Ældre kvinder knokler på jobbet - mænd slipper lettere

Ældre kvinder arbejder lige så hårdt, som yngre kvinder gør. Det modsatte gør sig gældene for mænd. Det gælder blandt andet inden for rengøring og sosu-fagene. (Foto: Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix)

Ældre kvinder knokler lige så meget, som da de var yngre. Derimod får mænd mindre slidsomme arbejdsopgaver med alderen.

For mange kan det virke som en umiddelbar selvfølge, at mængden af arbejde bør nedjusteres, når kroppen bliver gammel og svag.

Men et nyt internationalt studie fra Danmark og Tyskland viser, at mens andelen af mænd, der har fysisk krævende arbejde, falder støt med alderen, forbliver andelen af kvinder, der også har fysisk krævende arbejde, den samme uanset alder.

Det skriver BUPL's fagblad, Børn&Unge.

Undersøgelsen er baseret på svar fra flere end 5.000 medlemmer. Fælles for svarene er, at mens mændene langsomt aflastes i mængden af arbejde gennem karrieren, er det slet ikke tilfældet for kvinder.

Det bekræfter professor Andreas Holtermann, der er tilknyttet Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), der er en af partnerne i undersøgelsen.

- Der er meget stor forskel på, hvordan man tilrettelægger arbejdet i forhold til alder i forskellige fag. Indenfor flere typiske mandefag er det sådan, at når medarbejderne bliver ældre, får de i højere grad mere administrative job eller andre funktioner, der er mindre fysisk krævende. Men indenfor kvindefag som rengøring eller sosu-fag ser du ofte en 60-årig udføre det samme arbejde som en 20-årig, siger han til Børn&Unge.

Seniorfridage kan være løsningen

Spørgsmålet om, hvordan man tager hensyn til ældre medarbejdere, har også været aktuelt under overenskomstforhandlingerne. Og selvom seniorfridage kan være vejen til, at ældre nedslides i mindre grad, har arbejdsgiverne i Kommunernes Landsforening (KL) stillet krav om, at retten til seniorfridage skal begrænses. Et forslag, som fagforeningerne forsøger at kæmpe imod.

Retten til seniorfridage betyder, at ældre har mulighed for at holde et vist antal ekstra fridage med løn om året. Hvornår og om man har ret til seniorfridage afhænger af den enkelte arbejdstagers overenskomst, men kan typisk være fra man er fyldt 60 år. Men nu går forslaget fra KL på, at ældre først skal kunne få seniorfridage fem år før folkepensionsalderen.

Andreas Holtermann er derfor igang med at undersøge, hvordan blandt andet pædagogers arbejdsmiljø kan aflastes og forbedres.

- Når vi ved det, bliver det store spørgsmål, hvordan man tilrettelægger og tilpasser arbejdet, så det passer til medarbejdernes alder. Det gør man helt naturligt i nogle fag, mens det slet ikke forekommer i andre fag, siger Andreas Holtermann.