Den lille havfrue udsat for nyt hærværk: Politiet efterlyser lyshåret pige

Den ikoniske statue på Langelinje i København er for anden gang på et par uger blevet udsat for hærværk. (Foto: Foto: Bax Lindhardt/Scanpix)

Den ikoniske statue på Langelinje i København er for anden gang på et par uger blevet udsat for hærværk.

For et par uger siden, 30. maj, var det rød maling, der blev hældt ud over Den Lille Havfrue i København.

Den røde maling blev fjernet samme dag, men nu er den verdenskendte statue på Langelinje igen blevet overhældt med maling. Denne gang blå og hvid.

Det oplyser vagtchef hos Københavns Politi Michael Andersen.

- Vi er dernede med nogle teknikere, siger han og fortæller, at de inden for kort tid vil gå i gang med at vaske statuen ren igen.

Politiet mistænker en lyshåret pige for at have malet den ikoniske statue. Hun beskrives som en spinkel lyshåret pige på cirka 170 cm

Michael Andersen fortæller, at en anmelder så hende sidde og male på fortovet.

- På jorden stod "befri Abdulle", skrev politiet tidligere på Twitter.

Motivet til at male statuen rød i maj var politisk. Foran statuen blev der skrevet: "Danmark defend the Whales of the Faroe Islands"" (Danmark, beskyt Færøernes hvaler).

Den færøske tradition for grindejagt bliver voldsomt kritiseret af dyreaktivister.

Den røde maling blev fjernet samme dag ved hjælp af en højtryksrenser.

Det er langt fra første gang, at Den Lille Havfrue er blevet udsat for hærværk. Hun er blevet malet i flere farver og har haft nissehue, burka og fodboldtrøjer på gennem årene.

Statuen fra 1913 fik savet hovedet af i 1964 og igen i 1998. Hun har også fået savet sin arm af, og i 2003 sprængte ukendte gerningsmænd hende væk fra den sten, hun sidder på.

Den Lille Havfrues strabadser gennem årene

Den ikoniske statue Den Lille Havfrue ved Langelinie i København har ifølge Københavns Politi været udsat for hærværk med blå og hvid maling.

Det er blot et par uger siden, hun blev overhældt med rød maling.

Den lille dame, der fyldte 100 år i 2013, har i årenes løb måtte lægge krop til meget. Læs mere her:

* I 1964 fik hun savet hovedet af. Kunstneren Jørgen Nash påstod at kende forbryderne, men nægtede at afsløre identiteten på dem. I sin erindringsbog påstod han selv at have smidt hovedet i Utterslev Mose. Men det blev aldrig fundet.

* 20 år senere mistede havfruen den arm, hun støtter sig på. I 1984 blev den savet af. Kort tid efter fik hun den dog igen, da gerningsmændene meldte sig med armen.

* I 1998 mistede havfruen hovedet igen. En nat blev det savet af med en nedstryger. Få dage efter fik hun det igen. Angiveligt kontaktede gerningsmændene en fotograf, der senere selv blev anklaget for at have skåret det af. Sigtelsen blev dog opgivet.

* I 2003 kom havfruen igen alvorligt til skade. Ukendte gerningsmænd sprængte hende væk fra hendes vante plads på stenen ved Langelinie.

* I løbet af årene er havfruen ikke kun blevet lemlæstet. Flere gange er hun blevet overhældt med maling, og hun har både haft nissehue, burka og det svenske og norske fodboldlandsholds trøjer på.

* I 70'erne holdt hun et banner, hvor der stod: "Ja, og så fik kvinderne ligeløn. Se - det var et rigtigt eventyr", og efter Ungdomshuset på Nørrebro var blevet ryddet i 2006, blev hun sprayet helt pink, mens der kom til at stå "69" på stenen.

* Den Lille Havfrue blev skabt af skulptøren Edvard Eriksen i 1913 og givet som gave til København af bryggeren Carl Jacobsen.

/ritzau/