Advarsel: Smitsom virus florerer blandt småbørn
Særligt små børn er udsatte for RS-virus. Modelfoto: Iris
Mange børn bliver for tiden ramt af den såkaldte RS-virus, der er den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn.

Er du småbørnsforælder, så skal du passe ekstra godt på dit barn for tiden.

Den såkaldte RS-virus er nemlig i omløb, og mange børn bliver ramt.

Virussen er den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn og kan også udvikle sig til lungebetændelse. I slemme tilfælde kan det være livstruende for de mindste.

- Vi ser rigtigt mange, og vi får jo kun indlagt en brøkdel af dem. Det er især de helt små, vi får indlagt med det, og der ser vi rigtigt mange af dem, siger overlæge Josefine Gradmann fra Børn- og Ungeafdelingen på sygehuset i Viborg til DR P4 Midt & Vest.

Det helt enkle råd til at undgå virussen er: Vask Hænderne!

- Det vigtigste for at undgå det er ganske almindelig god håndhygiejne. Vi ser tit, at det er ældre søskende, der smitter deres yngre søskende, for det er noget, der florerer meget i børnehaven og skolerne. Det er enormt smitsomt, og det er noget vi regner med, at alle børn har mindst én gang før de fylder tre år. Så det er noget alle får, men man kan nå langt med god håndhygiejne, siger overlæge Josefine Gradmann til DR P4 Midt & Vest.

RS-virus
  • Rammer typisk børn under to år, og oftest er børnene under seks måneder.
  • Viser sig typisk i vintermånederne og tidligt forår og er meget smitsom.
  • Symptomerne starter med at næsen løber, og at barnet nyser. Så følger feber omkring 38,3-39,4 grader. Barnet udvikler hoste, og vejrtrækningen påvirkes og bliver meget hurtig. Symptomerne udvikler sig ofte i løbet af få timer. Den mest kritiske periode plejer at opstå cirka to til tre dage efter, at hosten er startet.
  • Smitter typisk fra person til person via luftvejssekret ved host og nys og via hænderne, hvis de er forurenet med RS-virus.

 

UDVID

Kilde: Netdoktor.dk