Administration 

Opbakning til at få H.C. Andersen på finansloven

PRM / Opbakning til at få H.C. Andersen på finansloven

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

Pressemeddelelse fra Syddansk Universitet

H.C. Andersen - Danmarks store litterære ikon - ville have nydt hvert minut, hvis han havde været tilstede i Fællessalen på Christiansborg, da SDU, Odense Bys Museer og H.C. Andersen Fonden i går holdt høring om, hvad Danmark vil med H. C. Andersen?

For salen var fuld af superlativer om H.C. Andersen, hans kunst og hans store betydning for Danmark. Og de kom både fra kulturministeren, kulturordførere fra Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti, generalkonsulen i Guangzhou, Kina, og alle de andre talere ved høringen.

Andersen indlejret i sproget

Kulturminister Mette Bock lagde ud med at slå fast:

- H.C. Andersen er en af de centrale drivkræfter i dansk kultur. Vi har alle sammen et forhold til ham, og hans fortællinger har indlejret sig i vores sprog, fordi hans eventyr på enestående vis taler til både barnet og den voksne.

Hun afsluttede sin tale med ordene:

- Jeg er stolt af at være opvokset og dannet i samme land som H.C. Andersen. For mig er det væsentligt, at vi, der ejer H.C. Andersen, holder fast i substansen og kvaliteten.

Chefredaktør Erik Bjerager fra Kristeligt Dagblad var endnu mere tydelig i sin anbefaling i forhold til at give H.C. Andersen et løft:

- H.C. Andersens verden og værk er enormt stort, fordi alt kan lade sig gøre i eventyret. For mig at se, skal vi ville noget mere, end vi gør i dag, så vi ikke ender med at reducere en mand med vid og livsindsigt til en pusse-nusse-forfatter.

HCA-manuskripter ved at forsvinde

At H.C. Andersen-forskningen har brug for et økonomisk løft, blev særligt tydeligt, da SDU-professor og leder af H.C. Andersen Centret, Johs. Nørregaard Frandsen indtog talerstolen.

Han kunne bl.a. fortælle de over 100 fremmødte til høringen, at ca. 40.000 siders originale H.C. Andersen-manuskripter, der blev erklæret verdenskulturarv i 1997 og ligger pakket forsvarligt væk på Det Kongelige Bibliotek, er i fare for at forsvinde, hvis ikke de digitaliseres.

- H.C. Andersen skrev, som sine samtidige bl.a. Grundtvig, med gallusblæk, der har den kedelige bivirkning, at den langsomt, men sikkert, nedbryder papiret. Det er ved at ske i dette øjeblik, så der er brug for muskler - økonomiske muskler - til at digitalisere denne danske verdenskulturarv, så vi kan få indsigt i Andersens arbejde med sproget, før det er for sent.

Positiv paneldebat

Høringen i Fællessalen på Christiansborg blev afsluttet med paneldebat. Her viste der sig hurtigt politisk opbakning til planerne om, at forskningen i H.C. Andersen er et nationalt ansvar, som skal på finansloven, hvorfra både N.F.S. Grundtvig, Søren Kierkegaard og Kaj Munk allerede modtager årlige millionbevillinger.

- Vi må tage hånd om og dyrke det, som H.C. Andersen kan og kunne. De fire områder professor Johs. Nørregaard Frandsen nævner; digitalisering, oversættelser, 'mapping Andersen' og udvikling af undervisningsforløb, dem vil jeg gerne ved med til at kigge på, om ikke vi politisk kan styrke rammerne omkring, sagde Socialdemokratiets kulturordfører Mogens Jensen, og kulturordfører Bertel Haarder fra Venstre erklærede sig enig.

Kulturordfører Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti var endnu mere klar i mælet:

- Det er afgørende, at vi forsker i og formidler H.C. Andersen. Vi skal gøre, som vi har gjort med Grundtvig: H.C. Andersens manuskripter skal digitaliseres, og vi skal i gang, for papirerne smuldrer. Jeg vil slutte med at citere Bertel Haarder; 'H.C. Andersen er en kostelig skat', og så vil jeg tilføje, at vi skal tage ordentlig vare på den skat og finde nogle flere midler. Jeg håber, at vi allerede om et år kan sige, at det var her i Fællessalen, vi tog det første skridt med en finansiering af H.C. Andersen på finansloven.

Og professor Johs. Nørregaard Frandsen, leder af H.C. Andersen Centret, tog glad hjem fra Christiansborg-høringen:

- Jeg er fyldt med en fantastisk glæde over den støtte, som vi har mødt til det, vi arbejder dedikeret med. Jeg kommer til at smile hele vejen hjem i bussen. Nu skal vi hjem og udarbejde et rigtig godt projektforslag.

Fire områder, som H.C. Andersen Centret vil løfte, hvis man kommer på finansloven

  • Digitalisering af de store skatte af manuskripter og udkast fra H. C. Andersens hånd, som i dag ikke er tilgængelige.
  • Sikre tidssvarende og forskningsbaserede oversættelser af H.C. Andersen på de store internationale sprog, så den ægte H. C. Andersen udbredes internationalt.
  • Fortsætte det store arbejde med 'mapping' Andersen, der analyserer H. C. Andersens vidt forskellige betydning i forskellige lande.
  • Udvikling og udbredelse af undervisningsformer og -forløb, som sikrer udbredelse af H. C. Andersens værker og værdier til de næste generationer.

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: