Ægtepar mister hel kontanthjælp: Har ikke råd til mad og tøj

Carina og Jesper Rauff Martinus mister hele deres ene kontanthjælp som konsekvens af 225-timers reglen. (Foto: Privatfoto: Carina Rauff Martinus)

Carina og Jesper Rauff Martinus mister som par hele den ene kontanthjælp, fordi de bliver ramt af 225-timers reglen.

Ægteparret Carina og Jesper Rauff Martinus er begge på kontanthjælp og derfor blandt de danskere, som mister allerflest penge som konsekvens af blå bloks kontanthjælpsloft og 225-timers regel.

Når udbetalingsdagen rammer i næste uge, er det nemlig kun Carina Rauff Martinus, som får udbetalt sin kontanthjælp. Hun får udbetalt 8.200 kroner. Jesper får derimod udbetalt 0 kroner - han plejer at få udbetalt 7.900 kroner. 

- Vi skal fremover leve en hel måned for min kontanthjælp alene. Det rammer os helt vildt hårdt. Ikke kun økonomisk - det er også enormt svært psykisk, siger Carina Rauff Martinus.

Sådan bliver Carina og Jesper ramt af 225-timers reglen:

Kontanthjælpsloftet alene sløjfer hele Carina og Jespers månedlige boligstøtte på 490 kroner. Men det er 225-timers reglen, som for alvor får betydning for deres økonomi, fordi de er gift og derfor ifølge reglerne skal forsørge hinanden. 

Carina Rauff Martinus er undtaget fra 225-timers reglen, fordi hun har skizofreni. Jesper Rauff Martinus er ikke undtaget fra kravet. Han skulle derfor nå at indsamle 113 timers arbejde før den 1. oktober, for at undgå at miste hele sin kontanthjælp.

Både Carina og Jesper Rauff Martinus var overbeviste om, at Jesper Rauff Martinus havde indsamlet de 113 timer før skæringsdagen, men da de fik besked fra kommunen, var ikke alle hans timer blevet godkendt.

Det betyder, at Jesper Rauff Martinus mister hele sin kontanthjælp indtil han har optjent 225 timers arbejde. Indtil da skal ægteparret derfor leve for Carina Rauff Martinus kontanthjælp alene. 

UDVID

Har søgt op til fem job hver eneste dag

Carina Rauff Martinus er 32 år og undtaget fra 225-timers reglen, fordi hun har skizofreni. Jesper Rauff Martinus er 38 år, og ikke undtaget fra kravet. Han skulle derfor nå at indsamle 113 timers arbejde før den 1. oktober for at undgå at miste hele sin kontanthjælp.

Siden i sommers har Jesper Rauff Martinus derfor søgt mellem ét og fem job hver dag. Det lykkedes ham at få småjobs som lagerarbejder, chauffør og opvasker.

Problemet var bare, at de 40 af de 113 timer blev brugt på at gå med aviser. Da det blev den 1. oktober, fik parret at vide af kommunen, at de ikke ville lade alle de 40 timers arbejde tælle med. 

Kommunen forklarede, at de udregner timerne for budarbejde på en anden måde end ved andet arbejde. Det betød, at de kun ville lade 20 ud af de 40 timer tælle med. 

- Begrundelsen lød, at “et avisbud bare kan trække tiden ud, hvis han har lyst til det”, siger Carina Rauff Martinus og uddyber:

- Da vi fik det at vide som begrundelse for, at vi ville miste hele Jespers kontanthjælp, blev vi fuldstændig knust. Jeg fik et svimmelhedsanfald og var nødt til at lægge mig ned. Mine stemmer i hovedet blev fuldstændig uregerlige, og jeg var faktisk tæt på at blive indlagt, siger hun.

1.200 kroner at leve for

Indtil nu har ægteparret levet for Carina Rauff Martinus’ kontanthjælp efter skat på 8.400 kroner og Jesper Rauff Martinus’ kontanthjælp efter skat på 7.900 kroner. De betaler 7.000 kroner i husleje for deres lejlighed i Spjald lidt uden for Ringkøbing.

Den udgift kommer til at sluge stort set hele deres rådighedsbeløb fra næste måned. Tilbage har de 1.200 kroner til alle andre udgifter.

- Vi er virkelig nødt til at prioritere, hvilke regninger som skal betales, og hvad vi må undvære. Vi har valgt at prioritere at betale huslejen, men må så skære i alle andre udgifter, siger Carina Rauff Martinus.

Det har blandt andet betydet, at Carina Rauff Martinus er begyndt at skralde for at få madbudgettet til at hænge sammen. 

- Vi har ikke råd til mad, hvis vi skal købe det hele. Hvis jeg skralder, kan vi nøjes med at købe det mest nødvendige, siger Carina Rauff Martinus.

Det betyder, at Carina og Jesper Rauff Martinus er blevet afhængig af hjælp fra andre. De har blandt andet henvendt sig til Næsterhjælperne, som er en gruppe for alle, der er ramt af reformer eller som ønsker at give en hånd til mennesker, der er ramt af reformer.

- Jeg har været nødt til at gå til Næstehjælperne for at få en vinterjakke. Min egen var gået i stykker, så jeg frøs allerede, da vi havde den første dag med blæsevejr, siger Carina Rauff Martinus.

Føler sig som lus mellem to negle

Carina og Jesper Rauff Martinus er meget taknemmelige for, at der findes hjælpegrupper som for eksempel Næstehjælperne, hvor de bliver mødt med forståelse.

- Men det er virkelig forfærdeligt, at vi er nødt til på den måde at bede om hjælp hos andre og håbe på, at de vil donere ting til os, siger Carina Rauff Martinus.

Hun føler ikke, at hun selv og hendes mand bliver accepteret af samfundet, fordi de på grund af sygdom ikke kan arbejde på lige fod med andre.

- Det får os til at føle os som lus mellem to negle, som lige så langsomt bliver mere og mere kvast, siger Carina Rauff Martinus.

Dyre medicinudgifter

Hver måned løber Carina Rauff Martinus' medicinudgifter op på mellem 1.000 og 1.500 kroner. En pris som ægteparret ikke har mulighed for at betale, når deres indkomst fra næste måned alene består af hendes kontanthjælp.

- Mine svigerforældre ved, hvor svært det bliver for os at få det hele til at hænge sammen, så de har sagt, at de gerne vil hjælpe med at betale min medicin, siger Carina Rauff Martinus.

Carina Rauff Martinus' mor er også begyndt at tage ekstra vagter på det plejehjem, som hun arbejder på for at kunne hjælpe dem økonomisk. Det gør hun på trods af, at hun selv har problemer med dårlige fødder.

Carina og Jesper Rauff Martinus har også valgt, at det kun er Carina, som har en telefon samt at gå fra en mellem tv-pakke til en lille tv-pakke. Julen bliver der heller ikke råd til i år.

Drømmer om fleksjob

Carina Rauff Martinus er uddannet sosu-hjælper, mens Jesper Rauff Martinus er uddannet lager- og transportarbejder. De har begge to været på kontanthjælp siden 2011, da de blev fyret fra henholdsvis et job i Rema1000 og et rengøringsjob.

Siden da har Jesper søgt de job, som han har kunne komme i nærheden af. Men med en let retardering, som gør det svært for ham at koncentrere sig om flere opgaver på en gang, en varig rygskade og ordblindhed, har han ikke kunne søge hvilket som helst job. 

- Det bliver nødt til at være et job, hvor arbejdsopgaverne er begrænsede, men dem vrimler det altså ikke med her i yderområdet af landet, siger Carina Rauff Martinus.

Hun har siden, at hun kom på kontanthjælp, været i gang med at få afklaret og testet sin arbejdsevne. Hun håber på, at hun snart kan blive godkendt til at komme på ressourceforløb, som i sidste ende kan føre til et fleksjob.

Hvis Carina Rauff Martinus kommer på ressourceforløb, vil Jesper Rauff Martinus kunne få sin kontanthjælp igen, da reglen om gensidig forsørgerpligt ikke gælder, når man er i ressourceforløb. Det kan dog godt have lange udsigter, før et eventuelt ressourceforløb bliver til virkelighed. Derfor kæmper Jesper Rauff Martinus videre for at få optjent de 225 timer på ny.

- Han klør virkelig på, og jeg forsøger så godt jeg kan at hjælpe med at finde jobs. Men det er enormt angstpræget at leve så usikkert økonomisk. Det hjælper i hvert fald ikke på, hvordan jeg har det rent psykisk, hvor mine stemmer i hovedet bare er blevet mere og mere dominerende, siger Carina Rauff Martinus.

En grøn avokado holdes imellem hænderne
Nyheder

Du gror eksotiske planter forgæves

En kvinde med små røde trusser ligger ovenpå en mand
Sex og samliv

Her er danskernes

foretrukne sexstillinger

I forgrunden ser man politiets fotovogn med måleudstyr i baggrunden kommer en bil susende.
Krimi

Fartfjols: Kørte i fotofælde

fire gange - med vilje

Et askebæger med to skoder i fotograferet tæt på
Nyheder

Salg af smuglersmøger

eksploderet

Fire brune malkekøer græsser i et grønt område med træer i baggrunden.
Dyreliv

Vil bekæmpe

ko-bøvser

med virus

Modellen Cecilie Haugaard med langt mørkt hår og en sort blondekjole ved siden af sin mand musikeren Christopher der er klædt i smoking. Hun smiler og kigger direkte ind i kameraet.
Kendte

Venter første barn sammen

nærbillede af eks-politikeren Pia Allerslev med halstørklæde og vind i håret.
Corona

Pia Allerslev smittet: 

Undrer sig over forløb

Inger Støjberg fotograferet på Christiansborg på billedet taler hun med alvorlig mine.
Nyheder

Inger Støjberg: Sexismesnak

er ved at gå over gevind

En hammer der er hugget ned i noget glas, som splintre omkring hovedet på hammeren.
Krimi

Kvinde slået flere gange

i hovedet med hammer 

Folk med paraplyer og vintertøj går med ryggen til ned af en gade.
Nyheder

Øv! Regn og vind

kvæler sensommersolen

En hospitalsstue, hvor to læger eller sygesplejersker står ved en hospitalsseng med engangskitler, hårnet, handsker og masker på.
Corona

Flere alvorligt syge

patienter overlever

Ulrik Wilbek og Susanne Munk
Kendte

Ulrik Wilbek om

sin rædselsuge:

Min kone blev lagt i koma

Fartkamera i bil
Krimi

Pas på farten:

Politiet øger indsatsen

i den kommende uge

Børn bag pigtråd
Nyheder

Græsk opsang:

Danmark bør tage

imod migranter

Danske Banks hovedsæde i København
Nyheder

Narkohandler og

våbensmugler

brugte Danske Bank

Nicki Bille forlader byretten i København
Nyheder

Nicki Bille fængslet

Skilt på hegn om coronaregler
Nyheder

Er din kommune på listen?

Bekymrende smittetal

i 63 kommuner

Politibil i nærbillede
Krimi

Voldtægt på

kollegieværelse:

Ung mand sigtet

Færge ved ø
Nyheder

Færge med 280 ombord

gået på grund ved Åland

Billede af en mosegris under jorden
Dyreliv

Her er haveejernes

SKRÆK

Mand ved pool bliver vækket af bjørn
Nyheder

Vild video:

Faldt i søvn ved poolen

– vækket af bjørn

Redningskøretøjer i mørke
Krimi

15-årig dræbt i

knallertulykke 

Indgang til Københavns Byret
Nyheder

Turist amok med

saks i København

En Arla-tankvogn er kørt ind i en bil.
Krimi

Voldsom ulykke

Lastbil og personbil

i frontalt sammenstød

En skyskraber med et slags hul i toppen
Helt vildt

Kæmpe skyskraber

ligner en fakkel

En kvinde med tørklæde opererer på et hospital
Film og TV

Dansk film

modtager Emmy-pris

Det danske Challengerfly parkeret i en hangar
Nyheder

Rusland raser:

Dansk fly ind i russisk zone

Portrætbillede af Brad Pitt
Kendte

Afsløring:

Sådan blev Brad Pitt

optaget i Scientology

Flag på halvt ved Det Hvide Hus
Nyheder

Brev med giftstof

sendt til Det Hvide Hus

Chuck Feeney portræt
Helt vildt

Milliardær bankerot:

Har foræret 50

milliarder væk

Mette Frederiksen i profil på mørk baggrund
Nyheder

Mette F. kaprer populær

Instagram-konto

Skilt i Jomfru Ane Gade
Corona

SF og DF efterlyser

klarere coronaregler

Kristian Thulesen Dahl portræt med mørkt slips.
Nyheder

Thulesen erkender:

Min rolle har været

til diskussion

Politibiler bag afspærring
Krimi

Blodig havefest i USA:

To døde og 14 sårede

Skilt til østre landsret
Nyheder

Cirkusartist brækkede

nakken:

Kæmper for erstatning

Mand med fingre i guillotine
Nyheder

Vild straf til teenagere:

Fire fingre skal amputeres

Det amerikanske flag med skovbrandene i Califorinien i bagggrunden
Nyheder

Røg fra skovbrande

på USA's vestkyst

kan ses i New York

Portrærbillede af Stine Bramsen
Kendte

Stine Bramsen:

Jeg har mistet

halvandet års løn

Sygepeljeske tester en mand med åben mund
Corona

Ny rekord:

589 er smittet

med covid-19 det seneste døgn

En lille prik viser en mand på vej op ad facaden på en skyskraber
Helt vildt

Kig ikke ned

Klatrer uden line

op ad skyskraber

Billede af Ruth Bader Ginsburg
Nyheder

Højesteretsdommer

er død af kræft:

Det betyder det

Seks unge kvinder i hatte med en kæmpe krokodille bag dem
Helt vildt

Se video:

Kæmpe-krokodille

sætter skræk i livet

på veninder

Nærbillede af solen
Nyheder

Den globale opvarmning

får måske en

tiltrængt pause

Kristian Thulesen Dahl med Morten Messeschmidt i baggrunden
Nyheder

Kupplaner i

Dansk Folkeparti

Et blåt blink på en brandbil
Krimi

Ung knallertkører

dræbt

Stakkevis af indbundne bøger
Bøger

Sjældne bøger stjålet:

Fundet under gulv i

Rumænien

Søren Krag Andersen jubler over sejr
Sport

Søren Kragh tager sin anden etapesejr i Touren

Dykker i vandet med vrag i baggrunden.
Nyheder

Vildt fund ved Lalandia

Mette Frederiksen portræt på pressemøde
Corona

Overblik: Her er de

nye restriktioner

Grædende pige på seng
Krimi

Far fængslet:

Forgreb sig på

mindreårig datter

Jacob Ellemann taler til Venstres landsmøde
Nyheder

Flere partier aflyser landsmøde

den norske millardær Tom Hagens hus i Lørenskog ved Oslo
Krimi

Nu kan Tom Hagen
flytte hjem

Kø til test for corona
Corona

Ny rekord:

454 smittede det

seneste døgn

En scene fra filmen Forrest Gump med Tom Hanks i hovedrollen
Film og TV

Forrest Gumps "far"

er død

Prins Joachim ankommer til første arbejdsdag som forsvarsattaché i Paris
Kongelige

Prins Joachim på

første arbejdsdag:

Jeg har det godt

Busstationen i Svendborg
Krimi

Mand død efter

ulykke på busterminal

Københavns Byret i København
Krimi

Buschauffør kørte

30 millioner kroner

til Makedonien

Hans Kristian Skibby på talerstolen i Folketinget
Krimi

Folketingsmedlem

slået med knytnæve

kaffekop med kaffe på underkop med teske
Mad og drikke

Salget boomer: Spar

tusindvis af kroner

på ny kaffemaskine

Statsminister Mette Frederiksen gestikuler fra talerstol
Corona

Indkalder til nyt

pressemøde om corona

iset bilrude med påskriften minusgrader
Nyheder

Sæsonens første

nattefrost kickstarter

lun og solrig weekend

Sygeplejerske forbereder en vaccination
Corona

Hver femte er i tvivl:

Så mange danskere

vil lade sig vaccinere

En betuttet Jeppe Kofod foran en mikrofon
Nyheder

Jeppe Kofod:

UNDSKYLD

Portrætbillede af Jakob Ellemann-Jensen
Nyheder

Ellemann-Jensen:

- Jeg er øm og lidt groggy

 

Blå blink fra udrykning
Krimi

Ung mand

dræbt på gaden 

Små testglas i en stor bunke
Corona

To millioner danskere

får tilbud om test

for antistoffer

To politibiler holder ude foran en opgang i et mindre socialt boligbyggeri i røde mursten
Krimi

Familietragedie:

Kvinde dræbt i Randers

Prinsesse Benedikte i pink frakke og hat stiger ud af en Audi A8
Kongelige

Prinsesse Benedikte

knokler mest i

kongehuset

En hest og et grynet videobillede af en person om natten
Krimi

Hest død efter brutal

mishandling

Kasper Dolberg tager sig til næsen på grønsværen
Sport

Dolberg er smittet

med coronavirus

Engelsk ægtepar sidder i sofaen
Helt vildt

Forlod konen og

giftede sig med

svigermor

Den tidligere landsholdsspiller i håndbold Susanne Munk Wilbek med en mikrofon i hånden
Nyheder

Susanne Munk Wilbek

opereret i hjernen 

En uniformsklædt mand snakker med en bilist ved færgelejet i Hirtshals.
Corona

Norge:

Karantænekrav for alle danskere

Tre folk i heldragter håndterer et lig i en ligpose
Corona

Covid-19 ude af

kontrol i Indien

Portræt af tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V)
Nyheder

Redaktør: Claus Hjort

kan stå til fængsel

efter interview

gågade med mennesker på gaden og på cafeer
Corona

Nu rykker mundbind

ind på barer og cafeer

Prinsesse Marie drikker et glas vand
Kongelige

Prinsesse Marie i

kamp mod madspild 

Person holder en mobiltelefon med lotto-app
Helt vildt

Blev fyret under corona: 
Vandt en million 

Den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj
Nyheder

Putin-kritiker blev

forgiftet via vandflaske

på hotel

flaske med cannabisolie
Sundhed

Patienter og forskere:

Stop forsøg med

cannabis