Administration 

"Uhyggelig udvikling": Medarbejdere hænges ud i hadegrupper

Næstformand i HK Kommunal, Mads Samsing, kalder det for en "uhyggelig udvikling", at ansatte bliver hængt ud. (Foto: Foto: HK)

Hadegrupper på Facebook, video på YouTube og læserbreve i avisen. Utilfredse borgere hænger sagsbehandlere ud med navn, viser ny undersøgelse.

Medarbejdere på landets jobcentre må finde sig i at blive hængt ud med navn og omtalt negativt på sociale medier og i læserbreve. 

Det viser en ny undersøgelse blandt 1.071 sagsbehandlere, som Avisen.dk har gennemført i samarbejde med HK/Kommunal.

Ifølge undersøgelsen har mere end hver tredje - 37 procent - af sagsbehandlerne oplevet, at de selv eller en kollega er blevet udstillet af borgere en eller flere gange. Der er for eksempel tale om opslag på Facebook, hadegrupper på Facebook, læserbreve og videooptagelse af en samtale, som efterfølgende er lagt ud på YouTube.

Næstformand i HK Kommunal, Mads Samsing, mener, at der er tale om 'en enorm uhyggelig udvikling'.

- Nogle begynder at ændre adfærd, også i fritiden, hvis de bliver udsat for trusler og intimidering. Nogle kigger sig måske over skulderen, når de handler i Netto, i særdeleshed hvis de er blevet hængt ud på Facebook, siger Mads Samsing.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen blandt ansatte i jobcentre blev gennemført i perioden 21. september - 11. oktober 2017

Spørgeskemaet blev distribueret til 1.703 medlemmer af HK/Kommunal, der er registreret med faget "Beskæftigelse". 

1.071 har fuldendt besvarelsen.

34 har svaret delvis.

Svarprocenten er på 65.

En del af svarpersonerne arbejder ikke længere i et jobcenter eller er i funktioner, hvor de (næsten) ikke har borgerkontakt. De er ledt ud af spørgeskemaet, således at det maksimale antal besvarelser er 838.

UDVID

I den nye undersøgelse fortæller sagsbehandlere om 'hadegrupper' på Facebook, hvor der bliver skrevet negativt og krænkende om dem.

- Det triste er, at det ofte er usandheder, og at tavshedspligten kun vender en vej, så vi ikke har mulighed for at forsvare os, skriver en af deltagerne i undersøgelsen.

En anden sagsbehandler fortæller, at en borger optog en video af sin samtale på jobcentret. Efterfølgende blev videoen, hvor sagsbehandlerens fulde navn blev nævnt flere gange,  offentliggjort på YouTube.

- Og da det er et ret specielt efternavn, så kunne det være rimeligt let at finde frem til kollegaen, bemærker sagsbehandleren.

Lars Peter Andersen, psykolog og arbejdsmiljøforsker ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning, betegner det som 'en forholdsvis ny ting' at at blive hængt ud på sociale medier.

- Og det store problem er, at man ikke kan styre, hvor det havner, siger Lars Peter Andersen, der derfor opfordrer til at fokusere på forebyggelse af den offentlige udhængning af medarbejderne.

Vrede over afgørelser

Det er blandt andet, når afgørelser går borgere imod, at reaktionen kommer, fortæller jobcenter-medarbejderne. Et afslag på en varig ydelse førte således til, at den involverede sagsbehandler blev kaldt 'inkompetent' i avisen. En anden borger, der blev afsløret i at snyde med sin samlevers adresse, omtalte sagsbehandleren negativt på Facebook.

Formanden for landets socialchefer, Helle Linnet,  mener ikke, det er i orden, at medarbejdere på jobcentrene oplever at blive stillet til skue af utilfredse borgere.  

- Det betyder noget i et lille samfund. Det kan godt være hårdt at blive beskrevet som en frygtelig person, der er ond ved alle, siger Helle Linnet, der til daglig er direktør for Social og Arbejdsmarked i Vordingborg kommune. 

Hun opfordrer til, at ledelse og medarbejdere giver sig tid til at tale om borgernes reaktioner:

- Det er vigtigt, så medarbejderne ikke mister modet til at arbejde i jobcentret, siger Helle Linnet.
 
 
For at undgå de voldsomme reaktioner skal sagsbehandlerne konstant have fokus på at forklare, hvorfor en sag blev afgjort, som den gjorde:
 
- Borgerne skal føle sig hørt og forstået, når de kommer. Og vi skal være gode til at forklare, hvor vi kan hjælpe dem, og hvor vi ikke kan hjælpe dem, pointerer Helle Linnet.
 
Samtidig minder hun de utilfredse borgere om, at sagsbehandlerne i jobcentret er sat til at forvalte en lovgivning, som valgte politikere har besluttet. 
 
- Man bør tænke over sit sprogbrug, når man kritiserer og ikke blive så rasende, når man som borger oplever, at der bliver stillet krav, man har svært ved at honorere. Det er vores opgave at sikre, at endnu flere bidrager på arbejdsmarkedet, da der er efterspørgsel på arbejdskraft fra virksomhederne, og generelt vinder alle ved at bevare den gode dialog, siger Helle Linnet.

Forstår godt navne kommer frem

I den offentlige facebook-gruppe 'Jobcentrets ofre', der har over 8.500 medlemmer, bliver sagsbehandlingen på jobcentrene ofte debatteret og kritiseret. Syge bliver trukket igennem langvarige sagsforløb, lyder kritikken blandt andet.

Talsmand for 'Jobcentrets ofre', kontanthjælpsmodtager Kim Madsen, erkender, at 'der har været nogle situationer, hvor en borger har hængt en medarbejder ud'.

- Og nogle gange kan jeg godt forstå borgeren. I andre situationer kan jeg ikke forstå borgeren. Jeg kan ikke opfordre til, at man lægger en medarbejders navn ud, men jeg kan godt forstå det, hvis medarbejderen har begået en stor fejl eller laver tydelig ulovlig sagsbehandling, siger Kim Madsen.

Han så gerne, at jobcentrenes medarbejdere gjorde opgør med de regler, som de er nødt til at følge i dag: 

- Medarbejderne skal også sige fra. Og ikke på sådan en måde, hvor man bare ansætter politi og hjemmeværn til at stå i jobcentret, men ved direkte at sige, at 'reglerne skal ændres, så vi kan gå i fred'. Først den dag, medarbejderne er med os i kampen, kan vi få ændret reglerne, siger Kim Madsen.

I HK/Kommunal mener næstformand Mads Samsing, at de ledige hellere skulle rette deres vrede mod politikere og ledelsen i jobcentrene frem for at skyde på menige medarbejdere. Han kalder lediges beskyldninger om ulovlig sagsbehandling for problematiske, fordi det ikke er muligt for den enkelte sagsbehandler at tage til genmæle på grund af tavshedspligten. 

- Og dermed mangler den anden halvdel af historien, siger Mads Samsing og uddyber:

- Det er positivt, at man støtter hinanden i grupperne. Men hvis man mobiliserer modstand mod enkelte medarbejdere, er det eneste, man opnår, at få akut afløb for vrede. Man finder ingen løsninger, og sagsbehandleren bliver sat i en vanskelig situation. Der er klart kommuner, som tolker lovgivningen strammere end andre, men det er ikke den enkelte medarbejder, der laver fortolkningen, siger Mads Samsing.

Chikane er strafbart

Det er strafbart at chikanere sagsbehandlere og andre offentligt ansatte. En ny, skærpet kurs blev slået fast i regeringens 'respektpakke', der trådte i kraft ved årsskiftet. 

Chikanen kan være fremsat på internettet, på sociale medier eller via en anden person. Straffen for at offentliggøre navngivne offentligt ansattes adresser, portrætbilleder og andre private oplysninger på en hjemmeside er nu op til to års fængsel. Bødestraffen for 'fornærmelig tiltale af personer i offentlig tjeneste' er hævet fra 3.000 kroner til 5.000 kroner. Reglerne fremgår af straffeloven.

'Respektpakken' lægger også op til, at anklagemyndighederne skal køre flere sager, hvor personer i offentlig tjeneste groft og uretmæssigt er blevet hængt ud for at have begået ulovligheder, der kan koste dem jobbet. 

Når sager skal behandles, sker der en konkret og individuel vurdering af, om der er tale om chikane eller anden krænkelse - eller om eksempelvis en opdatering på et sociale medier holder sig inden for ytringsfrihedens grænser.

Kilder: HK/Kommunal, arbejdsmiljøweb.dk, Justitsministeriet.

UDVID

Pierre-Yves Maillard
Nyheder

De får en ekstra måneds

pension om året

Maxine i en majsmark
Kendte

TV 2-deltager

føder før tid

Uffe Holm på den røde løber
Kendte

Uffe Holm

knaldet af politiet

Popcorn
Nyheder

Popcorn forgiftet

i dansk biograf

Nyheder

Nu reagerer Søren

Papes eksmand

Flere mørkeblå politibiler på en mørk vej.
Krimi

10-årig forsvandt:

Mor og morfar løsladt

udsigt over vandet
Nyheder

Tragisk: Syvårig

pige drukner

Afgangshal i Københavns Lufthavn.
Krimi

En anholdt i lufthavn -

to mænd stadig efterlyst

Frederik i en stol
Kongelige

Ønsker mere åbenhed

om kongehuset

en kvinde kigger på fotografen
Kongelige

Alexandra har igen

millioner i klemme

efter brudt kærlighed

 et par med en baby
Kendte

Maria Hirse fortæller

om sin tid i fængslet

blomster ved indgangsdør
Nyheder

Stemningen er trykket og flaget på halv i

Søren Papes hjemby

en bilforhandler
Nyheder

Stor bilforhandler

ramt af konkurs

enheder sat til opladning
Livsstil

Disse vaner slider

på dit mobilbatteri

en helikopter i luften
Krimi

Forsvundet tiårig:

Familiemedlemmer

angiveligt anholdt

politi spærrer vej
Krimi

Formodet dødsbilist løsladt

En vej i tæt tåge
Nyheder

Tågen bliver hængende

redning på stedet
Krimi

32-årig død efter
brand i beboelse

en lagune set fra luften
Nyheder

Seismisk aktivitet

lukker
populær lagune

to mænd
Nyheder

Lars Løkke:

Hårdt politisk miljø

portræt af mand
Kendte

Rasmus Nøhr: Her mødte

han sin unge kæreste

portræt af mand
Nyheder

Søren Pape er død

Nyheder

USA: Israel er

klar på våbenhvile

blå blink
Krimi

Tiårig fundet i god behold

portræt af kvinde
Nyheder

Mette Frederiksen:

Mine tanker går til familien

Nyheder

Blomster og lys

ved Papes lejlighed

Nyheder

Partiledere er dybt berørte

Nyheder

NEKROLOG: Fra ukendt

til statsministerkandidat

faldskærme i luften
Nyheder

USA nedkaster

nødhjælp til Gaza

politi ved boligblok
Krimi

Lige nu:

Overfaldet i eget hjem

portræt af kvinde
Nyheder

Minister langer

ud efter Priden

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Krimi

Stopper uden fund af tiårig 

brandfolk i aktion
Krimi

Video: Voldsom brand

mand med slips
Kongelige

Kong Harald har fået

pacemaker

lottokupon holdes
Helt vildt

Vandt en million:

- Der skal klattes

lidt væk 

mobiltelefon og computerskærm
Livsstil

Fem tips til årsopgørelsen:

Undgå skattesmæk

skuespiller i scene
Kendte

Lars Ranthe om

Badehotellet:

Det har været magisk 

ambulance holder på vej
Krimi

Livløs mand fundet

i grøft

dreng poserer
Krimi

10-årig dreng forsvundet 

politibil holder på vej
Krimi

Knivstik blottede knogle:

- Ville bare gøre ham

bange

Nyheder

Efter angreb:

Fragtskib sunket

i Det Røde Hav

s tog på perron
Nyheder

Fejl i Rejseplanen

dåsemad i skab
Nyheder

Køber dåsemad

og vanddunke:

Danskerne prepper

flasker med portvin
Mad og drikke

Ny rekord:

320.000 kroner for

en kasse portvin 

politibil holder på vej
Krimi

Knivstikkeri ved moské

tennisspiller i aktion på banen
Sport

Holger Rune glipper finale efter drama 

Oh Land med hovedet i bordet.
Film og TV

Oh Lands mareridt

sender sin deltager hjem

En rød trøje tæt på
Nyheder

Fodboldtrøjefredag

indsamler fire millioner

mod børnekræft

Kurt Westergaard med en sort hat.
Nyheder

Muhammedtegning

solgt for millioner

En container på land efter stormen
Nyheder

Stadig ingen spor -

22 containere væk

Sara Maria Franch-Mærkedahl og Nicolaj Kopernikus
Kendte

Uheldigt fald:

Den er brækket

 Viktor Orbán
Nyheder

Forlag makulerer bog

efter omfattende plagiat

10 flasker vin.
Helt vildt

Dyre dråber:

Rekordhøjt hammerslag

Oh Land og alle hendes deltagere
Film og TV

X Factor-stjerne:

Mit liv er blevet

mere spændende

De royale til hesteløb
Kongelige

Royalt dødsfald ryster:

Fundet med pistol

Anders og Lene Beier sammen på den røde løber.
Kendte

Lene Beier og manden

mister millioner

Rasmus Nøhr med en guitar
Kendte

Venter barn med

22-årig kæreste

skilt foran retten i næstved
Krimi

Mor fik fire års fængsel

for at ruske sin baby

børn står og præsenterer
Film og TV

Løvens Hule - 

nu med løveunger 

fly i luften
Rejser

Flybøvl kan gøre

sommerferien dyrere

kvinde poserer
Kendte

Dansk supermodel:

Den hårdeste og

mest ensomme tid

to personer på scene
Film og TV

X Factor: Her er 
danskernes favoritter

Sport

Godt nyt om FCM-stjerne

i respirator: 

- Han er stabil

grå bil
Krimi

Sidespejls-tyverier:

Efterlyst Toyota

er spottet 

Krimi

Otte års fængsel til

Sanjay Shahs hjælper 

hospital set udefra
Krimi

Hårdt kvæstet efter

voldeligt opgør 

tankstation

politibil i østrig
Nyheder

Mor får 20 års fængsel:

Mishandlede sin søn

fly på landingsbane
Kongelige

Evakueringsfly landet:

Nu hentes kongen hjem

facade på bygning
Nyheder

Bog anklages for plagiat:

- Karaktermord

solen skinner over hus
Nyheder

Nu kommer varmen 

mand på rumstation
Nyheder

Lækage på Andreas

Mogensens rumstation

piger poserer
Kendte

Så blev det officielt: 

Stiller op for venstre

Nyheder

43 døde i brand

i indkøbscenter 

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Ville tage sit eget liv

portræt af mand
Nyheder

Troels Lund:

Tager skarp afstand 

mænd bærer et lig
Nyheder

Hastemøde

om Gaza-dræbte

portræt af kvinde
Kendte

Ærlige Julie Zangenberg: Jeg har høj risiko for kræft

logo på retsbygning
Krimi

38-årig kvinde

fængslet for knivdrab 

mand og kvinde
Kendte

Bagedyst-stjerne

køber drømmeboligen

lastbil med krab
Nyheder

Navalnyjs team kan

ikke skaffe rustvogn