Afliver kræft-myte om light-sodavand

Sundhed
Du bliver hverken tyk eller får kræft af light-sodavand. (Foto: Scanpix)

Det giver hverken kræft eller øget sukkertrang at bytte sukkerholdige sodavand ud med light versioner, slår eksperter fast

Sødemidlerne, der erstatter sukker i light-sodavand giver kræft. Man bliver tykkere af at drikke light-sodavand, fordi det øger sukkertrangen. Det er to sejlivede myter om light-sodavand, der nu officielt bliver aflivet.

I en stor tema-artikel på DR Viden, har de taget fat i forskellige eksperter og undersøgelser af drikken. Her bliver det blandt andet en gang for alle slået fast, at light-sodavand ikke er kræftfremkaldende.

I årevis har det heddet sig, at sødemidlet aspartam er kræftfremkaldende. Nu fortæller en ekspert, at man skal indtage umådelige mængder om dagen, før der er i nærheden af at være farligt. Det vil sige op til fire – fem liter om dagen.

Fødevarestyrelsen oplyser desuden på deres hjemmeside, at aspartam aldrig ville blive godkendt, hvis der var tegn på, at det kunne være skadeligt.

– Godkendelsen beror på omfattende videnskabelige undersøgelser af stoffet, der viser, at det ikke er sundhedsskadeligt for mennesker, herunder at stoffet ikke kan give skader på arveanlæg, forstyrrelser i forplantningsevnen eller kræft.

Feder mere

Det er ikke kun kræft-myten, der bliver skudt til hjørne. Man har flere gange hørt, at en sukkerfri sodavand feder mere end de ”normale”. Her har forklaringen blandt andet lydt på, at sødestofferne både øger appetitten og gør folk endnu mere lækkersultne, så de kaster sig over andre sukkersager.

Det har dog intet på sig, siger Randi Tobberup, der er ledende klinisk diætist på Aalborg Universitetshospital.

– Jeg har aldrig har mødt én person, der selv oplevede, at de spiste mere sødt, efter at de for eksempel har drukket lightsodavand. Tværtimod siger nogle, at det tager toppen af lysten, siger hun til DR.

DR Videnskab har også undersøgt, hvad sødemidler gør ved tænderne i forhold til sodavand med sukker i, samt hvordan tarmsystemet kan blive påvirket af sødestoffer. Se hele artiklen her.