Administration 

Borgmestre: Skab en mediedækning i bedre balance

Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, og 35 borgmestre står bag et åbent brev til kulturministeren om at sikre en bedre mediedækning. Foto. Jens Astrup

35 borgmestre og formanden for Landdistrikternes Fællesråd går i rette med mediedanmarks dækning af landdistrikterne. Det har betydning for udviklingsmulighederne, hvordan vi taler om de danske landdistrikter, fastslår forskere.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
En rådden banan beskrevet sporadisk af en journalist på gennemrejse. Cases fra provinsen på kortvarigt visit i bedste sendetid. Forfald, affolkning, udkant. Velkommen til de danske landdistrikter fortalt gennem storbyjournalistens pen.

Det er dén medievirkelighed, 35 borgmestre og formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, går i rette med i et åbent brev til kulturminister Mette Bock (LA), som Jysk Fynske Medier bragte tirsdag.

"Den virkelighed, der skabes i de landsdækkende radio- og TV-medier, er ofte ikke den virkelighed, borgerne i landdistrikterne oplever. Men derimod en medieskabt virkelighed set fra hovedstaden," lyder det i indlægget.

Samtidig advarer forfatterne mod konsekvenserne af en mediedækning i ubalance:

"...et ubalanceret virkelighedsbillede i medierne påvirker unges valg af uddannelse og bopæl, beslutningstagerne og investorernes grundlag for at træffe beslutningerne og i det hele taget vores allesammens handlemønstre - og selvforståelse," står der i indlægget, hvori de 35 borgmestre og formanden for Landdistrikternes Fællesråd kræver en mediedækning i bedre balance.

Ofte negativt eller neutralt

Mediedækningen af de danske landdistrikter har i årevis været præget af en negativ terminologi, fortæller professor ved Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet Gunnar Lind Haase Svendsen.

Professoren har lavet en optælling over negative, neutrale og positive termer i mediedækningen af landdistrikter på Infomedia for årene 2000-2016. Hvor den negative terminologi, såsom 'den rådne banan' og 'Udkantsdanmark', var på otte pct. i år 2000, kulminerede den i 2010, hvor den negative terminologi udgjorde knap halvdelen af de gange, landdistrikterne optrådte i medierne.

Siden er kurven knækket lidt, så den negative terminologi i 2016 lå på 18 pct.

Samtidig fremstilles de danske landdistrikter sjældent i positive termer. Faktisk har de positive termer kun fyldt omkring 1 pct. af landdistriktsdækningen de seneste mange år. Resten af tiden beskrives de danske landdistrikter med negative eller neutrale begreber som 'landområde', 'landdistrikter' eller 'på landet'.

Og det er ikke uden betydning for udviklingen i landets yderområder, påpeger Gunnar Lind Haase Svendsen.

- Italesættelser betyder noget mere eller mindre direkte i forhold til, hvor meget status der er i at bosætte sig i tyndt befolkede områder. Bliver ens teenagere tudet ørerne fulde med, at de bor i 'Udkantsdanmark', kan de være mindre tilbøjelige til at flytte tilbage igen, når de er færdige med en uddannelse i byerne. Det sætter landdistriktsbefolkningen i endnu sværere situation end nødvendigt.

Italesættelsesretten tilhører storbyjournalisterne

Alligevel står borgerne i de danske landdistrikter magtesløse over for det mediebillede, som skitserer dem, forklarer Gunnar Lind Haase Svendsen. For retten til at tegne virkeligheden tilhører journalisterne.

- Mange borgere i yderområder er trætte af at få negative stempler, fordi de ikke selv har italesættelsesretten. Den tilhører typisk journalister i de større byer. Men flere borgere vil gerne have, at der bliver gengivet et mere virkeligt billede af de danske landdistrikter. For der sker jo meget mere end det, der kommer frem i medierne, siger professoren.

Pointen understreges af, at de positive historier, som finder frem til de landsdækkende medier ofte stammer fra journalisternes egen overraskelse, mener landdistriktsforsker ved Københavns Universitet Hanne Tanvig.

- Nyhedsværdien består simpelthen i, at journalisterne bliver overraskede over, at der findes andre fortællinger end den store forfaldsfortælling. Men det er en nyhed for hvem?, spørger Hanne Tanvig retorisk.

Noget tyder på, at den almindelige dansker er enig med landdistrikternes beboere. I rapporten 'Borgerens holdninger til landdistrikternes image og udvikling' lavet i 2014 af Gunnar Lind Haase Svendsen og Jens Fyhn Lykke Sørensen ved Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet svarer hver tredje dansker, at medierne generelt er for negative i deres dækning af livet i landdistrikterne.

Det bekymrer formanden for Landdistrikternes Fællesråd.

- Når hver tredje dansker mener, at mediedækningen af landdistrikterne er for negativ, har vi et demokratisk problem. Hele Danmark betaler for, at vi kan sikre en fri og uafhængig presse støttet af public service midler. Og public service har historisk været en vigtig garant for sammenhængskraften i vores land. Men det kræver en varig tilstedeværelse i hele Danmark at lave journalistik til hele Danmark, siger Steffen Damsgaard.

Det handler om magt

'Vandkantsdanmark', 'udkantsdanmark' eller 'nærværsdanmark'. Uanset konnotationen er modstillingen af et 'bydanmark' og et 'landdanmark' en del af kernen i problemet med en ubalanceret mediedækning, mener Hanne Tanvig.

- Uanset om man kalder barnet guld eller rådden, er det med til at fastholde, at der er en grundlæggende forskel mellem byerne og resten af landet, når vi konstant italesætter denne forskel. Man bør overveje, hvorfor der er en hang til at opstille disse modsætninger, siger hun.

Yderområder defineres stadig af afstanden til byerne, selvom digitaliseringen på mange måder er i færd med at udviske afstandenes betydninger, påpeger Hanne Tanvig. Forklaringen på mediernes konstante italesættelse af forskellene skal i stedet findes i klassisk magtteori, mener hun:

- For at have et stærkt center, har man brug for en periferi i en underordnet position. Dette udgangspunkt sidder på rygraden hos alle journalister såvel som politikere i de større byer. Det er en del af identiteten. Derfor leder man med lys og lygte efter problemer i yderområderne.

Farvel til 'den rådne banan'

Et af de udtryk, der har været flittigst brugt til at beskrive landdistrikterne i medierne, er øgenavnet 'den rådne banan'. Udtrykket dækker over yderområderne langs den jyske vestkyst fra Nordjylland til Vestjylland og Sønderjylland over til det sydfynske ø-hav med afslutning på Lolland-Falster.

Men bananen er langt fra så rådden, som den er blevet fremstillet. Tidligere på året lavede Boligsiden.dk en opgørelse over hussalget i området og udviklingen siden finanskrisen. Selvom flere af de respektive kommuner i det geografiske område ligger en lille smule under landsgennemsnittet, så ligger både Guldborgsund, Langeland og Ærø langt over det nationale gennemsnit, hvad angår hussalg.

Det er et klart eksempel på, at virkeligheden i de danske landdistrikter ofte ikke fremstilles så nuanceret, som man kunne ønske, mener Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

- Hvis flere landsdækkende medier lod deres journalister bo og arbejde i landdistrikterne frem for at beskrive dem på afstand, ville mediedækningen nok i højere grad afspejle virkeligheden, som den opleves rundt i landet og ude på landet, siger han og fortsætter:

- For ja, der er store udfordringer på landet, men der er også fremgang, nytænkning og problemløsning. Vores håb er, at de landsdækkende medier stopper med at skildre virkeligheden i sort eller hvid, men finder frem til alle nuancerne midt imellem. Så får vi et mediedanmark for hele Danmark.

FAKTA: Afsendere af det åbne brev til kulturministeren

Steffen Damsgaard, formand, Landdistrikternes Fællesråd

John Brædder, borgmester, Guldborgssund Kommune

Erik Nørreby, borgmester, Fanø Kommune

Morten Andersen, borgmester, Nordfyns Kommune

Johnny Søtrup, borgmester, Esbjerg Kommune

Lene Kjelgaard Jensen, borgmester, Thisted Kommune

Erik Buhl, borgmester, Varde Kommune

Knud Erik Hansen, borgmester, Faxe Kommune

Lars Erik Hornemann, borgmester, Svendborg Kommune

Christian Thygesen, borgmester, Faaborg-Midtfyn Kommune

Holger Schou Rasmussen, borgmester, Lolland Kommune

Thomas Adelskov, borgmester, Odsherred Kommune

Marcel Meijer, borgmester, Samsø Kommune

Tobias Birch Johansen, borgmester, Læsø Kommune

Henrik Frandsen, borgmester, Tønder Kommune

Knud Kristensen, borgmester, Vesthimmerlands Kommune

Søren Kjærsgaard, borgmester, Holbæk Kommune

Iver Enevoldsen, borgmester, Ringkøbing-Skjern Kommune

H.C. Østerby, borgmester, Holstebro Kommune

Kenneth Muhs, borgmester, Nyborg Kommune

Mads Jakobsen, borgmester, Struer Kommune

Arne Boelt, borgmester, Hjørring Kommune

H.P. Geil, borgmester, Haderslev Kommune

Leon Sebbelin, borgmester, Rebild Kommune

Mogens Gade, borgmester, Jammerbugt Kommune

Uffe Jensen, borgmester, Odder Kommune

Peder Christian Kirkegaard, borgmester, Skive Kommune

Bjarne Nielsen, borgmester, Langeland Kommune

Carsten Rasmussen, borgmester, Næstved Kommune

Hans Ejner Bertelsen, borgmester, Morsø Kommune

Søren Steen Andersen, borgmester, Assens Kommune

Martin Damm, borgmester, Kalundborg Kommune

Erik Lauritzen, borgmester, Sønderborg Kommune

Thomas Andresen, borgmester, Aabenraa Kommune

Erik Flyvholm, borgmester, Lemvig Kommune

Jens Ejner Christensen, borgmester, Vejle Kommune

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

logo med tekst
Nyheder

Royal Unibrew:

Stiger kraftigt

lottokupon
Nyheder

Det sker i aften:

729 millioner kroner i puljen

stor maskine
Nyheder

Giga-saks faldt

ned i Børsen-ruiner

reklame banner
Nyheder

Den var ulovlig

biler i regn
Nyheder

DMI: Frost og sol

brandtomt
Nyheder

Risiko for flere kollaps

voldsomme flammer
Krimi

Elcykel mistænkes

som årsag til brand

logo netflix
Nyheder

Vildt: 10 millioner

nye abonnenter

fire mennesker
Nyheder

16-årig sigtet for terror

flammer i bygning
Krimi

Etageejendom i flammer: Beboere evakueret

et væltet stillads ved bygning
Nyheder

Børsen: Store maskiner skal klippe stillads væk

cannabisplanter på en mark
Sundhed

Forskere: Vi aner ikke, om medicinsk cannabis virker mod kræft

en bil i fuld fart
Krimi

Næsten 3.000 biler beslaglagt på grund af vanvidskørsel

et brød
Nyheder

Kan ikke finde bageren
- må stoppe produktion

børsen og væltede mure
Nyheder

Ydermure er væltet i den udbrændte del af Børsen

en væg med stor reklame
Krimi

Reklamefirma
accepterer millionbøde

kvinde poserer
Kendte

Jannie Ree: Mødte

min afdøde far 

kvinde holder om lig
Nyheder

Her er verdens bedste

pressefoto

skolepatrulje i aktion
Nyheder

9000 helte skal hyldes

mand med hat poserer
Kendte

Slut med dans:

Silas Holst stopper

folk går på stranden i beskyttelsesdragter
Sundhed

Fugleinfluenza hos

mennesker:

Enorm bekymring 

politifolk går med kasser
Krimi

Stor aktion:

Seks anholdt 

røg fra brændende bygning
Nyheder

Børsen-brand kan

føre til straffesag

røg fra skorstene
Nyheder

Lukker og nedlægger

1200 job

fortidsdyr på strand
Helt vildt

11-årig pige gør

vildt fund på strand 

Nyheder

Knud Enggaard er død

plæneklipper
Livsstil

Vild søgning efter 
plæneklippere

mand kigger til siden
Kongelige

Efter kræftnyhed:

Prins William vender

tilbage til arbejdet

facade på bank
Nyheder

Tjente ti milliarder

brandfolk i aktion
Nyheder

Brandfolk bliver på

Børsen

Romario på banen
Sport

Gør comeback

som 58-årig: Vil

spille med sønnen

Røg over København
Nyheder

Regeringen vil se

på brandreglerne

Märtha Louise og Durek Verrett hånd i hånd
Kongelige

Prinsesse raser:

De lyver om min

forlovede

En politibil på gerningsstedet
Krimi

Politiet undersøger

mistænkeligt dødsfald

Enden af en ambulance
Krimi

Teenager dræbt - ramt

af bil på landevej

Parret på den røde løber
Kendte

Skuespillerpar

fødte hjemme

Nærbillede af Sussi
Kendte

Sussi skal

i retten

Nyheder

Børsen indefra:

Omfattende

ødelæggelser

Politibil med udrykning
Krimi

Kidnappet og truet

til at stryge gæld

for 30 millioner

Fredensborg Slot med gardere foran
Kongelige

Nu overtager

Mary og Frederik

Bagenden af en politibil.
Krimi

15-årig dreng taget med

to pistoler i København

Flasker med salmiakspiritus på en hylde
Krimi

Kvinde brugte

salmiakspiritus:

Ville dræbe far

Portræt af Lasse Rimmer.
Kendte

Lasse Rimmer taler ud

om enorm skattegæld

Christopher Læssø og hans kæreste.
Kendte

TV-vært er blevet

far igen

Nyheder

Brian Mikkelsen får overrakt uskadt top af dragespir

Prins Joachim med familien i gallatøj
Kongelige

Joachim og Marie:

Vi var ikke glade

Kvinder viser medalje frem
Sport

Forventer fem danske OL-guldmedaljer

Nyheder

Ørkenbyen Dubai drukner i regn

Vindmøller
Nyheder

Verdens største vindmølle til Thyborøn

Nyheder

Tidligere TV 2-profil stopper 

Smadret bil efter ulykke
Krimi

Dødsulykke:

Landevej spærret

TikTok app på mobiltelefon
Nyheder

Unge frygter at blive voldtaget den 24. april

Kvinde på talerstol
Sport

Republikaner opfordrer amerikanerne til at bevæbne sig før valg

billede af politibil
Krimi

Million-kup på parkeringsplads

et stykke sushi mellem to spisepinde
Nyheder

Sushi-restaurant konkurs

en mand møder pressen
Nyheder

Nye Borgerlige
fortsætter som parti

en nonne med foldede hænder
Helt vildt

Nonne efterlod død

veninde i kuffert

en bygning set fra vejen
Nyheder

Dansk bilfirma
er gået konkurs

et luftfoto
Nyheder

Udgravning til Femern-tunnel er færdig

en mand der går
Kendte

Jes Dorph:
- Jeg var bange

en politiafspærring
Krimi

Ung mand dræbt af gravemaskine

en alvorlig mand
Nyheder

Dansk Erhverv: Det skal der ske med Børsen

en bygning i brand
Nyheder

Børsen-brand:

- Vi er over 1 mia. kr.

Mand og kvinde
Kendte

Badehotellet: Holdt det

hemmeligt for mor og far

portræt mand
Kongelige

Nu reagerer kongen

flere mennesker på trappe
Nyheder

Børsen-brand: Margrethe nedtoner fødselsdag

lottokupon
Nyheder

I aften kan du vinde

621.000.000 kroner

røg og flammer
Nyheder

Christiansborg evakueres 

flammer og røg
Krimi

Lige nu:

Flammerne hærger Børsen 

røg og ild fra bygning
Krimi

Video: Flammerne raser

Tre personer i Folketinget
Debat

Michael Dyrby: Mette på vej ud, Alex på vej ind - men Lars bestemmer

Krimi

Tiltale: 54-årig strangulerede og stak Hanne With

stor bygning - Børsen
Nyheder

FAKTA: En af Københavns ældste bygninger

portræt mand
Nyheder

Jes Dorph:

Skal vidne i dag

mennesker på balkon
Nyheder

Fødselsdag

bag lukkede døre

Nyheder

Vil have 3,9 milliarder

Indgang til Retten i Svendborg
Krimi

Dømt for organiserede bedragerier mod ældre

Nyheder

Våbenansvarlig på Baldwin-film skal i fængsel

Missiler på nattehimmel
Nyheder

Aktieinvestorer tror ikke situationen i Mellemøsten  eskalerer