Advarer mod nye pensionsregler: Det kan blive dyrt for dig
Administrerende direktør i Sampension, Hasse Jørgensen, advarer om at nye pensionsregler vil stille øgede krav til omkostning og administration, og det kan ramme kundernes pengepung. Foto: Presse Sampension
Regeringen varsler nye pensionsregler, men ifølge eksperter kan det være med til at gøre pensionsreglerne endnu sværere at finde rundt i.

I ly af finanslovsforhandlingerne stemte Folketinget tirsdag første del af af en ny førtidspensionsreform igennem. De nye regler træder allerede i kraft efter nytår. 

Men hos pensionsselskaberne advarer man mod, at de nye pensionsregler er så komplekse, at det vil ramme kunderne på pengepungen. Det skriver Berlingske Business.

De nye regler vil blandt andet betyde, at beløbet, man frem til fem år før folkepensionen kan sætte ind på sin pensionsopsaring, sættes ned til 5.100 kroner. I de sidste fem år sættes beløbet så op til 46.000 kroner stigende til 53.000 kroner i 2023.

Ifølge forbrugerøkonom i PFA Carsten Holdum vil de nye regler stille øgede krav til rådgivning - en omkostning kunderne vil kunne mærke på pengepungen. For når reglerne ændres og gøres mere komplekse, bliver det sværere for almindelige mennesker at forstå, hvilke muligheder der er.

- Vi har opfordret til, at man får forenklet pensionssystemet. Men den her pensionsreform gør reglerne endnu mere indviklede. Vi har brug for det stik modsatte. Det er med til at fordyre pensioner, at man har brug for så meget eksperthjælp for at navigere i systemet. Det er frustrerende for både os og kunderne, for mange vil gerne selv, men opgiver undervejs, siger Carsten Holdum.

I pensionsselskabet Sampension er administrerende direktør Hasse Jørgensen glad for dele af reformen. Men han peger også på, at reformen vil gøre dele af pensionsreglerne endnu mere komplekse.

- De regler, der er vedtaget om en ny aldersopsparing, er udmærkede i forhold til at mindske modregningsproblematikken. Intentionen er god og virkningen er også i et vist omfang til stede. Men som det ofte er tilfældet, øger det kompleksiteten ganske enormt - og er dermed også med til at hæve omkostningsniveauet i forhold til at administrere og rådgive om pension, siger Hasse Jørgensen til Berlingske Business.

Hasse Jørgensen mener også, at det giver endnu flere udfordringer, at det kun er noget af pensionsreformen, der er vedtaget inden nytår. Reformen er delt op i to og anden del ventes først behandlet i foråret. Her vil regeringen blandt andet kigge på fradragsmuligheder på almindelige pensionsopsparinger.

De nye pensionsregler betyder også, at aldersopsparingen fremover også kan udbetales løbende eller i rater. Og som noget nyt vil skatten på indbetaling til aldersopsparingen blive betalt via pensionsbidraget.