Administration 

Direkte fra årsmøde i Billund: Statsministeren vil have mere balance i Danmark

PRM / Direkte fra årsmøde i Billund: Statsministeren vil have mere balance i Danmark

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

Pressemeddelelse fra Landdistrikternes Fællesråd

I år bliver årsmødet afholdt i Hangaren i Billund, hvor der er høj til loftet og masser af plads til debat og ideer mellem de store fly og de chokoladefyldte croissanter. Og formandens røst går klart igennem til de mange fremmødte:

- Som formand vil jeg byde jer rigtig hjerteligt velkommen i dag. Tusind tak fordi i kunne finde tid i programmet til at komme i dag. Tak til Sun Air for rammerne, der er perfekte til anledningen af vores årsmøde i dag i børnenes hovedstad. Der er mange afgørende ting på spil for vores samfund, også udefra, som kan påvirke os, herunder Brexit og to valg, både EU og Folketingsvalget, og derfor er det vigtigt, vi kan samles i dag og diskutere sammenhængen i Danmark. Det er således en stor ære at få besøg af statsminister Lars Løkke til vores årsmøde. En premiere, men jeg håber, det kan gentage sig, indleder Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Delt mellem en støvetblå løber sidder de fremmødte på to lige store stolegrupper vendt mod scenen. Borgmestre, politikere, LAG-formænd, journalister, formænd for sammenslutninger og mange flere er mødt op, alle med hver deres forhåbning til de tiltag og den dagsorden, hvor landdistrikterne i fremtiden skal indgå og prioriteres for at skabe et Danmark i balance. Og spændt på at høre, hvad dagens talere og debat kaster fra sig.

Formandens velkomst følges op af Troels Mylenberg, der som dirigent er den næste til at få ordet. Han kan ikke lade være med at kommentere på det, hele rummet summer af. En blanding af spænding og muligheden for at være tilstede, når der udskrives valg, der bredte sig, allerede da Lars Løkke trådte ind ad døren og fandt plads på den blå løber.

- Tak til Steffen, der får ordet igen, når du skal give din beretning. Lige nu skal vi give ordet til vores statsminister, og det er jo med den mulighed, at talerstolen her om få minutter bliver Danmarksberømt, fortæller Troels Myberg og sætter ord på det, alle tænker. For det kommende folketingsvalg er at mærke på stemningen, selvom dagen er reserveret til landdistrikternes dagsorden.

- Bliver talerstolen landskendt om få minutter? spørger Troels Myberg retorisk ud i rummet. Lars Løkke Rasmussen træder op på talerstolen og giver svar på tiltale:

- Tak Troels, tak Steffen. Godt nok sagde jeg, der skulle blade på træerne før valget skulle udskrives, men ikke straks der kom blade på træerne. Lad os nu nyde det gode arrangement i stedet for at fokusere på valg. Det bliver det helt sikkert en premiere, vi gerne vil gentage. Dejligt at se jer i skønne Billund i det her fantastiske forårsvejr, indleder statsministeren sin tale og punkterer fornøjet forhåbninger om igangsættelsen af valgkamp.

Herefter er det tid til at tage hul på det sundhedsudspil og den snak om centralisering og decentralisering, der har fulgt i kølvandet på den. For der har været centralisering på sundhedsområdet, det erkender han, men supersygehusene skal ikke ses som endnu et udtryk i den retning:

- Det er en centralisering, men det står jeg på mål for. For oprettelsen af supersygehuse betyder, at flere overlever alvorlige sygdomme, der er kommet flere læger og flere sygeplejersker til, og det kan vi alle sammen glæde os over. For det er sket uden at give afkald på den nære behandling, hvor sundhedshusene i høj grad er et udtryk for decentraliseringen. Vi er i fuld gang med at oprette kompetencer i den almene praksis, indsætte ekstra akutberedskab og så videre. Det er et kæmpe arbejde, hvor patient- og pårørenderåd er inddraget. For ikke at nævne de 8000 statslige arbejdspladser til byer uden for hovedstadsområdet, vi udflytter i Bedre Balance-udspillet, der er den største flytning af statslige job i danmarkshistorien. Vi prioriterer at tilgodese hele landet, det viser sig også i aftalen om bedre mobildækning. God dækning er en forudsætning for at flere virksomheder kan startes og drives, der er hele rygraden i Danmark, opremser Lars Løkke Rasmussen de tiltag, regeringen har ført igennem i sammenhængens formål.

Aftalen om bedre mobildækning har også længe været højt på Landdistrikternes Fællesråds dagsorden, og der er enighed om, at ordentlige rammevilkår både på landet og i byerne skal følges ad.

- Det går godt i Danmark. Beskæftigelsen er historisk høj og det glæder mig. Det hele handler om det land vi er, det land vi vil være. I frihed og i fællesskab, og jeg vil fortsat skabe vækst og udvikling i hele Danmark. Og med de ord vil jeg sige tusind tak fordi vi måtte komme, afslutter statsminister Lars Løkke Rasmussen sin tale denne formiddag, inden han under klapsalver forlader Billund.

Han overlader dermed den (næsten) Danmarkskendte talerstol igen til Steffen Damsgaard, der følger op på statsministerens tale:

- Det er en stor dag. Vi har valgt lave beretningen Et Danmark der hænger sammen som titel, fordi det er vigtigt at få vækst i hele landet. Land og by er hinandens forudsætning: De hænger sammen. Jeg vil til hver en tid pege på, at der er behov for at dette forbliver sådan - sammenhængen skal hver part blot huske på, og det vil samarbejdet i fremtiden forhåbentligt bære præg af.

Kontakt:

Cecilie Davidsen Høj, Landdistrikternes Fællesråd, mail cdh@landdistrikterne.dk Mette Korsholm, chefkonsulent i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53 85 01 27, mail mko@landdistrikterne.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: