Administration 

Blogger: Ankestyrelsen tror på kommunernes nye mirakelbehandlinger

Blogger Ulf Harbo langer ud efter Ankestyrelsen.

Ulf Harbo er medlem af kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune for Enhedslisten, og er folketingskandidat. Det meste af fritiden - fra både kommunalpolitik og jobbet som friskolelærer - bruger Ulf Harbo nu på at være bisidder og samfundsdebattør. Bisidder-opgaverne gælder primært borgere i hele Danmark, som er udsat for ulovlig og skadelig sagsbehandling af deres egen lokale kommune - især i deres personlige sager om sygedagpenge, fleksjob og førtidspension.

KONTANTHJÆLPSLOFTET, som kritiseres voldsomt for blandt andet at være nedværdigende og ondskabsfuldt, er over os.

Jeg har før kritiseret forligspartier og særligt DF og Venstre for, at de fik vedtaget kontanthjælpsloftet med bedrageriske udtalelser om, at syge og handicappede da ikke hører hjemme på kontanthjælp, og jeg har opfordret dem til at få fingeren ud og komme i gang med at hjælpe de titusindvis af kronisk syge og handicappede, som ulovligt er parkeret på kontanthjælp.

Når der fra tid til anden er groteske sager, der kommer helt til Folketinget efter en tur i mediemøllen, hvor kommuner har sagsbehandlet ulovligt i årevis, hører man igen og igen den samme sang fra ministeren og andre ansvarsforflygtigende politikere om, at man jo bare kan klage til Ankestyrelsen,

Men selv hvis klagen kommer til Ankestyrelsen - efter måneder med klager til borgmester og statsforvaltning, fordi mange kommuner ikke overholder retssikkerhedsloven og forvaltningsloven - så er det ofte lige så svært at få Ankestyrelsen til at betvivle kommunens afgørelse som at tage en snebold med i helvede.

MED MANGE principielle sager som partsrepræsentant for hjælptrængende borgere oplever jeg lidt af hvert og ser nogle mønstre og en vis systematik i de sociale sager.

Den 23. marts 2016 fik jeg en afgørelse tilbage fra Ankestyrelsen, som stadfæstede kommunens afslag på ressourceforløb på det foreliggende grundlag fra den 19. maj 2015.

Der var altså gået knap et år. Så på det tidspunkt Ankestyrelsen stadfæstede kommunens afslag, var borgeren i blevet fritaget for personligt fremmøde til rehabiliteringsmødet. For kommunen anerkendte nu, at det var åbenbart formålsløst at udvikle borgerens arbejdsevne - og hun derfor skulle have førtidspension.

Borgerens sag blev behandlet på et møde i kommunens rehabiliteringsteam den 7. juni. Og hun blev - uden at være til stede - på 1½ minut indstillet til førtidspension med virkning fra 1-7-2016.

Men Ankestyrelsen mente altså ikke - 3 måneder tidligere - at hun var i målgruppen for et ressourceforløb. Dette på trods af næsten 10 år på kontanthjælp efter sygedagpengestop og flere meget alvorlige kroniske lidelser uden behandlingsmuligheder.

SÅ KAN man overhovedet regne med Ankestyrelsen? Og skal man passivt vente i mange måneder på dens "afgørelser"?

Ankestyrelsen skriver i den omtalte afgørelse, at den har lagt vægt på alverdens ting, som ifølge styrelsen taler for, at hun IKKE bør fortsætte på kontanthjælp. Men Ankestyrelsen slutter alligevel sit skriftlige svar til kvinden med at støtte hendes modpart i klagesagen, nemlig kommunen med særligt vægt på følgende:

"...kommunen anbefaler, at du behandles med kognitiv adfærdsterapi, genoptræning og eventuelt mindfulness".

Det kan da lyde som et godt råd fra en god veninde. Men når man på trods af gentagne diskus-prolapser, operationer i nakken og et hypermobilitetssyndrom - som dagligt bevirker, at nakke, hofter, knæ, fingre og ankler nemt går af led med voldsomme smerter til følge - ville de fleste nok bede veninden pakke sin mindfulness sammen.

Ankestyrelsen tror åbenbart på kommunens mirakelbehandling, selvom kvinden for længst er færdigudredt og behandlet af sundhedssystemet og har entydige lægelige vurderinger fra sine behandlende læger. 

AT DER desværre ikke er tale om en enlig svale viser sagen om Pia Nielsen, som jeg også er part for. Pia har en dokumenteret arbejdsevne på 10-20 minutter to gange om ugen i langsomt tempo og med forværring af smerter og lægelige vurderinger af, at arbejdsevnen er ophørt og alle behandlingsmuligheder er udtømte på grund af alvorlige mén efter trafikulykker, og hun har desuden efter ti års kronisk sygdom og belastning fået diagnosen fibromyalgi i svær grad.

Pia er blevet en sag for både Folketinget og kommunalbestyrelsen i Slagelse efter en tur på forsiden af Ekstrabladet, der viser hvor grotesk hendes sag er.

Hvad man ikke kan læse i Ekstrabladets fremragende artikler er, at Pia er udsat for, at kommunen mener hun har funktionel lidelse og derfor skal lære at håndtere sine smerter, underkastes langvarig psykologbehandling og have noget varmtvandstræning.

Pia har haft klaget til Ankestyrelsen, men styrelsen valgte at give kommunen medhold, fordi de troede på, at kommunens mirakelbehandling i form at smertehåndteringsteknikker, psykologsamtaler og varmtvandstræning kan afhjælpe en smadret krop uden arbejdsevne.

Siden er Pia kommet i endnu et ressourceforløb, hvor kommunen nu vil have, at hun deltager i deres eget kommunale otte ugers kursus MUS (Medicinsk Uforklarede Symptomer) med kognitiv terapi, mindfulness og gradueret genoptræning. Et tilbud som kommunen selv skriver kun virker, hvis Pia er motiveret for forandring.

Ja, så bliver det vist ikke mere alternativt.

HVIS NOGET kun virker, hvis man tror på det, kalder man det normalt for placeboeffekt, men for tiden i dagens Danmark påstås det, at der er evidens for, at kognitiv terapi, mindfulness og gradueret genoptræning virker på stort set alt og alvorligt syge mennesker fastholdes på denne måde i beskæftigelsessystemet, selvom de for længst burde have fået et fleksjob eller en førtidspension.

Disse to spritnye eksempler viser, at beskæftigelsessystemet systematisk psykiatriserer kronisk syge, således at der vedvarende kan være behandlingsmuligheder, til trods for at der er tale om fysiske sygdomme med lægelige udsagn om, at der ingen arbejdsevne er, at tilstanden forværres af vedvarende forsøg på at få dem i arbejde og at de aldrig vil få det bedre.

Baggrunden for kommunernes mirakelbehandlinger er den såkaldte forskningsdiagnose funktionel lidelse. I praksis sker der det, at borgernes fysiske diagnoser overses eller bliver underlagt den ikke-anerkendte diagnose funktionel lidelse. Der findes p.t. ingen retningslinjer for funktionel lidelse.

Sundhedsstyrelsen er i gang med at  nedsætte en arbejdsgruppe, der skal arbejde med lidelsen i efteråret. Derfor synes det komplet uacceptabelt, at både sundhedssystemet og beskæftigelsessystemet inklusiv Ankestyrelsen systematisk anvender diagnoser og behandlingsmuligheder, som end ikke Sundhedsstyrelsen har arbejdet med endnu.

Psykiatriseringen af fysiske lidelser som piskesmæld, fibromyalgi, diskusprolapser med videre er en af vor tids største skandaler og sundhedsministeren og beskæftigelsesministeren bør begge stå til ansvar for de daglige overgreb som sker både i sundhedsvæsnet og i landets kommuner.

VORES ØVERST ansvarlige folkevalgte (Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) er dog ikke folkevalgt, men hentet direkte fra sin post som direktør i Dansk Arbejdsgiverforening) bør sørge for, at man stopper tvangsbehandlingen i kontanthjælpssystemet og i de skadelige ressourceforløb og de bør stoppe at kronisk syge menneskers helbred bliver forværret ved at kommunerne fratager dem deres forsørgelse og tvinger dem ud i behandling, der ikke tager hensyn til karakteren af deres specifikke lidelse.

Særligt fibromyalgi, piskesmæld, ME (træthedssyndrom) og HPV-vaccine bivirkninger skal behandles forskelligt og kan forværres hvis der trænes forkert eller for meget og bør derfor ikke puttes under den samme fupdiagnose. Læs mere om sundhedssystemet svigt af HPV-vaccine bivirkningsramte, og hvorledes man selv kan opsøge den rette behandling her.

Kognitiv terapi, mindfulness og gradueret genoptræning skal være frivillige tilbud, og ikke noget der påtvinges borgere med risiko for, at det forværrer deres helbred og som forhaler deres afklaring i beskæftigelsessystemet i årevis.

For en uddybning af fænomenet funktionelle lidelser kan jeg varmt anbefale Lisbeth Riisager Henriksen seneste to blogindlæg her på Avisen.dk.

Avisen.dk har givet Ankestyrelsen mulighed for at kommentere på Ulf Harbos kritik, men Ankestyrelsen har ikke ønsket at kommentere blogindlægget.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Billede af Peter Aalbæk
Kendte

Peter Aalbæk:

- Jeg vil være et

sjofelt svin til jeg dør

Banksy-værket hænger en væg
Helt vildt

Monet-provokation solgt

for vildt millionbeløb

billede fra en julefest
Corona

Corona-indgreb:

Din julefrokost er i fare

strandgæster på Ahata-stranden på den græske ø Karpathos
Corona

Kun to lande der ikke frarådes som rejsemål

billede af mette frederiksen
Corona

Mette Frederiksen slår fast: Der kommer nye coronarestriktioner

Politilogo på indgangsdør
Krimi

Begik røveri hos lillebror

Pengesedler og mønter
Nyheder

Bank-fejl - har det kostet dig penge?

En broget flok hunde fotograferet op ad en pink mur.
Dyreliv

Disse hunderacer

lever længst

Nærbillede af sangeren Caroline Henderson. Hun har skrabet håret helt tilbage og er iført en sort skjorte.
Kendte

Tjener to millioner

Maskinen som kan lave luft om til drikkevand består blandt andet af en computer, en skræm af en art og to små regensglas som er forbundet til skærmen.
Helt vildt

Maskine laver

DRIKKEVAND

ud af luft

Stephanie til en premiere sammen med sin far Christian og en ukendt kvinde, der står i midten af dem
Kendte

Ingen kontakt med far:

Han stjal min opsparing

Pernille Rosenkrantz-Theil i sort og hvid mønstret kjole, ståbriller og kort lyst hår. Hun ses fra siden på en gang på Christiansborg
Nyheder

Minister om Muhammed-tegninger:

Lærerne vælger selv

en ambulance med udrykning på en stor vej.
Krimi

Mand fundet fastklemt

i bil på mark

Billede inde fra et fly man ser en række personer i modlys fra flyets genkendelige runde vindue
Corona

Danskerne er bange

nægter at flyve

Magnus Heiunicke ved et tidligere corona pressemøde. Han ser alvorlig ud.
Nyheder

Varsler yderligere

coronarestriktioner

En 100 meter lang skorsten ligger halvt fra et tag henover en vej og ned i vandet.
Nyheder

Væltet skorsten

var næsten ny

et visakort i guld ligger på et tastetur
Nyheder

Sådan stjal svindlere 

26 millioner

En dreng sidder på en seng med en hætte trukket over ansigtet så man ikke kan se hans identitet. I forgrunden står en taske, der er pakket.
Nyheder

Svigt og overgreb:

Kostskole trues med lukning

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Fløjet hjem fra ferie -

på Forsvarets regning

Politikeren Jesper Andersen iført hvid skjorte står ved en udendørs talerstol med to mikrofoner med vindhætter på.
Nyheder

S-profil: Jeg havde

sex med 15-årig

Folk der er stimlet sammen om et stort billede af den nu afdøde lære.
Nyheder

Elever fik 350 euro

for at udpege lærer

En hånd holder en telefon som for at tage et billede af sige selv. Billedet er sort hvid.
Krimi

Pressede unge piger

til nøgenbilleder:

Godt jeg blev stoppet

Nærbillede af prinsesse Märtha Louise der taler med alvorlig mine mens hendes ene hånd gestikulerer.
Kongelige

Forelsket prinsesse:

Folk er sure på mig

Peter Madsen sidende i noget græs i en grøft ved et fortov med hænderne bundet. Billedet er taget langt fra, men man kan tydeligt genkende ham. Foran ham ligger en skarpskytte med et gevær pegende mod ham. En schäfferhund ligger ved siden af skytten.
Krimi

Derfor tog Peter Madsen flugten

Billede af Erik Brøgger ved onsdagens pressemøde. Han står ved et højt cafébord med en hviddug. Ved et andet bord ved siden af ses Søren Brostrøm
Nyheder

Hele verden kan være

lukket lige om lidt

En stor pose med hvidt pulver bliver vist frem af et par hænder iført hvide latexhandsker
Krimi

Politi finder 10 kilo

narko TILFÆLDIGT 

politikeren Jens Rohde står med papir i hånden op ad orange mur
Nyheder

Medie: Jens Rohde

pønser på nyt parti 

mand åbner munden for at blive testet for corona
Corona

Myndighederne klar

med ny teststrategi

den forsvundne norske milliardærfrue Anne-Elisabeth Hagen i grønlig trøje
Krimi

Norsk politi melder ud

i Hagen-sagen

to politifolk står udenfor retten i Glostrup
Krimi

Politiet: Peter Madsen

fik hjælp udefra 

kitler hænger på knage på hospital
Nyheder

Pist forsvundet:

Mangler 8.000 
stykker arbejdstøj

håndværker går rundt på tag
Nyheder

Få tusindvis af kroner

i tilskud til boligen

Par danser wienervals på dansegulvet i tv-programmet vild med dans
Film og TV

Vild med Dans i

stjernespækket

særudgave

rumsonde på vej til at lande på asteroide
Nyheder

Rumsonde landede

på farlig asteroide

med kurs mod jorden

donald trump gestikulerer
Nyheder

Trump afbryder interview

- og truer med at lægge

det på Twitter

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Nyheder

Højeste i 10 år:

Boligsalget sætter rekord

frank jensen går på scenen under præsentation af tour de france
Nyheder

Frank Jensen mister

formandspost

To forbryderfotos af Bill Cosby fra henholdsvis 2018 og 2020
Kendte

Sådan ser Bill Cosby ud

efter to års fængsel 

Hella Joof sidder med eftertænksomt udtryk
Kendte

Hella Joof: 

- Jeg blev misbrugt

af familiemedlem

islands statsminister sidder på kontor under videointerview
Helt vildt

Statsminister ramt

af jordskælv midt

under video-interview

neandertaler
Helt vildt

Fund kan ændre

danmarkshistorien:

Vildere end Guldhornene

Peter Madsen sidder op ad en hæk
Krimi

Sådan flygtede Peter

Madsen fra fængslet

Politinspektør Mogens Lauridsen taler ved pressemøde
Krimi

Politiet: Peter Madsen

havde et bombelignende

bælte

person på cykel i skumring
Nyheder

Nu kommer de mørke

tider: Gør opmærksom

på dig selv

Peter Madsen sidder i en grøft op ad en hæk mens en skarpskytte holder ham i skak.
Krimi

Peter Madsen flygtet:

Nu er han kørt væk fra stedet

Skuespilleren Jeff Bridges poserer for kameraet
Kendte

Hollywood-stjerne:

- Jeg har kræft 

Skilt med teksten "vis hensyn hold afstand" hænger udenfor bygning
Corona

529 nye smittede -

men epidemien er stabil 

En mand bliver interviewet mens en hel hær af fotografer og journalister kigger på ham
Krimi

Peter Madsens flugt

går verden rundt

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Dronningen giver op:

Aflyser nytåret

Jeppe Kofod iført blåt jakkesæt under åbningen af folketinget. Han smiler til fotograferne.
Nyheder

Professor tvivler

sag mod Kofod

En håndværker banker gamle klinker af et gulv
Nyheder

Trick: Sådan kan du

spare en formue

på håndværkere

Robert Redford med solbriller i vintersol. Han holder sin kone i hånden. De har begge mørke vinterfrakker på.
Kendte

Robert Redford knust:

Sønnen er død

Et visent blad holdes op foran solen, som stråler igennem på en skyfri himmel.
Nyheder

Varmen vender tilbage -

så lunt kan det blive

En lille pige og en dreng gynger på en legeplads. Man ser kun deres fødder og overkroppe.
Krimi

Børnelokkere har

fået bedre vilkår

En person bliver testet for corona i sin bil af en person med handsker, engangskittel, visir, mundbind og hårnet på.
Sport

Advarer om tsunami af

nye coronasmittede

Emil og Line i en scene fra Emil fra Lønneberg.
Nyheder

Emils tjenestepige er død

Laura Christensen portræt
Film og TV

Laura Christensen

om ubådsserien:

Håb i mørket

Jeppe Kofod portræt
Nyheder

Kofod anmeldt for voldtægt

Trump og Fauci på pressemøde
Nyheder

Trump sviner USA's

smitteekspert:

En katastrofe!

Mads Aagaard Danielsen på Folkemødet.
Nyheder

DR fyrer seriekrænker

Magnus Heunicke på pressemøde
Corona

Tæt på smittet:

Heunicke arbejder

hjemmefra

Strand på Cypern set fra luften
Nyheder

Cypern krydser smittegrænse 

Bil ligger på siden ved siden af smadret McLaren
Biler

Million-bil smadret

på parkeringsplads

Illustration af rumfartøj der lander på asteroide
Nyheder

NASAs vilde plan:

Vil lande rumfartøj

på asteroide

Statsminister Mette Frederiksen med alvorlig mine og en løftet pegefinger hun ses i profil
Nyheder

Efter Frank-exit:

Mette Frederiksen

helt enig

Biler i kø på motorvej
Nyheder

Ulykke lukker motorvej

En tydeligt brødbetynget Frank Jensen med jakkekraven trukket op.
Nyheder

Frank Jensen

trækker sig

fra politik

Rækkehuset der er bygget i grå mursten. Der vokser efeu op ad væggene på det gamle hus.
Nyheder

Her er Danmarks

dyreste rækkehus

Frank Jensen og Mette Frederiksen sidder ved et bord og holder møde. Statsminister Mette Frederiksen sidder med den ene hånd til hovedet mens Frank Jensen taler.
Nyheder

Nu bryder

Mette tavsheden

En bunke visne blade ligger på en græsplæne. En rød bladrive står og hviler sig op ad en sort havebænk.
Livsstil

Derfor skal du IKKE 

fjerne nedfaldne blade

Tøjstativ med tøj til kvinder. En blomstret kimono er i forgrunden.
Nyheder

700 ton helt nyt tøj

går op i flammer

Et gammelt skur der står i en baghave.
Krimi

Kvinde forsvundet:

Kig i dit skur

Nærbillede af en brødbetynget Frank Jensen ved pressemødet søndag aften på Københavns Rådhus.
Nyheder

Mødeformen

vækker kritik

Frank Jensen foran en mikrofon
Nyheder

Seneste:

Frank Jensen fortsætter

Sofie Carsten Nielsen på pressemøde
Nyheder

Efter krisemøde:

Sofie Carsten Nielsen

fortsætter som leder 

Lisa Montgomery i fængslet
Nyheder

For første gang i 67 år:

USA henretter kvinde

En kranvogn med en smadret bil på ladet
Krimi

Voldsom ulykke

med tre biler

Frank Jensen kigger ned i jorden.
Nyheder

Endnu flere sager: 

Nye anklager

mod Frank Jensen

Overborgmester Frank Jensen
Nyheder

OVERBLIK: Sager mod Frank Jensen går tilbage til 90'erne

Sexorgie med mænd og kvinder
Corona

Politiet afbryder sexorgie