Blogger: Man skulle tro, at magtpartierne var købt og betalt af ubarmhjertige rovkapitalister

Arbejdsliv
"De gamle magtpartier og deres venner i erhvervslivet har vist, at respekten for fællesskabet rager dem en papand," skriver Jan Hoby i et blogindlæg.

Jan Hoby er næstformand i LFS (Landsforeningen for Socialpædagoger) og 100% socialist og feminist. Han er født i 1962 og opvokset i arbejderkvarteret Bispebjerg. Fra den tidlige ungdom har han været organiseret socialist. Jan vil hovedsageligt blogge om arbejderbevægelsens, primært fagbevægelsens, udfordringer set fra en aktivistisk og venstreorienteret fagbureaukrats udkigspost. Men han vil også tage emner som kritisk pædagogik, børns hverdagsliv og forskning inden for disse områder op.

DE FLESTE ved det godt. Moralen i store dele af det danske erhvervsliv har været på nedtur gennem en årrække. En række af vores største virksomheder er ledet af mennesker, hvis primære mål er profit, profit og endnu mere profit – til sig selv og til deres aktionærer.

Der er tale om ekstreme direktørlønninger, bestyrelseshonorarer og gyldne håndtryk, der hver især kunne finansiere driften af en hel kommunes skolevæsen. Platugler, der har lige så få moralske kvababbelser overfor snyd og bedrag som Italiens tidligere premierminister Berlusconi, færdes hjemmevant på de bonede gulve og i de fine bestyrelseslokaler.

De mere kreative i erhvervslivet forsøger som regel at bruge de store huller i skattelovgivningen, som politikerne har lavet til dem, så de kan slippe for at bidrage til samfundet. Det er som regel de mellemstore og store virksomheder, der benytter denne model ved hjælp af revisorer og advokater.

De mest kreative slipper ofte helt for at betale enhver form for skat. Det klarer de ved at benytte sig af skattely og andre spekulationsformer, der er erhvervslivets form for organiseret kriminalitet.

MEN UANSET hvilken model den enkelte virksomhed benytter, så er der tale om, at brede kredse i erhvervslivet hader at betale til fællesskabets kasse, og at de vil gøre stort set alt, hvad der skal til for at lave skatteunddragelse.

Det værste er dog, at vi i årevis har haft politikere, der har ladet dem slippe afsted med det. Stort set alle politikere er enige om at beskytte erhvervslivet mod at betale til den fælles kasse.

Brancheforeningen for Danske Revisorer, FSR, mener, at staten nu høster de sure frugter af at have skåret dybt med sparekniven i SKAT:

”Man har sparet nogle penge på driften af SKAT, men det kan jo på ingen måde dække et tab på 80 milliarder kroner. Så det må være nogle af de dyreste lærepenge, staten nogensinde har betalt”, siger foreningens erhvervspolitiske direktør, Tom Vile Jensen, til Ritzau.

Virksomhederne står for en gæld på godt 18 milliarder kroner til det offentlige, og FSR's seneste opgørelse viser, at cirka 4000 selskaber har fået en påtegning fra deres revisor for ikke at betale den skat eller moms, som de skulle. Dertil kommer de virksomheder, der ikke lader sig revidere.

SÅ DE politikere, der dag ud og dag ind fører hetz mod de syge, de fattige og de arbejdsløse, og som har gennemført velfærdsnedskæringer i milliardklassen og indført kontanthjælpsloftet, er samtidig de politikere, der har smadret et effektivt skatinddrivelsessystem.

Hvis man ikke viste bedre, skulle man tro, at magtpartierne på Christiansborg var købt og betalt af ubarmhjertige rovkapitalister til at gennemføre deres syge og samfundsskadelige politik. For det ville være synd at sige, at politikerne i de gamle magtpartiers repræsentanter folkets og samfundets interesser. Uanset hvad de gamle magtpartier har rørt ved de seneste mange år, så har det været et fælles træk, at deres beslutninger først og fremmest har gavnet overklassen, erhvervslivet og deres hæmningsløse grådighed.

Gå ind og tjek ministerlisterne fra den forrige og nuværende regering. De lyser af kammerateri, vennetjenester, nepotisme og særaftaler, der får enhver bananrepublik til at lige et velfungerende demokrati.

Det stinker langt væk, når vi ser på sagerne om Dong og Goldman Sachs, miljølovgivningen og landmændene, fiskekvoterne og -kongerne, SKAT, skattelettelser og skattely i Bahamas, returkommission, bestyrelsesposter og planetstore gyldne håndtryk. Det ville ligne organiseret kriminalitet, hvis det ikke var fordi, vi har valgt at kalde det demokrati.

HVIS POLITIKERNE så blot var ærlige og sagde til befolkningen, at de kun ville varetage overklassens, erhvervslivets og grådighedens interesser. Så ville vi vælgere have en valgmulighed. Men de er skamløse løgnere, uanset om de kommer fra blå eller rød bloks gamle magtpartier.

Desværre er det ikke sådan, at politisk eller økonomisk kriminalitet betragtes på linje med terror og bandekriminalitet. Men med den samfundsskadelige rolle som overklassen, erhvervslivet og deres politiske venner i Folketinget efterhånden har i forhold til samfundsudviklingen, er det måske på tide med et opgør mod det politiske og økonomiske Kleptokrati, som Danmark har udviklet sig til.

En ting er i hvert fald sikker. Velfærdsnedskæringer og krigen mod de fattige, syge og arbejdsløse vil forsætte i en uendelighed, hvis ikke der udvikles en social massebevægelse fra neden i alle afkroge af landet, der vil fjerne denne kræftsvulst af nødvendighedens politik fra jordens overflade.

De gamle magtpartier og deres venner i erhvervslivet har vist, at respekten for fællesskabet rager dem en papand. Måske skulle fællesskabet bruge sin styrke til at vise, at vi ikke behøver dem til at skabe et solidarisk, retfærdigt og lighedsorienteret samfund.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Krimi

To fly stødt sammen

i luften