. Det var der mange, der gjorde, siger han.

Den tysk-ejede koncern DEKRA tjener over 20 millioner kroner om året på at udbyde uddannelser i Danmark. Størstedelen af pengene kommer fra statskassen.

DEKRA: Vi har en positiv dialog med myndighederne

Enhedslisten har på baggrund af afsløringerne rejst sagen overfor undervisningsminister Merete Riisager (LA) med henblik på øget kontrol med DEKRA:

- Det har været efterspurgt i Folketinget. Vi ser på det nu, og så vender vi tilbage med en afrapportering efter sommerferien, siger Jørgen Brogaard Nielsen, fuldmægtig i Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK).

I en mail til Avisen.dk skriver koncerndirektør i DEKRA Peter Laursen:

"Vi har en positiv dialog med de myndigheder, vi samarbejder med, blandt andet Undervisningsministeriet, og de er alle meget velkomne til fortsat at besøge vores skoler."