ALK Værd at vide om birkepollenallergi
Det er svært helt at undgå de små birkepollen. Men med allergivaccination kan man øge kroppens tolerance mod det, man er allergisk overfor. (Foto: www.alk.net)
Nysen, kløende øjne og influenzalignende symptomer er fast følgesvend for omkring en million danskere med allergi, heraf mange med birkepollenallergi. Heldigvis kan allergi kontrolleres.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Nu blomstrer birketræerne, og for mange betyder det kløende øjne, løbende næse, træthed og influenzalignende symptomer. Over en million danskere lider af allergi, hvoraf en stor del er birkepollenallergikere.

Birkepollen kommer fra birketræernes rakler. Herfra frigøres der i april og maj måned millionvis af pollen, som hos birkepollenallergikerne kan give symptomer fra let nysen til svær astma, alt efter hvor kraftigt man reagerer. Og selv hvis man bliver indenfor, er det svært helt at undgå at blive udsat for de små pollen.

"Hver gang vi trækker vejret, indånder vi et bredt udvalg af partikler. Nogle af disse partikler stammer fra en allergenkilde. Det vil sige organisk støv, der afgiver molekyler, man kan udvikle allergi overfor. Lige nu er det altså birketræernes pollen, der er mange af i luften og det skaber problemer for rigtig mange mennesker", siger Jørgen Nedergaard Larsen, der er seniorforsker i den danske allergivirksomhed ALK.

Heldigvis er der ingen grund til at længes efter efterår og vinter, for næsten alle, der lider af pollenallergi, kan hjælpes.

"Den vigtigste ting at huske på er, at allergi kan kontrolleres, og der er mange behandlinger til rådighed. Lige fra symptomdæmpende behandling med håndkøbsmedicin til mere langsigtede behandlinger som allergivaccination, hvor man i en periode får tilført en nøje afmålt dosis af det stof, som kroppen reagerer på og dermed genopbygger immunforsvarets tolerance. De fleste oplever en vedvarende effekt af allergivaccinationen, også efter behandlingen er slut", siger Jørgen Nedergaard Larsen.

At vælge den behandlingsmulighed, der er den rigtige for dig, bør afgøres i tæt samråd med en læge. Hvis du vil vide mere om pollenallergi kan du gå ind på www.pollentjek.dk. Her kan du også finde en oversigt over speciallæger, hvor du kan få hjælp.

Fakta om birkepollen

Birkepollen er bittesmå, kun omkring 15 mikrometer i diameter.

Derfor kan de holde sig svævende i luften rigtigt længe og flyve over store afstande, for eksempel fra Sverige eller Polen.

Et birkepollen indeholder omkring fem picogram af de allergifremkaldende proteiner. Et picogram er en tusind milliardendedel af et gram.

Birkepollen indeholder især et bestemt dominerende allergenmolekyle, som kan udløse symptomer i stort set alle med birkepollenallergi.

Den rumlige struktur af dette allergen var den første, som blev opklaret i et banebrydende dansk forskningsprojekt i midten af 1990'erne.

Der findes tilsvarende strukturer på allergenmolekyler fra beslægtede træer som el og hassel. Det forklarer, at mange birkepollenallergikere har symptomer hele forårssæsonen og ikke kun i maj.

Lignende molekylestrukturer findes også i æble og hasselnød. På den måde kan man forklare, at mange birkepollenallergikere plages af symptomer året rundt, når de spiser æbler og nødder.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
via Listen To News