Har du ikke flået indmaden ud af dit halloween-græskar, er det fristende at kreere en smagfuld græskarsuppe af det.
Men det er ikke nødvendigvis det smarteste, advarer Fødevarestyrelsen op til torsdag, hvor halloween kulminerer landet over.
Du og dine medspisere risikerer nemlig en slem omgang maveonde, fortæller Pernille Madsen, souschef for Fødevarestyrelsens enhed for Kemi- og Fødevarekvalitet, til Ritzau.
- Du skal smage på et lillebitte stykke af græskarret for at finde ud af, om smagen er mild eller bitter. Hvis smagen er bitter, skal du ikke spise det, for så indeholder græskarret giftige bitterstoffer, som man kan blive syg af, siger fødevareeksperten.
Helt præcist er der tale om bitterstofferne cucurbitaciner, som kan findes naturligt i græskar og dens slægtninge squash, agurk og vandmelon.
Blot en mundfuld af en grøntsag med cucurbitaciner er nok til at forårsage diarré og opkast, få timer efter du har spist det – uanset om det er spist tilberedt eller råt.
Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen i det hele taget, at du altid sikrer dig, at for eksempel squashen ikke er bitter, før du laver mad med den.
- Avlere er opmærksomme på at dyrke sorter, der ikke har det gen, der gør, at frugterne indeholder bitterstoffer, men i nogle sjældne tilfælde indeholder de dem alligevel, fortæller Pernille Madsen.
Er dit græskar bittert eller metalagtigt i smagen, rådes du derfor til at smide det ud.
Bitterstofferne kan også være i spil i de små dekorative pyntegræskar, der fås i flere forskellige farver.
- Har du købt et pyntegræskar, skal du være særligt opmærksom på, hvad der står anvist på græskarret, at det kan bruges til, da det kan være uegnet til at spise, lyder advarslen fra Pernille Madsen.
Kan du læse dig frem til, at pyntegræskarret gerne må smides i gryden eller i ovnen, er det igen vigtigt, at du laver en lille smagstest for at sikre dig, at det ikke smager bittert.