Administration 

Tolkene troede, de var helte

Heron er den ene af de to tolke, som Nyhedsavisen har talt med. Efter billedet blev taget, smed Heron det tøj, han har på, ud, så indvandrere i Danmark ikke genkender ham på tøjet. (Foto: Foto: Teitur Jónasson/Avisen.dk)

For er år siden fik irakiske tolke asyl i Danmark. Nu er en del af dem taget tilbage til Irak igen. Men hvorfor forlod de verdens lykkeligste land for at vende tilbage til den mest krigshærgede nation i verden?

Selvom Heron bor i et lille hus på en villavej i Nordsjælland i verdens lykkeligste land, så er hans verden sort i sort.

Der er intet spagt lys for enden af nogen som helst tunnel. Der er kun en telefon, der ikke ringer, et hjem uden liv, et ben fyldt med granatsplinter og en dyb indre skuffelse over oplevelsen af svigt efter svigt efter svigt.

Der er også mareridtene og frygten inden indkøbsturene til Brugsen.

Verdens lykkeligste land

Heron er rasende. Så rasende, at gråden er tæt på at forråde hans stemme, når han taler. Han er rasende over at sidde i det lille umøblerede hus i Nordssjælland. Rasende over behandlingen fra det danske forsvar og myndighederne.

Udenfor skinner solen, og de lyshårede børn i børnehaven længere nede af vejen ligner nogle, der vokser op i verdens lykkeligste land.

Fra lykken til krigen

Heron er en af de tolke, der for et år siden fik hastebehandlet deres sag om asyl i Danmark, så de kunne komme ud af Irak så hurtigt som muligt og ind i det danske samfund. Nogle af dem er her stadig, men for kort tid siden valgte en del af dem at flyve tilbage til Irak igen.

I stedet for at blive i velfærdsstaten Danmark med den store lykke, valgte tolkene at tage tilbage til verdens mest krigshærgede land.

Hvorfor?

Store forventninger

Måske fordi de ikke kunne få job. Måske fordi de havde alt for store forhåbninger til tilværelsen i Danmark. Måske fordi de føler, at den overhængende livsfare er lige så nærværende i Danmark som i Irak. Måske fordi de synes, de er blevet fundamentalt svigtet af det land, de hjalp.

Når man spørger en lykkeforsker, hvorfor Danmark er verdens lykkeligste land, så svarer han, at det er fordi, vi har så stor tillid til hinanden. Vi er ærlige og redelige og stoler på hinanden, og andre mennesker lever ofte op til det, vi forventer.

Lederen af Røde Kors' asylafdeling Jørgen Chemnitz kan godt huske, da gruppen af tolke kom til Danmark for et år siden.

»De irakiske tolke havde meget store forventninger til deres liv i Danmark. De var relativt veluddannede og var sikre på, at de ville blive modtaget som helte og få job og bruge deres evner. Jeg brugte meget tid på at advare dem mod at være alt for forventningsfulde.«

Det lykkedes ikke.

Fjendtlige flygtninge

I stedet var tolkene sikre på, at de ville blive modtaget med åbne arme.

Men mens danskerne i bedste fald behandlede dem med høflighed – og i almindelighed var bedøvende ligeglade med deres krigsindsats, så var flygtninge- og indvandrermiljøet det eneste, der for alvor tog notits af tolkenes handlinger.

For irakere og fundamentalistiske muslimer var tolkene lands- og religionsforrædere, der havde hjulpet besættelsesstyrkerne i kampen mod frihedshelten Saddam Hussein. Det opdagede tolkene fra det øjeblik, de forlod asylcentret.

Der ventede med andre ord ikke et job og en særstatus. I stedet ventede angsten fra Irak.

Truslen fra tøjet

Når man taler med Heron og Muhammed, der var tolke for danske soldater, og som begge stadig er i landet, så er angsten tydelig.

De er vidt forskellige. Mens Heron er plaget af krigstraumer, så kæmper Muhammed for en plads i Danmark.

Alligevel er de lige bange for det danske flygtninge-miljøs fundamentalistiske muslimer. Flere gange sikrer de sig, at deres navne og ansigter ikke når længere end til journalisten og fotografen. De spørger, om der er arabere ansat på avisen, og de vil ikke bare være anonyme på billederne. De smider også det tøj ud, som de har på, så de ikke kan blive genkendt på deres bukser og t-shirts.

Frygten er ikke kun indbildning. Røde Kors gjorde sig mange overvejelser om, hvordan flygtningemiljøet ville reagere på tolkene, og placerede dem i særligt sikrede asylcentre, inden de blev lukket ud i samfundet.

Uaccepteret smerte

Frygten ville måske være til at udholde, hvis tolkene havde en følelse af, at nogen holdt øje med dem. Hvis der engang i mellem kom en forbi og hørte, hvordan det går. Men ingen kommer forbi. Ingen myndigheder, almindelige mennesker eller soldater.

Heller ikke selvom både Muhammed og Heron mener, at de gentagne gange har reddet danske soldaters liv i Irak. Og heller ikke selvom den indsats har haft livsafgørende følger i Herons tilfælde.

Vejsidebomben

Han blev såret under en mission med danske styrker. Han var ikke blevet advaret om, at den pansrede mandskabsvogn, han befandt sig i, kørte direkte i åben kamp. Derfor sad han i bunden af vognen, da den kørte over en vejsidebombe og blev sprængt i luften. Soldaterne blev straks reddet ud af den brændende vogn af deres kammerater. Ifølge Heron lod de ham blive tilbage, selv om han var forbrændt over hele kroppen, og hans venstre ben var gennemhullet af granatsplinter.

Hærens Operative Kommando siger derimod, at der var intense kampe i situationen, og soldaterne derfor reddede dem ud af vognen, de vurderede i akut livsfare. Hæren understreger, at soldaterne tog sig af Heron, så snart han var i sikkerhed.

Lykkepiller uden varme

Det er et år siden. De danske soldater blev hasteoverført til Rigshospitalet, mens Heron blev indlagt på et britisk felthospital, der lå midt i krigszonen og ofte blev udsat for raketangreb. Der er stadig 20 jernstumper dybt i musklen i hans venstre ben. Det har gjort Heron rasende. Ikke fordi, han endnu ikke har accepteret, at splinterne aldrig kommer ud af benet, men fordi soldaterne lod ham ligge i vognen og aldrig siden har givet ham en undskyldning. Eller måske bare en forklaring.

Han er vred over, at de danske myndigheder tilbyder ham psykologsamtaler og lykkepiller i stedet for at ordne hans ben og spørge, hvordan han har det.

Men han tør ikke tage tilbage. Han er bange for, at militserne har spioner på hospitalerne.

Miljøets resignation

Mens Herons situation virker håbløs, så er Muhammed fuld af håb. På kun et år har han lært sig selv at forstå dansk, og selvom ingen har tilbudt ham det job som kemiingeniør, han leder efter, så har han ikke mistet modet. Heller ikke selvom alle indvandrere og flygtninge, han støder ind i i Danmark, bliver ved at fortælle ham, at danskere ikke kan lide muslimer, og det højeste, han kan stile efter, er en førtidspension. Tværtimod bliver han vred, når de siger det.

Han er sikker på, at flygtninge og indvandrere her i landet har ødelagt det for sig selv. Han bliver for eksempel voldsomt irriteret på det muslimske miljø, når danske arbejdsgivere bruger den første del af jobsamtalen på at fortælle ham, at han ikke skal forvente særbehandling for sin religion.

»Jeg søger ikke optagelse i en moske, men et job. Jeg har arbejdet for amerikanske og engelske virksomheder i Irak og London, og jeg kender den vestlige arbejdskultur. Jeg kunne aldrig finde på at tage min religiøse overbevisning med på arbejde. Det har jeg alt for travlt til,« siger han.

Indvandrerne og flygtningene i landet har givet ham en mission. Han vil have et job.

»Jeg vil bevise over for alle flygtninge i landet og tolkene, der er taget tilbage, at danskerne ikke er onde, og ikke har noget imod os. Jeg vil bevise, at danskere belønner dem, der kan deres arbejde, og som knokler,« siger han.

Denne artikel bygger på samtaler med de irakiske tolke, Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp, Udlændinge Service, læger, Ingeniørforeningen og Hærens Operative Kommando. Heron og Muhammed er opdigtede navne, deres identitet er redaktionen bekendt.

faktaboks

Tolkene

For et år siden ankom en gruppe tolke til Danmark. De havde hjulpet danske soldater i krigen i Irak.

I Irak blev de betraget som forrædere, der samarbejdede med besættelsesmagten.

Selv betragtede de sig som helte, der hjalp med at sikre Iraks fremtid.

billede af politibil
Krimi

Million-kup på parkeringsplads

et stykke sushi mellem to spisepinde
Nyheder

Sushi-restaurant konkurs

en mand møder pressen
Nyheder

Nye Borgerlige
fortsætter som parti

en nonne med foldede hænder
Helt vildt

Nonne efterlod død

veninde i kuffert

en bygning set fra vejen
Nyheder

Dansk bilfirma
er gået konkurs

et luftfoto
Nyheder

Udgravning til Femern-tunnel er færdig

en mand der går
Kendte

Jes Dorph:
- Jeg var bange

en politiafspærring
Krimi

Ung mand dræbt af gravemaskine

en alvorlig mand
Nyheder

Dansk Erhverv: Det skal der ske med Børsen

en bygning i brand
Nyheder

Børsen-brand:

- Vi er over 1 mia. kr.

Mand og kvinde
Kendte

Badehotellet: Holdt det

hemmeligt for mor og far

portræt mand
Kongelige

Nu reagerer kongen

flere mennesker på trappe
Nyheder

Børsen-brand: Margrethe nedtoner fødselsdag

lottokupon
Nyheder

I aften kan du vinde

621.000.000 kroner

røg og flammer
Nyheder

Christiansborg evakueres 

flammer og røg
Krimi

Lige nu:

Flammerne hærger Børsen 

røg og ild fra bygning
Krimi

Video: Flammerne raser

Tre personer i Folketinget
Debat

Michael Dyrby: Mette på vej ud, Alex på vej ind - men Lars bestemmer

Krimi

Tiltale: 54-årig strangulerede og stak Hanne With

stor bygning - Børsen
Nyheder

FAKTA: En af Københavns ældste bygninger

portræt mand
Nyheder

Jes Dorph:

Skal vidne i dag

mennesker på balkon
Nyheder

Fødselsdag

bag lukkede døre

Nyheder

Vil have 3,9 milliarder

Indgang til Retten i Svendborg
Krimi

Dømt for organiserede bedragerier mod ældre

Nyheder

Våbenansvarlig på Baldwin-film skal i fængsel

Missiler på nattehimmel
Nyheder

Aktieinvestorer tror ikke situationen i Mellemøsten  eskalerer

Nina Agdal og Logan Paul
Kendte

Dansk supermodel er gravid

Smadrede biler og motorcykel
Nyheder

Alvorlig ulykke lukker hovedvej

Danser omfavnes
Kendte

Dansk stjerne indstiller karrieren

Nyheder

Der er to kandidater til formandsposten i Nye Borgerlige

Prinsesse Benedikte portræt
Kongelige

Benedikte fylder 80:

Sådan skal hun fejres

angreb på præst i kirke
Nyheder

Nyt knivangreb i Sydney:

Fire personer stukket ned

i kirke

Retten i Glostrup
Krimi

Tændstikker på sidevej

ledte til mistænkt

danmark set fra rummet
Helt vildt

Begejstret NASA-forsker: 
Fantastiske billeder af 
Danmark

kvinde smiler
Nyheder

Milliardær-datter dræbt 

personer går ned ad trappe
Nyheder

Skarp kritik for

kræftventetider

sammensat billede af to forskellige personer
Krimi

Efterlyser gerningsmænd

til grov hadforbrydelse

monaco
Kendte

Mangler plads: Holger

Rune på husjagt 

retsbygning set udefra
Krimi

Mand sigtet for voldtægt af toårig 

humas
Krimi

Kørte stjålet Fiat 500

ind i Apple-butik 

kro med dannebrog
Mad og drikke

Historisk kro solgt

til genboen 

cyklist i regnvejr
Nyheder

Forårsvarmen holder

sig væk

kager
Kongelige

Dronningens fødselsdag

går i kage 

tv2 logo på bygning
Nyheder

TV 2 News kører igen

politi foran retsbygning
Krimi

Danmark vil kradse penge ind i London 

blomster ved indkøbscenter
Nyheder

Politi: Gerningsmand

gik efter kvinder

Kong Frederik sidder i en stol.
Kongelige

Brænder Frederik af

Folk i vandet på en strand
Nyheder

Her skal du

IKKE bade

På banen
Sport

Antonsen

vinder EM

Siden af en politibil
Krimi

Knallertkører dræbt i

sammenstød med bil

Hr. Weyse og fru Helene på stranden
Film og TV

Afsløring: Her er

Badehotellets afløser

Siamesiske tvillinger vokses sammet i hovedet.
Helt vildt

Verdens ældste

siamesiske tvillinger

er døde

Nyheder

Vil jagte terrorister

og spioner med

kunstig intelligens

Anders og Lene Beier sammen på den røde løber.
Kendte

Lene Beier

køber nyt hus

Politibil set fra siden.
Krimi

Eftersøgt mand fundet

tilfældigt af politiet

Mand og kvinde
Kendte

Christian Kjærs arvekaos:

Nu taler Susan Astani ud 

Mand og kvinde
Nyheder

Vil giftes i Danmark

portræt mand
Kendte

Troels Trier: Sidste

farvel til Rebecca

fodboldpublikum
Nyheder

Efter blodprop:

Stjerne kan tale igen

mand med nøgen overkrop
Nyheder

Københavnere dropper

strip før brylluppet

Nyheder

Danske virksomheder 

vil gerne undgå Kina

gren i sollys
Nyheder

DMI:

Søndag med sol og kulde

portræt mand
Nyheder

Lars Løkke:

Fordømmer angrebet 

bombeglimt i mørke
Nyheder

Iran har angrebet Israel

mænd omkrong bord
Nyheder

OVERBLIK: Internationale reaktioner på Irans angreb

en ung viser et lille smil
Kongelige

Millioner øremærkes

til kronprins Christian

en kvinde kigger ind i kameraet
Kendte

Annette Heick

scorer stor rolle

Nyheder

Muligt angreb:

Israel lukker skoler

Pengesedler og mønter
Nyheder

Fik du penge tilbage?
Men huskede du dette?

en konge
Kongelige

Kong Charles i chok: 
- Det er meningsløst

en tennisspiller i aktion
Sport

Clara Tauson: 
- Det er faktisk ret vildt

en familie stillet op til fotografering
Kendte

Christian Kjær-udtalelse om arv får ikke 
TV 2 til at reagere

Nyheder

Advarer danskere: Risiko for angreb tre steder

mand poserer
Kendte

Erik Brandts datter:

Han ville dø  

mand taler
Nyheder

Afviser

statsminister-snak

billede af politibil
Krimi

31-årig fængslet for i fuld tilstand at have påkørt 16-årig

politibiler ved hus
Krimi

En person fundet død

- to hunde skudt 

mand vinker fra scene
Nyheder

Vanopslagh: Lad dog være 

BRUGTE BILER TIL SALG
Helt vildt

Vandt en million og

købte brugt bil:

Man er vel nordjyde