Ægtepar på 100 og 98 år dræbt i omfattende brand i USA
Mindst 17 personer er omkommet i de mange naturbrande, der siden søndag har raset i den nordlige del af Californien. Her er endnu en brand brudt ud i skråningerne over en vingård i Napa. Foto: Ezra Shaw/arkiv/AFP
Mindst 17 mennesker meldes omkommet i voldsomme skovbrande i det nordlige Californien.

Brandmyndighederne i det nordlige Californien kæmper fortsat med at få kontrol over en række skov- og naturbrande, som siden søndag har forårsaget død og ødelæggelse.

Mindst 17 personer er omkommet som følge af de i alt 17 større skovbrande, oplyser myndighederne tirsdag eftermiddag lokal tid.

Flammerne har ødelagt omkring 1500 boliger, vingårde og andre bygninger.

I Napa County, der er kendt for sine mange vinmarker, er en 100-årig mand og hans 98-årige hustru blandt de omkomme.

Parret mødte hinanden i en grundskole i Wisconsin for næsten 90 år siden, oplyser en af parrets sønner, Mike Rippey, til The New York Times.

- De har stort set været sammen lige siden, siger han til avisen.

Parret døde sammen søndag, da flammer hjulpet på vej af kraftig vind fik fat i deres hus, inden de kunne nå at flygte.

- At de gik bort sammen er sandsynligvis, hvad de ville have ønsket, siger Mike Rippey.

Parret, som ifølge nyhedsbureauet AP fejrede 75-års bryllupsdag sidste år, blev fundet i deres nedbrændte hjem mandag.

Brandene har i kraft af varmt og tørt vejr samt stærk vind haft optimale betingelser til at gribe om sig. Tirsdag har forholdene dog ændret sig. Temperaturerne er faldet, og vinden har aftaget i styrke.

- Vi skal udnytte denne stilstand til vores fordel, før vinden tager til, siger Steve Crawford, en indsatsleder for brandvæsnet i Californien, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Titusindvis af beboere er blevet tvunget på flugt, skoler er lukket, og mindst to hospitaler i Sonoma County er midlertidig blevet evakueret.

Amterne Sonoma og Napa ligger nord for San Francisco.

Californiens guvernør, Jerry Brown, erklærede mandag undtagelsestilstand i de berørte områder. Han advarede samtidig om, at tusindvis af boliger kan være i fare.

I det sydlige Californien har en naturbrand spredt sig til over 3000 hektar i Orange County. Flere ejendomme er kommet til skade, men der er ifølge Reuters ingen meldinger om omkomne.

/ritzau/