Ålen om 2015: "Typisk dansken, når vi er værst"
- Jeg synes, det går fremad på mange måder, siger Peter Aalbæk Jensen om 2015 Foto: Scanpix arkiv
Der er meget at glæde sig over i Danmark og verden i dag. Det mener medstifter af Zentropa, Peter Aalbæk Jensen, som dog ærgrer sig over danskernes nej til at ophæve retsforbeholdet.

På trods af negative avisoverskrifter om nød og ulykke er der er rigtig meget at glæde sig over i Danmark og verden i dag. Det er hovedbudskabet fra filmproducent og medstifter af produktionsselskabet Zentropa, Peter Aalbæk Jensen, som dog ærgrer sig over årets danske EU-nej.

- Jeg synes, det går fremad på mange måder. Jeg glæder mig for eksempel over, at det ser ud som om – langsomt, men støt - at økonommin får fodfæste, siger han til Avisen.dk.

Filmbossen har især noteret sig, at iværksætteriet har taget fart blandt især unge mennesker.

- Det er blevet en lille smule trendy at starte egen virksomhed. Det tolker jeg som en vilje til at ville noget andet end en karriere, som offentlig ansat. Al respekt for offentligt ansatte, men det er jo dejligt, at der er nogle der tør bide skeer med egen virksomhed, siger han.

Tendensen kan til dels ses som en konsekvens af de forgangne års økonomiske krise, vurderer han.

- Krisen har måske lært os alle sammen, at man ikke er sikker som lønansat. Så måske skulle man springe ud i at være selvstændig med de glæder og selvfølgelig bekymringer, som det nu kan have, siger han.

Lokal kvalitet

En anden positiv tendens, som hænger sammen med den stigende iværksætterlyst, er fremkomsten af flere og flere lokale produkter, siger Peter Aalbæk Jensen.

- Jeg synes der er en trang til at interessere sig for gode og nære fødevarer. Tager du supermarkederne i det ganske land, så vil du finde flere og flere lokale produkter. Der er en større bevidsthed om ressourcer og kvalitet, siger han.

Når dansken er værst

Den lokale - eller nationale - tankegang fik imidlertid et negativt udfald, da danskerne i 3. december stemte nej til at ophæve retsforbeholdet, mener Peter Aalbæk Jensen.

- Danskerne bør forholde sig seriøst til EU. Afstemningen i år var latterlig, set i mine øjne. Vi er med i en klub, vi ikke ønsker at være med i. Det er typisk dansken, når vi er værst. Men enten melder vi os ud, eller også melder vi os ind. Alt det her midt imellem er noget pladderballe, siger han.

Det halvhjertede engagement irriterer filmbossen, forklarer han.

- Det blev sådan lidt Rasmus Modsat–smart at være imod. Sådan en lidt Klods Hans-agtig idylisering af, at vi bare står der med en fuck-finger. Altså dybest set drejer det sig om at få noget indflydelse på noget samarbejde, vi er tvunget til at læne os op ad. Nu kommer vi bare til at stå ved siden af og skulle rette os efter, hvad andre mener. Jeg forstår ikke det halvhjertede. Så lad os tage det store opgør. Skal vi være med i EU eller skal vi ikke? siger han.

Peter Aalbæk Jensen stemte selv "ja" og mener, at EU er et nødvendigt forum til at klare de store transnationale udfordringer på for eksempel miljø- og klimaområdet og - ikke mindst - i forhold til flygtningekrisen.

Flygtninge splitter os

Selvom filmbossen mener, at Danmark bør tage ansvar og tage sin del af flygtningene, forstår han godt, at det er et spørgsmål, der splitter danskerne.

Husker du, manden der spyttede efter flygtningene på motorvejen fra en bro eller de mange danskere, som hjalp flygtninge videre med tøj og mad til den svenske grænse?

- Jamen selvfølgelig husker jeg begge dele – og alle danskere har begge dele i sig. Altså det er jo derfor, det er et så ufatteligt kompliceret spørgsmål. At man både lader haglgeværet med patroner for at sikre sin matrikel mod flygtninge samtidig med, at man sms’er et bidrag, så de kan få noget mad eller tøj. Alle har en større eller mindre grad af ambivalens, siger han.

Grundlæggende oplever Peter Aalbæk Jensen dog mere næstekærlighed og varme blandt danskerne end kulde og kynisme.

Mere varme end kynisme

- Absolut - det handler bare om, at stikke snuden ind de rigtige steder, siger han og fortsætter:

- Det rører jo en dybt, når man ser mængden af det frivillige arbejde, der bliver leveret i foreksempel idrætsforeninger. Det er en ekstrem indsats, der leveres af dansken, siger filmbossen, som selv mærkede varmen fra frivillige, da han mistede en af sine kære veninder.

- Der arbejdede 60 mennesker gratis på et hospice. Så kan man jo ikke lade være med at knibe en tåre over de frivillige, der sørger for en god tid for den døende og de pårørende. Tænk, at dansken er så offervillig, siger han.

Flere får rindende vand

Peter Aalbæk Jensen løfter flere gange i samtalen blikket fra den danske andedam og tager de globale briller på.

Filmbossen hæfter sig ved, at verdenssamfundet er nået rigtig langt i forhold til at løse nogle af klodens største udfordringer. Det på trods af, at terrorangreb har rystet den vestlige verden i årets løb.

- Verden er udfordret - det har den altid været. Terrorangrebene i Paris var skrækkelige, men altså set overordnet har verden jo aldrig været et mere sikkert sted. Samtidig har vi aldrig kunnet kurere så mange sygdomme, som vi kan i dag, og flere og flere mennesker får mad og rindende vand. I afrika buldrer økonomien af sted flere steder, og lur mig om det ikke bliver i min til, vi kan opleve et afrika, der er selvforsynende, siger Peter Aalbæk Jensen og konkluderer:

- Der er mest positivt at hæfte sig ved på trods af overskrifterne i aviserne.