Administration 

Politikernes ord styrer dine tanker

Newspeak · Hedder Statens Uddannelsesstøtte SU eller cafépenge i dit ordforråd? Det kommer an på, om politikerne har manipuleret med dig. De opfinder hele tiden nye ord, som de vil have dig til at bruge. De dygtigste kan gøre det, uden at du opdager det

Politikerne vil ikke bare have din stemme. De vil også styre, hvad du tænker. En af de mest effektive måder at gøre det på er igennem sproget, og derfor foregår der en konstant kamp mellem politikerne for at udbrede netop deres version. 
»Det virker. Man pådutter folk den holdning, man ønsker, igennem sproget,« siger professor i retorik Christian Kock fra Københavns Universitet. 

Christian Kock henviser til debatten om, hvorvidt hjemmeboende studerende skal modtage SU. Her lykkedes det regeringen at udbrede brugen af café-penge.
»Du lyder jo dum, hvis du siger: Jeg går ind for cafe-penge til de unge. Jeg tror, at det var medvirkende i en eller anden grad til, at det senere lykkedes regeringen at skære i SUen til hjemmeboende,« siger retorikprofessoren.

Kampen om sproget bølger frem og tilbage, men vinderen er ikke den, der får vedtaget flest love i Folketinget. Vinderen er den, der får vedtaget flest nye ord, helst uden at danskerne lægger mærke til det. Så vil de politiske ændringer nemlig komme helt af sig selv.

Fremtiden afgøres af ord

Statsminister Anders Fogh Rasmussen forklarede i et interview med Weekendavisen i januar 2003, at den vigtigste kamp om danskernes holdning skal udkæmpes på ord, ikke love.
»Det er udfaldet af kulturkampen, der afgør Danmarks fremtid. Ikke den økonomiske politik. Ikke teknokratiske ændringer af lovgivningssystemer. Det afgørende er, hvem der får held til at sætte dagsordenen i værdidebatten,« sagde han.

Ifølge Christian Kock løber denne kamp som en rød tråd igennem regeringens kommunikation.
»Statsministeren tænker strategisk og meget langt. Han vil ændre folks tænkemåde, og det gør han blandt andet ved at ændre sproget,« siger Christian Kock.

Metoden hedder newspeak og kommer fra George Orwells fremtidsroman 1984 fra 1949. Handlingen udspiller sig i et kynisk overvågningssamfund, hvor myndighederne manipulerer med folkets tanker ved at ændre ordenes betydning. Således er krig, ifølge myndighederne, faktisk er krig en god ting:
»Selve ordet krig er derfor blevet misledende. Det ville nok være mere præcist at sige, at fordi krig er blevet konstant, er det holdt op med at eksistere ... Krig er Fred,« lyder det fra myndighederne i bogen 1984.

Fattig eller lavindkomst

I øjeblikket foregår en kamp om, hvad man bør kalde de danskere, der har færrest penge mellem hænderne. Anders Fogh Rasmussen afviser at indføre en officiel fattigdomsgrænse i Danmark. Med en grænse vil hans politiske modstandere altid kunne anklage ham for ikke at gøre nok for denne del af befolkningen.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd ønsker derimod en officiel fattigdomsgrænse, og rådet udgav for nylig en rapport, der konkluderede, at 50.000 danskere var blevet fattige under Fogh.
»’Fattig’ signalerer, at det er et problem, der skal gøres noget ved. Det er klart, at der ligger en værdi i det ord, nemlig at der er folk, som har svært ved at leve en ordentlig tilværelse,« siger Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Han protesterer mod den borgerlige definition lavindkomstgruppen.
»Lavindkomstgruppe fortæller jo ikke noget. Det er mere en konstatering eller en beskrivelse af den gruppe. Det er bare nå, ja.«

Ifølge den liberale tænketank CEPOS er det vigtigt at erobre sproget for at opnå forandring. CEPOS blev oprettet i 2005 med det formål at påvirke den offentlige debat og dermed dreje Danmark i en mere liberal retning. Ifølge direktøren lægges der vægt på et sagligt ordvalg for at opnå troværdighed. Direktør Martin Ågerup bruger selv betegnelsen lavindkomstgrupper i stedet for fattige.

»Fattige er simpelthen et forkert ord at bruge, og så er det følelsesladet. Man er ikke nødvendigvis fattig, fordi man i et enkelt år tilhører lavindkomstgruppen,« siger Martin Ågerup.

Sult eller starthjælp?

Den bedste form for newspeak er den, ingen opdager. Det er starthjælp et eksempel på, ifølge retorik-professor Christian Kock.
Starthjælpen er regeringens ydelse til flygtninge, der har fået asyl og begynder et nyt liv i Danmark. Den er 35 procent lavere end kontanthjælpen for en enlig og kunne sagtens kaldes nedsat kontanthjælp , men oppositionen har ikke fundet på et bedre ord.

»Oppositionen prøvede i starten at tale om sultecirkulæret, men nu bruger selv modstanderne ordet uden at tænke over det. Rent sprogligt har de accepteret regeringens opfattelse af, at folk skal have et kærligt skub. Start og hjælp forbinder man med positive ting. Det er plusord, men man kunne lige så godt kalde det nedsat kontanthjælp eller flygtningeydelse,« siger Christian Kock.

Krig eller kampagne?

Martin Lindblom er på vagt, når regeringen skriver nye ord ind i danskernes mentale ordbog. Han arbejder på redaktionen hos Modkraft.dk, en nyhedsportal, der politisk ligger på venstrefløjen, og for eksempel bider han mærke i, at Udlændingestyrelsen, der afgør blandt andet asylansøgninger, arbejdstilladelser og familiesammenføringer, har skiftet navn til Udlændingeservice.
»Udlændingeservice er virkelig et hovedet på sømmet-eksempel på newspeak. Det er en service, der primært går ud på at udvise folk.«

Hvad burde det hedde?
»Udvisningsservice. Nej, det ved jeg ikke,« siger han og giver endnu et eksempel på regeringens newspeak. 

»Krigen i Irak blev kaldt en kampagne, eller en intervention, meget længe. Det slører. Det betyder, at krig ikke opfattes så alvorligt. På den måde har sproget en utroligt stor magt. Det er det samme, når medierne sparer på de blodige billeder fra Irak,« siger Martin Lindblom.

Han fortæller, at Modkraft.dk har en løbende intern diskussion om ordvalget på hjemmesiden.
»Vi vil ikke bruge regeringens sprog og kalde krigen i Irak for en kampagne, men på den anden side redigerer vi det ud, hvis nogen kalder det en nazistisk terrorkrig for eksempel. Det værste er, hvis man bliver skinger. Generelt prøver vi at spare lidt på 70 er-retorikken,« siger han.

På den anden side af det politiske spektrum arbejder David Karsbøl bevidst med sit ordvalg. Han er redaktør på det liberale debatforum Liberator.dk og kommentator ved Berlingske Tidende.
»Jeg abonnerer på George Orwells teori i 1984. Hvis man formår at styre folks sprog, så formår man at styre den måde, folk tænker på. Det er derfor, venstrefløjen er så forhippet på, at der er ord, vi skal undgå. Jeg kalder bevidst en spade for en spade. Jeg kalder konsekvent offentligt ansatte for bureaukrater, og jeg mener, at det er legitimt at kalde visse mennesker for voldsmænd og nassere.«

Er det bistandsmodtagere?
»Ja, for eksempel,« siger David Karsbøl. 

Sådan fortsætter debattørerne med at sætte deres fingeraftryk på Danmark igennem deres ordvalg. Det er en kamp om tanker. Den, der styrer sproget, styrer folket.

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse

Siden af en politibil
Krimi

16-årig dreng anholdt

efter bombetrussel

En lilla skattekiste
Nyheder

Ægte dansk skattejagt:

Gemmer kiste med

500.000 kroner 

Fra folketinget
Nyheder

Løsgænger

stifter nyt parti

En kuglepen på en lottokupon
Helt vildt

Bliver aldrig

vildere

Hylder i et supermarked.
Nyheder

Dårligt nyt for

forbrugerne

Ulrik Sjølin
Krimi

Betjent brød regel -

tiltalt blev frifundet

Lars Ulrich bag trommerne medtungen ud af munden
Kendte

Koster 48 millioner

En travl hospitalsgang
Nyheder

Frygter for

patientsikkerheden

Nyheder

Gløder blusser

op på Børsen

En helikopter i luften
Nyheder

Helikoptere støder sammen

i luften: 10 personer døde

Kronprins Christian i profil i jakkesæt.
Nyheder

Sneg sig ind til

Christians fødselsdag

Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs

en ældre mand
Kongelige

Kong Harald i arbejdstøjet efter sygemelding

Pr på den røde løber
Kendte

DR-vært gravid

et valgsted
Nyheder

Populær feriedestination tager ved valg et skridt mod Kina

en bil salter en vej
Nyheder

Koldt forårsvejr
giver glatte veje

politifolk fører mistænkte væk
Krimi

Mand fundet død:

Fem personer anholdt

en politiuniform
Krimi

18-årig kvinde er fundet

Fodboldspiller jubler
Sport

Højlund og Eriksen sender United i finalen

afspærringsbånd
Krimi

18-årig kvinde
er fortsat savnet

Lottokupon krydses af
Helt vildt

Fejrede milliongevinst med hotdogs på tilbud

politimand bag afspærring
Krimi

24-årig anholdt efter knivstikkeri

Kvinde på tennisbane
Sport

Tauson undgår æg - men taber finale

Kvinde på tennisbane
Sport

Tauson undgår æg - men taber finale

Kø for at komme ind i bygning
Nyheder

Tag testen:

Kan du blive journalist?

Tre personer fotograferet ved pressevæg
Kendte

X Factor-dommer hemmeligt gift

Nyheder

Mona Juul er blevet formand efter Pape

Nyheder

Mona Juul er blevet formand efter Pape

en politiker
Kendte

Politiker overfaldet under bytur i Roskilde

en pakke Kleenex
Livsstil

Den fylder 100 år

Redningsfolk ved sammenstyrtede bygninger
Krimi

Stor ulykke spærrer motorvej på Fyn

et skilt med et navn
Helt vildt

Lottovinder efterlignede sin dobbeltgænger og vandt millioner

en mand med briller til et pressemøde
Nyheder

Rusland: USA's hjælpepakke vil føre til flere døde ukrainere

en masse politibiler i USA
Krimi

Spritbilist dræber to børn

en masse politibiler i USA
Krimi

Spritbilist dræber to børn

en helikopter på et hangarskib
Krimi

Syv japanere er savnet efter ulykke 

taget af capoitol i washington
Nyheder

Hjælpepakke er klar til Ukraine