Administration 

"Uhyggelig udvikling": Medarbejdere hænges ud i hadegrupper

Næstformand i HK Kommunal, Mads Samsing, kalder det for en "uhyggelig udvikling", at ansatte bliver hængt ud. (Foto: Foto: HK)

Hadegrupper på Facebook, video på YouTube og læserbreve i avisen. Utilfredse borgere hænger sagsbehandlere ud med navn, viser ny undersøgelse.

Medarbejdere på landets jobcentre må finde sig i at blive hængt ud med navn og omtalt negativt på sociale medier og i læserbreve. 

Det viser en ny undersøgelse blandt 1.071 sagsbehandlere, som Avisen.dk har gennemført i samarbejde med HK/Kommunal.

Ifølge undersøgelsen har mere end hver tredje - 37 procent - af sagsbehandlerne oplevet, at de selv eller en kollega er blevet udstillet af borgere en eller flere gange. Der er for eksempel tale om opslag på Facebook, hadegrupper på Facebook, læserbreve og videooptagelse af en samtale, som efterfølgende er lagt ud på YouTube.

Næstformand i HK Kommunal, Mads Samsing, mener, at der er tale om 'en enorm uhyggelig udvikling'.

- Nogle begynder at ændre adfærd, også i fritiden, hvis de bliver udsat for trusler og intimidering. Nogle kigger sig måske over skulderen, når de handler i Netto, i særdeleshed hvis de er blevet hængt ud på Facebook, siger Mads Samsing.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen blandt ansatte i jobcentre blev gennemført i perioden 21. september - 11. oktober 2017

Spørgeskemaet blev distribueret til 1.703 medlemmer af HK/Kommunal, der er registreret med faget "Beskæftigelse". 

1.071 har fuldendt besvarelsen.

34 har svaret delvis.

Svarprocenten er på 65.

En del af svarpersonerne arbejder ikke længere i et jobcenter eller er i funktioner, hvor de (næsten) ikke har borgerkontakt. De er ledt ud af spørgeskemaet, således at det maksimale antal besvarelser er 838.

UDVID

I den nye undersøgelse fortæller sagsbehandlere om 'hadegrupper' på Facebook, hvor der bliver skrevet negativt og krænkende om dem.

- Det triste er, at det ofte er usandheder, og at tavshedspligten kun vender en vej, så vi ikke har mulighed for at forsvare os, skriver en af deltagerne i undersøgelsen.

En anden sagsbehandler fortæller, at en borger optog en video af sin samtale på jobcentret. Efterfølgende blev videoen, hvor sagsbehandlerens fulde navn blev nævnt flere gange,  offentliggjort på YouTube.

- Og da det er et ret specielt efternavn, så kunne det være rimeligt let at finde frem til kollegaen, bemærker sagsbehandleren.

Lars Peter Andersen, psykolog og arbejdsmiljøforsker ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning, betegner det som 'en forholdsvis ny ting' at at blive hængt ud på sociale medier.

- Og det store problem er, at man ikke kan styre, hvor det havner, siger Lars Peter Andersen, der derfor opfordrer til at fokusere på forebyggelse af den offentlige udhængning af medarbejderne.

Vrede over afgørelser

Det er blandt andet, når afgørelser går borgere imod, at reaktionen kommer, fortæller jobcenter-medarbejderne. Et afslag på en varig ydelse førte således til, at den involverede sagsbehandler blev kaldt 'inkompetent' i avisen. En anden borger, der blev afsløret i at snyde med sin samlevers adresse, omtalte sagsbehandleren negativt på Facebook.

Formanden for landets socialchefer, Helle Linnet,  mener ikke, det er i orden, at medarbejdere på jobcentrene oplever at blive stillet til skue af utilfredse borgere.  

- Det betyder noget i et lille samfund. Det kan godt være hårdt at blive beskrevet som en frygtelig person, der er ond ved alle, siger Helle Linnet, der til daglig er direktør for Social og Arbejdsmarked i Vordingborg kommune. 

Hun opfordrer til, at ledelse og medarbejdere giver sig tid til at tale om borgernes reaktioner:

- Det er vigtigt, så medarbejderne ikke mister modet til at arbejde i jobcentret, siger Helle Linnet.
 
 
For at undgå de voldsomme reaktioner skal sagsbehandlerne konstant have fokus på at forklare, hvorfor en sag blev afgjort, som den gjorde:
 
- Borgerne skal føle sig hørt og forstået, når de kommer. Og vi skal være gode til at forklare, hvor vi kan hjælpe dem, og hvor vi ikke kan hjælpe dem, pointerer Helle Linnet.
 
Samtidig minder hun de utilfredse borgere om, at sagsbehandlerne i jobcentret er sat til at forvalte en lovgivning, som valgte politikere har besluttet. 
 
- Man bør tænke over sit sprogbrug, når man kritiserer og ikke blive så rasende, når man som borger oplever, at der bliver stillet krav, man har svært ved at honorere. Det er vores opgave at sikre, at endnu flere bidrager på arbejdsmarkedet, da der er efterspørgsel på arbejdskraft fra virksomhederne, og generelt vinder alle ved at bevare den gode dialog, siger Helle Linnet.

Forstår godt navne kommer frem

I den offentlige facebook-gruppe 'Jobcentrets ofre', der har over 8.500 medlemmer, bliver sagsbehandlingen på jobcentrene ofte debatteret og kritiseret. Syge bliver trukket igennem langvarige sagsforløb, lyder kritikken blandt andet.

Talsmand for 'Jobcentrets ofre', kontanthjælpsmodtager Kim Madsen, erkender, at 'der har været nogle situationer, hvor en borger har hængt en medarbejder ud'.

- Og nogle gange kan jeg godt forstå borgeren. I andre situationer kan jeg ikke forstå borgeren. Jeg kan ikke opfordre til, at man lægger en medarbejders navn ud, men jeg kan godt forstå det, hvis medarbejderen har begået en stor fejl eller laver tydelig ulovlig sagsbehandling, siger Kim Madsen.

Han så gerne, at jobcentrenes medarbejdere gjorde opgør med de regler, som de er nødt til at følge i dag: 

- Medarbejderne skal også sige fra. Og ikke på sådan en måde, hvor man bare ansætter politi og hjemmeværn til at stå i jobcentret, men ved direkte at sige, at 'reglerne skal ændres, så vi kan gå i fred'. Først den dag, medarbejderne er med os i kampen, kan vi få ændret reglerne, siger Kim Madsen.

I HK/Kommunal mener næstformand Mads Samsing, at de ledige hellere skulle rette deres vrede mod politikere og ledelsen i jobcentrene frem for at skyde på menige medarbejdere. Han kalder lediges beskyldninger om ulovlig sagsbehandling for problematiske, fordi det ikke er muligt for den enkelte sagsbehandler at tage til genmæle på grund af tavshedspligten. 

- Og dermed mangler den anden halvdel af historien, siger Mads Samsing og uddyber:

- Det er positivt, at man støtter hinanden i grupperne. Men hvis man mobiliserer modstand mod enkelte medarbejdere, er det eneste, man opnår, at få akut afløb for vrede. Man finder ingen løsninger, og sagsbehandleren bliver sat i en vanskelig situation. Der er klart kommuner, som tolker lovgivningen strammere end andre, men det er ikke den enkelte medarbejder, der laver fortolkningen, siger Mads Samsing.

Chikane er strafbart

Det er strafbart at chikanere sagsbehandlere og andre offentligt ansatte. En ny, skærpet kurs blev slået fast i regeringens 'respektpakke', der trådte i kraft ved årsskiftet. 

Chikanen kan være fremsat på internettet, på sociale medier eller via en anden person. Straffen for at offentliggøre navngivne offentligt ansattes adresser, portrætbilleder og andre private oplysninger på en hjemmeside er nu op til to års fængsel. Bødestraffen for 'fornærmelig tiltale af personer i offentlig tjeneste' er hævet fra 3.000 kroner til 5.000 kroner. Reglerne fremgår af straffeloven.

'Respektpakken' lægger også op til, at anklagemyndighederne skal køre flere sager, hvor personer i offentlig tjeneste groft og uretmæssigt er blevet hængt ud for at have begået ulovligheder, der kan koste dem jobbet. 

Når sager skal behandles, sker der en konkret og individuel vurdering af, om der er tale om chikane eller anden krænkelse - eller om eksempelvis en opdatering på et sociale medier holder sig inden for ytringsfrihedens grænser.

Kilder: HK/Kommunal, arbejdsmiljøweb.dk, Justitsministeriet.

UDVID

Keld og Hilda i sneen
Kendte

Heicks stramme

økonomi: Ingen

julegaver

En lottokupon
Nyheder

Fynbo vinder

10 millioner kroner

Portræt af Birthe Kjær
Kendte

Birthe Kjærs jyske jul:

Nu har jeg masser af tid

En politibil set fra siden. Den er hvid med blå skrift.
Krimi

Politi efterlyser trækkende

cyklister efter røveri på sti

Catherine Dufour og Rasmine Laudrup.
Kendte

Kendis-parret

gift igen

Kasper Schmeichel på banen
Sport

Schmeichel: Selvfølgelig

rammer kritikken

En golden retriever med nissehue på
Dyreliv

Hjælp din hund

sikkert igennem julen

Politibiler holder ved siden af hinanden.
Krimi

22-årig holdt parkeret

i letbanespor

En bil under murbrokker
Nyheder

Seks døde efter

voldsomme tornadoer

Mads Mikkelsen i profil
Kendte

Mads Mikkelsen

får fornem

filmpris

håndboldspillere
Sport

Danmark er i

VM-kvartfinalen

mand og kvinde
Kendte

Efter Vild med dans:

Skal gennem stor operation

lastbil holder i kryds
Krimi

Cyklist død efter

sammenstød med lastbil

mennesker i sorg
Nyheder

Gidsel dræbt i Gaza

Nyheder

Stormflodsskader:
Koster 90 millioner kroner

fod i solarie
Nyheder

Unge trodser kræft-risiko

portræt af mand
Kendte

Se billederne:

Jørn Mader er blevet bisat

tre mennesker bag bord
Nyheder

Knas på klimatopmøde

blå blink
Nyheder

Fire er ramt af skud 

mand poserer
Kendte

Dansk stjerne i sorg:

Har mistet sin far

bolig med græsplæne
Krimi

Medarbejdere på hospice

hjemsendt efter dødsfald

politibil med påskriften politi
Krimi

Biljagt med 160 km/t

endte i have 

bygning i brand
Krimi

Voldsom brand: Ejendom

brændt ned til jorden

brandfolk arbejder på et hospital
Nyheder

Tre døde under hospitalsbrand

sexlegetøj på bord
Livsstil

Hver femte dansker

er åben for at købe

brugt sexlegetøj 

person holder mobiltelefon
Nyheder

Vil fjerne mobiltelefoner

fra folkeskolen

penthouse-lejlighed på toppen af skyskraber
Helt vildt

Stor lejlighed solgt

for en lille milliard 

kvinde poserer
Kendte

Valdes jul-stjerne: Jeg

er skabsklimaaktivist

mand i blå skjorte
Kendte

Hollywood-skuespiller

død 

mand i orange fangedragt står i retssal
Nyheder

Skoleskyder får fængsel

på livstid 

tøj hænger på bøjler
Nyheder

Tøjkæde lukker

stribevis af butikker

en mand med flødeboller i kassevis
Kendte

Flødebolle-millionær skærer ned

et busskur med et billede af en mand
Nyheder

Teenagere dømt for rolle i drab på lærer

en mand taler
Nyheder

Vildt! - fik 2.158 kr. i timen for arbejde med ejendomsvurderinger

skjorter
Nyheder

Ophørsudsalg:

Tøjforretning
lukker efter 80 år

en mand kigger på fotografen
Kendte

Biker Jens er helt ude

en vandhane
Livsstil

Jul i sommerhuset?

Sådan undgår du skader

en bygning set udefra
Krimi

Skole truet: - Skynd

jer at forlade skolen 

en bygning
Krimi

19-årig dømt: Dræbte
sin far med 60 knivstik

fans på tribunerne
Sport

DBU advarer mod snyd

Overvågningsbillede
Krimi

Røver efterlyses:

Kender du ham?

Nyheder

Her er

Årets ord

Folk skåler i rødvin
Nyheder

Advarer julefrokost-folket:

Det må du aldrig gøre

en mand med et kreditkort og en computer
Krimi

25-årig tilstår hvidvask

af 15 millioner kroner

Ellen Hillingsø i profil
Kendte

Ellen Hilingsø

frygtede kidnapning

En kvinde ved et bål
Krimi

Politi genoptager

eftersøgningen efter

Kathrine

En kupon fra Eurojackpot
Helt vildt

Nyslået millionær

rejser landet rundt

Anders Lund Madsen ligger med hovedet på et bord.
Kendte

Anders Lund Madsen

misbrugt: Føles bizart

Indkøb i to papirposer
Nyheder

Inflation når laveste

niveau i mere end to år

Parret på den røde løber
Kendte

Julekalender-stjerne

afslører: Er gravid

Jeanette og Michael ved et bord med hver sin kaffekop.
Kendte

"Gift ved første blik"-par

i bryllupsproblemer

Politi i en snedækket skov
Krimi

Har ikke flere spor:

Politiet stopper eftersøgning

af forsvundet 41-årig kvinde

Snedækket motorvej
Nyheder

DMI: Nu forsvinder

sneen

fra kampen
Sport

Japan chokerer Boxen og

sætter Danmark til vægs

Et dansk kørekort
Nyheder

Sænker promillegrænsen

for nye bilister

Politifolk og biler og en afspærring ved en vej
Krimi

Mand fængslet:

Stak kvinde i maven

En kvinde med fingrene på et tastatur på en bærbar computer.
Helt vildt

Studerende blev overrasket:

Der stod en kvart

million på kontoen

En yngre kvinde taler i telefon
Sundhed

Kimet ned: Frygter

dårlig stemning

juleaften

En kvinde ved et bål
Krimi

Forsvundne Kathrines mor:

Det er forfærdeligt

Mor og datter sammen på den røde løber.
Kendte

Diamantdronningen

er blevet genforenet

med fængslet datter

En pige med en pakke
Nyheder

Hærværk i 

4. klasse: Julen

smadret

Mike Villa Fonseca
Nyheder

Mike Fonseca

forlænger sygeorlov

fra Folketinget

Retsfoto af Sanjay Shah
Krimi

Dommer fængsler

Sanjay Shah i sag om udbytteskat

risalamande
Mad og drikke

Ideer fra julekøkkenet:

Roulade med risalamande 

en kampvogn på en mark
Nyheder

Hjælp til Ukraine er på laveste niveau siden invasion

snedækkede træer i en skov
Nyheder

God chance for en hvid jul 

en masse film på en tv-skærm
Film og TV

Kørt træt i klassikerne? Disse julefilm skal du se

en pumpgun på en terrasse
Krimi

14-årig pige dræbte, sårede og begik selvmord

en smilende politiker
Nyheder

Bjerre tilbage som minister: Sker på trist baggrund

en McDonald's restaurant
Mad og drikke

McDonald's vil åbne 9.000 nye restauranter

en kvinde ved en dør
Kendte

Mia Wagner færdig

tre smilende personer i en skov
Film og TV

Vrøvlehoveder i komikers debutfilm

En kvinde pakker en gave op
Livsstil

Det ønsker danskerne sig til jul i år

Nyheder

Hadefulde Facebook-kommentarer om jøder eksploderer

en ældre hvidhåret mand
Nyheder

Senatet i USA: Ingen hjælp til Israel og Ukraine

Sport

FCK-træner: Årets værste kamp

Biler på snedækket vej
Krimi

Snevejrs-onsdag gav travlhed hos autohjælpere

Tesla ladestander
Nyheder

Pensionselskab dropper Tesla

nattehimmel
Nyheder

Kig op - masser af stjerneskud på nattehimlen

Prins Constantin og prinsesse Marie
Kongelige

Prins Constantin er død