En dejlig skrigrød sodavand kan virke meget appetitvækkende for et lille barn. Men faktisk er den fyldt med farvestoffer, der kan gøre barnet hyperaktivt, skriver BBC.
De engelske forskere har netop offentliggjort deres fund i det engelske lægetidsskrift The Lancet. De har vist, at børn blev markant mere urolige og havde sværere ved at koncentrere sig, når de fik kost med specifikke farvestoffer og konserveringsmidler i.
Forskerne gav børnene drikke med en gennemsnitlig dagsdosis af stofferne. Børnene var mellem tre og otte-ni år, mens en tilsvarende gruppe fik lignende drikke uden de nævnte stoffer i. Ingen i de to grupper vidste, om de fik det ene eller det andet.
Ikke kun sukkerets skyld
Forskerne kunne tydeligt se, at gruppen af børn, der havde spist tilsætningsstofferne blev uroligere og havde manglende koncentrationsevne. Adfærdsproblemerne gik i særlig grad ud over børnenes skolegang, men de blev også mere urolige i hjemmet. Ifølge de engelske forskere er hyperaktivitet især forbundet med læsevanskeligheder.
- De her farvestoffer og konserveringsmidler har en negativ virkning og gør børnene mere hyperaktive. Det er især farvestofferne i saftevand og sodavand. Der har man tidligere været tilbøjelige til at tro, at det var sukkeret eller kunstige sødemidler, der havde de virkninger, forklarer Arne Astrup, der er professor i human ernæring ved Københavns Universitet til dr.dk.
Ifølge dr.dk er forbrugerrådets fødevarepolitiske medarbejder, Sofie Krogh Holm, foruroliget over resultaterne.
- Det viser, at den kemi-cocktail, vi serverer for vore børn, har en negativ virkning på deres adfærd og ikke mindst indlæringsevne. Derfor er det vigtigt, at vi hurtigt får undersøgt præcis hvilke stoffer, der er skurkene, siger hun.
Urolige børn skal ikke have stofferne
De seks forskellige farvestoffer findes især i slik, sodavand og is. Også konserveringsmidlet E210, benzosyre, blev undersøgt.
- Hvis et barn viser tegn på hyperaktivitet eller ADHD (også kendt som DAMP, red.), kan det gavne børnene at fjerne de mistænkte farvestoffer fra kosten, siger Andrew Wadge fra Foods Standard Agency ifølge MetroXpress.
Nedenstående farvestoffer hører ind under gruppen af såkaldte azofarvestoffer og findes oftest i is, chips, slik og sodavand.
Kulør:
E110 (Gul) - farve fundet i blandt andet squash
E122 (Carmoisin) - Rød farve i for eksempel vingummier
E102 (Tatrazin) - Ny farve fundet i slikkepinde og sodavand
E 124 (Ponceau 4R) - Rød farve
E 104 (Gul Quinolin) - Fødevarefarvestof
E 129 (Rød Allura AC) - Orange/Rødt fødevarefarvestof
Ud over koncentrationsbesvær kan farvestofferne også give problemer hos allergikere.
Stofferne er ikke tilladt i økologiske varer.
Konserveringsmiddel:
Sodium Benzoat (E211)
Kilde: BBC