AE advarer: Løkkes udspil betyder fyringer i Arbejdstilsynet

Løkke-regeringen fremlagde torsdag sit finanslovsforslag. (Foto: Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/arkiv)

Regeringens forslag til finansloven vil føre til fyringer hos Arbejdstilsynet, advarer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Venstre afviser og maner til besindighed.

Der vil være færre til at holde øje med forholdene på de danske bygge- og arbejdspladser, hvis Løkke-regeringens forslag til finansloven bliver stemt igennem. Det vil nemlig betyde, at Arbejdstilsynet skal skære over en fjerdedel af sine ansatte.

Sådan lyder det fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) efter at have regnet på finanslovsforslaget. 

Arbejdstilsynet er omfattet af omprioriteringsbidraget, og skal derfor spare to procent årligt. Da regeringen vil lade dette bidrag fortsætte frem til 2022, står Arbejdstilsynet til at miste 177 årsværk.

Det svarer til en reduktion på 27 procent, ifølge AE.

- Vi oplever i disse år, at det går den gale vej med arbejdsmiljøet i Danmark. Regeringen har et ønske om at flere ældre bliver på arbejdsmarkedet. Det er paradoksalt, at der er udsigt til færre i Arbejdstilsynet i en tid, hvor pensionsalderen stiger og flere har ondt i arbejdslivet. Et bedre arbejdsmiljø burde være på regeringens ønskeseddel, siger direktør Lars Andersen.

Hos SF tager man sig til hovedet over, at Arbejdstilsynet ikke er blevet tilgodeset i regeringens foreslag.  

- Det svarer til at sparke en, der allerede ligger ned. Arbejdstilsynet er i forvejen ramt af besparelser, og konsekvensen er, at antallet af tilsynsbesøg kun går en vej, og det er nedad, siger Karsten Hønge, beskæftigelsesordfører for SF i en pressemeddelelse.

Han foreslår, at man giver Arbejdstilsynet en saltvandsindsprøjtning på 80 millioner i 2019, da der er hårdt brug for det, ifølge beskæftigelsesordføreren. 

Et fortsat stærkt arbejdstilsyn

Hos regeringspartiet Venstre opfordrer man AE til at udvise tålmodighed.

Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, påpeger, at regeringen vil komme med et udspil til efteråret, hvor der vil blive præsenteret en plan for kampen mod social dumping og styrkelsen af det gode arbejdsmiljø. 

- Jeg ser ikke de store sorte skyer, som AE prøver at male for arbejdstilsynet. Et bedre arbejdsmiljø er på regeringens dagsorden, og derfor har vi nedsat et ekspertudvalg, som kommer med deres forslag til et bedre arbejdsmiljø. Der er bestemt ikke tale om nedprioritering for indsatsen for et bedre arbejdsmiljø, siger Hans Andersen.

Så selv med de fortstående besparelser, skal man ikke frygte, at Arbejdstilsynet skal skære 177 stillinger?

- Jeg tror bestemt, at vi ved finanslovsaftalens indgåelse fortsat vil kunne se et arbejdstilsyn, som er stærkt og kan løfte de opgaver, vi forventer af dem, siger Hans Andersen til Avisen.dk.